Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ταφόπλακα στο πράσινο ταμείο έβαλε το υπουργείο οικονομικών.

Έτσι υλοποιεί η κυβέρνηση την «πράσινη ανάπτυξη»


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Στον κρατικό προϋπολογισμό θα καταλήξει το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μέσω της εμπορίας ρύπων και της είσπραξης προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών που ενσωματώθηκε στο Πράσινο Ταμείο και χρηματοδοτεί τις απαραίτητες ενέργειες για τη δασική προστασία και διαχείριση.

Τα παραπάνω προβλέπει σχετική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, στο πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία που ήδη με την ψήφο των 153 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί νόμο του κράτους. Οι μάσκες έπεσαν. Οι δεσμεύσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα πρόστιμα από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων θα διατεθούν για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί, αποδείχτηκαν λόγια του αέρα που τα σάρωσε η τροϊκανή λαίλαπα.

Η αποδόμηση κάθε θετικής δράσης για το περιβάλλον- όπως ήταν η ίδρυση του Πράσινου Ταμείου με τον ν. 3889/2010- προκαλεί εύλογη ανησυχία για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Η κατάργησή του ταμείου ακυρώνει κάθε προσπάθεια απόδοσης στο περιβάλλον των πόρων που εισπράττονται για την προστασία του και σηματοδοτεί το τέλος κάθε «πράσινης» οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Έτσι υλοποιεί η κυβέρνηση την «πράσινη ανάπτυξη»