Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κατακόρυφη αύξηση επενδύσεων Ελλήνων σε πανάκριβα ακίνητα στο Λονδίνο

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν στη βουλή την ακόλουθη ερώτηση:

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των έγκυρων Sunday Times, μέσα στο έτος 2010 «μία στις 30 αγορές ακινήτων σε καλές περιοχές του Λονδίνου ήταν από Έλληνες». Η εφημερίδα εκτιμά μάλιστα ότι «η μαζική έξοδος ελληνικών καταθέσεων προς τη βρετανική πρωτεύουσα οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω».



Σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων ακινήτων Knight Frank, στη διάρκεια του 2010, οι Έλληνες επένδυσαν στην αγορά κατοικίας του Λονδίνου περισσότερα από 250 εκατ. στερλίνες. Εκτός από τις παραδοσιακές εφοπλιστικές οικογένειες, οι μεσίτες καταγράφουν επενδύσεις από νεοεισερχομένους, οι οποίοι «προσπαθούν να αποφύγουν το φοροκυνηγητό από την ελληνική κυβέρνηση».


Ενδεικτικά, αναφέρουν οι Sunday Times ότι «αρκετοί Έλληνες φέρονται ως αγοραστές στο συγκρότημα One Hyde Park, στο οποίο για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου οι τιμές ξεκινούν από τα 7 εκατ. στερλίνες, ενώ για διαμερίσματα πέντε υπνοδωματίων η τιμή εκκίνησης είναι τα 60 εκατομμύρια στερλίνες. Επίσης, «επενδύουν ακόμα και υψηλόβαθμοι παράγοντες της ελληνικής εκκλησίας ποσά άνω των 3 εκατομμυρίων στερλινών σε αγορές ακινήτων».


Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να ερευνηθεί σε βάθος, σε συνεργασία με τραπεζικά ιδρύματα, καθώς και δικαστικές και οικονομικές υπηρεσίες της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας, το ενδεχόμενο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) μέσω της κατακόρυφης αύξησης των επενδύσεων Ελλήνων σε πανάκριβα ακίνητα στο Λονδίνο;
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι από την αρχή του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί από Έλληνες αγορές πανάκριβων ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων στερλινών, «με αποτέλεσμα να απειλούν των πρωτοκαθεδρία των Ρώσων και των Αράβων, οι οποίοι είναι παραδοσιακοί «παίκτες» στο real estate του Λονδίνου». Στην είσοδο των Ελλήνων στην λονδρέζικη αγορά αποδίδουν οι σύμβουλοι ακινήτων την αύξηση στις τιμές των ακριβών κατοικιών, η οποία ξεπερνά το 10% κατά το πρώτο επτάμηνο του 2011.