Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΑΧΑΙΑΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Δημοκρατικής Αριστεράς Αχαΐας με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου.


Συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας πραγματοποίησε την Παρασκευή 30-9-2011, αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής το βουλευτή Αχαΐας Νίκο Τσούκαλη. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρος της ΔΗΜ.ΑΡ ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Κ.Ε Χρήστος Σταυρόπουλος και το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας Γιάννης Νικολακόπουλος, ενώ εκ μέρους της Διοίκησης του ΕΚΠ συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιάννης Σουβαλιώτης, ο οργανωτικός γραμματέας Ανδρέας Κριλλής, ο αναπληρωτής Γ. Γραμματέας Μπάμπης Μοσχόπουλος και το μέλος του συμβουλίου Νίκος Μούσιος.



Ο πρόεδρος του ΕΚΠ αφού ευχαρίστησε τον κ Τσούκαλη για την επίσκεψη, αναφέρθηκε διεξοδικά στα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση στους εργαζόμενους, τονίζοντας πως για μια ακόμη φορά μένουν ανέγγιχτοι οι κατέχοντες και πλήττονται τα κατώτερα στρώματα. Εκ μέρους των μελών της διοίκησης του Κέντρου τέθηκαν τα θέματα της ανεργίας που καλπάζει στην περιοχή μας, της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, των απολύσεων στα εργοτάξια των μεγάλων οδικών έργων αλλά και των απλήρωτων εργαζομένων σε μια σειρά από επιχειρήσεις (ΑΒΕΞ, ΜΕΡΙΜΝΑ, ωρομίσθιοι των ΤΕΙ, ΚΑΖΙΝΟ Ρίου κλπ)


Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων οι οποίοι ενωτικά θα πρέπει να αγωνιστούν για την προάσπιση του δικαιώματος της εργασίας σε μια περίοδο που η εργοδοσία έχει γίνει ασύδοτη εκμεταλλευόμενη την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που ισοπεδώνει τα εργασιακά δεδομένα.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ανέφερε ο κ. Τσούκαλης, πρέπει να στηριχτεί στις μικρές καινοτόμες ιδιωτικές επενδύσεις και όχι στα fast track εισαγόμενα μεγαλόπνοα σχέδια που απαιτούν νέα πλαίσια και καταργούν κάθε εργατικό κεκτημένο. Ο κ. Τσούκαλης επεσήμανε επίσης την εγκληματική διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου προστασίας των εργαζομένων αλλά και των ανέργων για να μην οδηγηθούν στην περιθωριοποίηση.

Τέλος η αντιπροσωπεία της ΔΗΜ.ΑΡ ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου για τη δέσμη των προτάσεων κοινωνικής αλληλεγγύης που πρόσφατα παρέδωσε στο Δήμο και ζήτησε τη συμμετοχή του Κέντρου στην υλοποίησή τους.

Εξάλλου, στις 2:30 το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Κ.Βουκελάτο, συνάντησε στον Εμπορικό Σύλλογο τον πρόεδρο κ. Γ.Ρώρο και το μέλος του Δ.Σ. κ. Θ.Μανθόπουλο, στους οποίους και παρέδωσε τις προτάσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αντίστοιχα ο κ. Ρώρος παρέδωσε στην αντιπροσωπεία τις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει ο Εμπορικός Σύλλογος στον Δήμο της Πάτρας.

Τόσο ο κ. Ρώρος όσο και ο κ. Μανθόπουλος περιέγραψαν με μελανά χρώματα την εικόνα της εμπορικής δυσπραγίας στην πόλη δίνοντας τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου του Α΄εξαμήνου του 2011 για το κλείσιμο 1150 περίπου εμπορικών επιχειρήσεων ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2010 αυτές ανέρχονταν στις 600. Διατύπωσε ακόμα την αδυναμία πάταξης του παραεμπορίου ενώ υπογράμμισε την έλλειψη Ινστιτούτου Καταναλωτών στην πόλη, του οποίου η παρουσία κρίνει ότι θα ήταν σημαντική για την στήριξη των τοπικών προϊόντων και αγορών.

Από την πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ., ο βουλευτής κ. Τσούκαλης επεσήμανε την αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος -στη συγκεκριμένη περίπτωση του ιδιωτικού –το οποίο οφείλει να πάψει να είναι “αμυντικό” , να γίνει εξωστρεφές, αξιοποιώντας τα εργαλεία για παραγωγική ανασυγκρότηση. Επανέλαβε δε τη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης μπορεί να συντελεστεί μόνο μέσω των μικρομεσαίων. Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η λειτουργία της δημοτικής αρχής μπορεί να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα αλλά και μοχλό για την στήριξη της επιχειρηματικότητας ενώ ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρ.Σταυρόπουλος επεσήμανε ότι ειδικά στην Πάτρα που οι επιχειρηματίες και οι έμποροι αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της τοπικής οικονομίας, ο Εμπορικός Σύλλογος οφείλει να στηρίξη και να αναδείξει την αξία της.

Στην ανησυχία του κ. Μανθόπουλου σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης των προτάσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΔΗΜ.ΑΡ., ο κ.Τσούκαλης απάντησε ότι μόνο με τη συνεργασία όλων το φορέων αυτό είναι εφικτό αρκεί να καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι. Ο στόχος δεν είναι μόνο το πώς μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας αλλά και το πώς φροντίζουμε και στηρίζουμε όλους όσους έχουν πληγεί.

Τη Δευτέρα 3-10-2011 θα γίνει συνάντηση με τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠΑ.