Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μερικός επαναπλημμυρισμός της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν στη βουλή την ακόλουθη ερώτηση, μεταφέροντας το αίτημα φορέων της Ηλείας για μερικό επαναπλημμυρισμό της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας.

 
Το ζήτημα του επαναπλημμυρισμού της αποξηραμένης -από τη δεκαετία του 70-μεγαλύτερης λίμνης της Πελοποννήσου, Αγουλινίτσης αναδεικνύουν πολίτες και οικολογικές οργανώσεις του Νομού Ηλείας. Η Αγουλινίτσα, ήταν ουσιαστικά η τελευταία μεγάλη αποξήρανση της Ευρώπης. H χρήση γης άλλαξε, αλλά μετά από 40 χρόνια δεν είναι γνωστό αν η απώλεια της λίμνης αντισταθμίστηκε από την αύξηση της καλλιεργήσιμης γης. Μαζί με την άγρια φύση επηρεάστηκαν αρνητικά τα υπόγεια νερά, άλλαξε το κλίμα, αυξήθηκε η αλατότητα σε σημαντικό μέρος του εδάφους ενώ ευνοήθηκε η διάβρωση των παρακείμενων ακτών.

Σύμφωνα με τοπικούς φορείς, μια καλά μελετημένη μερική αποκατάσταση της λίμνης θα οδηγήσει σε σοβαρή βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος, στην αύξηση της βιοποικιλότητας, ιδίως των πουλιών, στην ανάπτυξη και πάλι της προσοδοφόρου αλιείας των χελιών, σε ευκαιρίες για προσέλκυση οικοτουρισμού και στη βελτίωση της παραγωγικότητας των  παρακείμενων καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις μεγάλου χαρακτήρα, τύπου δημιουργίας γηπέδου γκολφ, οφείλουν να εξεταστούν σοβαρά πέραν της ίδιας της αξιοπιστίας τους, και ως προς τις επιπτώσεις τους στη γη, στην ανάλωση αρδευτικού νερού αλλά και στη χρήση φυτοφαρμάκων.
Σύμφωνα με ειδικούς, ένας μερικός επαναπλημμυρισμός και η αναδημιουργία μιας μακρόστενη νέας λίμνης περίπου μεταξύ παραλίας και εύφορων τμημάτων γεωργικής γης, θα δημιουργήσει ένα οικοτουριστικό παράδεισο πουλιών στην Αγουλινίτσα και μαζί με τις ιδιαίτερα αξιόλογες εκβολές του Αλφειού, θα αυξήσει τις προοπτικές για οικοτουρισμό και αλιεία χελιών, πέραν της βελτίωσης του κλίματος και της ενίσχυσης των υπόγειων υδάτων.



Κατόπιν των ανωτέρω καθώς και άλλων αντίστοιχων παραδειγμάτων αποξηραμένων ελληνικών λιμνών (Κάρλα Μαγνησίας, Μαυρούδα Θεσσαλονίκης) στις οποίες έγινε μερικός ή ολικός επαναπλημμυρισμός

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

- Προτίθενται να προχωρήσουν σε μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με το αν είναι τεχνικά εφικτό, οικονομικά και οικολογικά συμφέρον να επαναπλημμυρίσει ένα σημαντικό τμήμα της Αγουλινίτσης;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός