Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

445.000 € οφείλει ο ΔΕΣΜΗΕ στο Δήμο και τους κατοίκους των κοινοτήτων του Παναχαϊκού

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

445.000 € οφείλει ο ΔΕΣΜΗΕ στους Δήμους και τους καταναλωτές πέριξ του Αιολικού Πάρκου του Παναχαϊκού, από το αντισταθμιστικό τέλος του 2,7%. Το ποσό αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο του 2010 και κατανέμεται σε 280.000 € προς τους Δήμους και 165.000 € προς τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.


Για το παραπάνω θέμα ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:



Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό για ποιο λόγο δεν έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα τα οφειλόμενα ποσά στους δικαιούχους και πότε προβλέπεται να γίνει αυτό.
«Με το ν.3468/2006, όσο και το ν.3851/2010 θεσμοθετήθηκε μία ποσόστωση από τα έσοδα πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, να παρακρατείται από τους παραγωγούς των αιολικών πάρκων και στη συνέχεια να διανέμεται στους καταναλωτές της κοινότητας όπου είναι εγκατεστημένη η μονάδα. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται το 1% να πηγαίνει στους οικιακούς καταναλωτές της κοινότητας όπου είναι εγκατεστημένη η μονάδα, το 0,3% να πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο και το υπόλοιπο 1,7% να πηγαίνει στο δήμο στον οποίο είναι εγκατεστημένη η μονάδα. Το ποσό αυτό ξεπερνάει για το σύνολο της χώρας τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ο ΔΕΣΜΗΕ δεν έχει δώσει στους καταναλωτές.