Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ομιλία του Νίκου Τσούκαλη στην ολομέλεια της βουλής κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης περιέγραψε αδρομερώς τους λόγους που μας οδηγούν στην καταψήφιση της Κυβέρνησης, ένα «όχι» που εκτός των άλλων υπαγορεύεται και από τη μεγάλη μας αγωνία για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Ευρώπη φλέγεται. Οι συνέπειες της κρίσης εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα. Σαν καρκινικές μεταστάσεις διαβρώνουν ολόκληρο το οικοδόμημα. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα έχει κυβέρνηση συνεργασίας, η Ιταλία έχει κυβέρνηση συνεργασίας, τα περιοριστικά μέτρα υλοποιούνται με συνέπεια. Τι συμβαίνει λοιπόν;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σαρκοζί αυτή τη στιγμή καταστρέφουν την Ευρώπη. Η δεξιά πυρπολεί την Ευρώπη. Ό,τι πιο ελπιδοφόρο έχει γεννήσει αυτή εδώ η ήπειρος μεταπολεμικά, αυτή τη στιγμή καταστρέφεται. Είναι άραγε τυφλοί; Δεν βλέπουν την κατάρρευση, δεν ακούνε τους τριγμούς;


Είμαστε πεπεισμένοι εμείς, η Δημοκρατική Αριστερά, ότι οι εξελίξεις και οι διεργασίες και τα συμβάντα συνιστούν συνειδητή επιλογή. Είναι εγκλωβισμένοι στις παρωχημένες ιδεολογίες τους, τις εθνικές αλαζονείες τους και η διαχείριση της αδιέξοδης πολιτικής τους οδηγεί σε καταστροφικές επιλογές, γιατί εκτός των άλλων κατεδαφίζουν όλα τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, τα θεσμικά, τα πολιτικά, τα νομικά.


Νομίζω ότι αξίζει για τα Πρακτικά να αναφέρω αποσπάσματα από την ανακοίνωση του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μετά να το συνδέσω με τις διαφαινόμενες εξελίξεις. Λέει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην ανακοίνωσή του: «Η είσοδος της άκρας δεξιάς στην ελληνική Κυβέρνηση είναι για τους σοσιαλιστές ένα σοκ». Έτσι σχολίασε καταρχήν τη σουρεαλιστική Κυβέρνηση του κατά τα άλλα εξαιρετικά σοβαρού και αξιόλογου κυρίου Παπαδήμου. «Να πού οδηγεί η Ευρώπη όταν γυρίζει την πλάτη στους λαούς», συνεχίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Με την επιβολή σκληρής και τυφλής λιτότητας, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα και το χρόνο για ανόρθωση των οικονομιών τους, με παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία των κρατών-μελών, στην οικονομική και κοινωνική κρίση προστίθεται μία κρίση πολιτική και δημοκρατική». Με αλαζονική αναφορά σας λέω ότι αυτή είναι η προμετωπίδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, να μη μετατρέψουμε την οικονομική και πολιτική κρίση σε κρίση δημοκρατίας. Ιδού, αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα της Ευρώπης. Αυτή η τελευταία επισήμανση των Γάλλων σοσιαλιστών είναι το νέο μεγάλο ζήτημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οδηγούνται σε ραγδαία υποχώρηση της δημοκρατίας. Υπό την απειλή της χρεοκοπίας περιορίζεται η δημοκρατική διαδικασία, επιβάλλονται γρήγορες διαδικασίες, διαδικασίες fast track, αποκλείεται η ετυμηγορία των λαών, απαγορεύονται οι πρόωρες εκλογές, προωθούνται συγκυβερνήσεις με ακραία λαϊκιστικά, αντισημιτικά, ρατσιστικά και άλλα απαράδεκτα στοιχεία, κουρελιάζονται τα Συντάγματα των κρατών.


Αν θέλουμε δημοκρατία και όχι μία διαρκή τυραννία του χρέους, χρειάζονται μικρές και μεγάλες αλλαγές. Στην ουσία χρειάζεται μία επανασυγγραφή του σχεδίου της υπό ενοποίηση Ευρώπης για το πώς θα αναστραφεί το τρομακτικό έλλειμμα δημοκρατίας που δημιούργησε η κρίση χρέους και το πώς θα σκιαγραφηθεί εκ νέου το προοδευτικό ευρωπαϊκό σχέδιο που δεν θα απομείνει ένα στεγνό «όχι» αλλά θα αποτελέσει το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι διεργασίες για το πώς θα αλλάξει το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, το σύστημα της ασυδοσίας και της εξαγωγής υπερκερδών σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων, του επιπέδου ζωής και του ευρωπαϊκού κεκτημένου μέσα από συνεργασίες με τις προοδευτικές δυνάμεις στον ευρωπαϊκό χώρο, τους σοσιαλιστές, τους «πράσινους» και κάποιους αριστερούς και μέσα από τη δημιουργία ενός πολιτικού πλαισίου συνεργασίας να αρχίσει να συγκροτείται ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ελλάδας.


Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο λειτουργεί η Ελλάδα, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ασκούνται οι πολιτικές που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή σ’ όλη την Ευρώπη, με νέες δυνάμεις που αναδύονται στο πεδίο του πολιτικού προβληματισμού, με κοινή αναφορά στις αξίες του ευρωπαϊσμού, της κοινωνικής συνοχής, του κράτους δικαίου, της ποιότητας ζωής και της αειφορίας. Δρόμος δύσκολος, αλλά μονόδρομος για τη δημοκρατία και για τη Δημοκρατική Αριστερά.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να σημάνει ένα πανευρωπαϊκό σάλπισμα και προσκλητήριο από άκρου εις άκρον στην Ευρώπη προς τους αριστερούς, σοσιαλιστές, οικολόγους, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Βάλτε φρένο στην καταστροφική πολιτική της δεξιάς, να σώσουμε την Ευρώπη, να σφραγίσουμε τις εξελίξεις προς μία Ευρώπη πλήρως ενοποιημένη, ομόσπονδη, με ενιαία οικονομική, κοινωνική, νομισματική και περιβαλλοντική πολιτική, με δικό της προϋπολογισμό, με δικά της όργανα διακυβέρνησης και θεσμούς, με ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, ως πραγματικό ενιαίο χώρο ανάπτυξης, δικαιοσύνης και ασφάλειας.

Σ’ αυτή τη μεγάλη εκστρατεία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Δημοκρατική Αριστερά είναι στρατευμένη και ανυποχώρητη.