Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Στη βουλή τα κρούσματα λαθροθηρίας και λαθροϋλοτομίας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Τα σοβαρότατα κρούσματα λαθροθηρίας και λαθροϋλοτομίας που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στο Εθνικό πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τρείς βουλευτές καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας και τρομοκρατίας, κατά των εποπτών του Φορέα Διαχείρισης από λαθροθήρες και λαθροϋλοτόμους της περιοχής αλλά και των δασοφυλάκων του Δασονομείου Κάτω Αχαΐας των οποίων έχει απειληθεί η ζωή τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούν και ερωτούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τη φύλαξη της περιοχής τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, καθώς και εάν προτίθεται να ενισχύσει τα Δασαρχεία Πατρών και Αμαλιάδας με πιστώσεις και προσωπικό προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Τα σοβαρά κρούσματα λαθροθηρίας και λαθροϋλοτομίας που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στο Εθνικό πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, θέτουν επιτακτικά την ανάγκη ουσιαστικής προστασίας της προστατευόμενης περιοχής. Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, που δεν εργάζονται οι δασοφύλακες των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω έλλειψης πιστώσεων αλλά και προσωπικού.


Οι πέντε επόπτες του Φορέα περιπολούν στην περιοχή όλες τις ημέρες (και τις αργίες) όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν κυρώσεις ή να ελέγξουν τα στοιχεία των παρανομούντων. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ενημερώνουν τους δασοφύλακες ή τις αστυνομικές αρχές οι οποίες είτε δεν εργάζονται, είτε δεν έχουν καύσιμα να κινηθούν, είτε έρχονται με καθυστέρηση.

Το πρόβλημα με την παράνομη υλοτομία εντοπίζεται στο κομμάτι της Αχαΐας, όπου το Δασαρχείο Πατρών κάθε χρόνο δίνει άδειες υλοτομίας στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής για την κάλυψη προσωπικών αναγκών. Η περίοδος ξύλευσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη (Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει έλεγχος ούτε στο ποιος μπαίνει και κόβει, ούτε στις ποσότητες οι οποίες πολλές φορές, κάθε άλλο παρά για ατομική χρήση προορίζονται. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το Δ.Σ του Φορέα ζήτησε από το Δασαρχείο τη λήψη μέτρων προστασίας.

Εν τω μεταξύ οι λαθροθήρες, σχεδόν ανενόχλητοι, επιδίδονται στο κυνήγι υδρόβιων πουλιών στις δύο λιμνοθάλασσες Κοτυχίου και Προκόπου αφού η περιοχή είναι ουσιαστικά αφύλακτη τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και δεν διστάζουν να απειλούν και να τρομοκρατούν όσους τολμούν να τους ελέγξουν. Οι επόπτες του Φορέα κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους την 28η Οκτωβρίου δέχτηκαν επίθεση από λαθροθήρες του Κοτυχίου και φυγαδεύτηκαν από κάτοικο της περιοχής από άλλο δρόμο, για να γλυτώσουν τα χειρότερα, ενώ στις 10-11-2011 βρήκαν σπασμένο το παρμπρίζ του υπηρεσιακού αυτοκινήτου. Επιθέσεις έχουν δεχτεί και οι δασοφύλακες του Δασονομείου Κάτω Αχαΐας και μάλιστα έχει απειληθεί η ζωή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ιδιαίτερα σοβαρών περιστατικών βίας και τρομοκρατίας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη φύλαξη της περιοχής τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες;

2. Προτίθεστε να ενισχύσετε τα Δασαρχεία Πατρών και Αμαλιάδας με πιστώσεις και προσωπικό προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός


Η απάντηση του ΥΠΕΚΑ