Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Παρουσία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού στην ακρόαση του δικαστηρίου της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Στην ακρόαση του δικαστηρίου της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις παραβρέθηκαν σήμερα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Είχαν συνεργασία με τους νομικούς παραστάτες του ελληνικού δημοσίου Αντώνη Μπρεδήμα και Στέλιο Περράκη. Οι δυο τελευταίοι ανέπτυξαν επαρκέστατα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς με αναλυτικές εισηγήσεις, στέρεα νομικά επιχειρήματα, που στηρίζονται στις διεθνείς συνθήκες, στο εθιμικό διεθνές δίκαιο, αλλά και στις ανάλογες εμπειρίες εγκλημάτων πολέμου σε άλλες περιοχές της γης. Η σχετική αναφορά ήταν αρκούντως χρήσιμη δεδομένου ότι το 15μελές δικαστήριο αποτελείται από δικαστές όλων των ηπείρων, που έχουν εμπειρία από αντίστοιχα γεγονότα.


Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η γερμανική πλευρά επέδειξε αρκετή δόση αλαζονείας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ετεροδικία, ότι δεν είναι δυνατόν πολίτες να στρέφονται κατά κρατών, λέγοντας ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κίνδυνος για τις διεθνείς συνθήκες! Έντονα αντέδρασε η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι τα κράτη που δεν προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κίνδυνος για τη διεθνή νομιμότητα. Οι δυο έλληνες παραστάτες εκτίμησαν ότι δεν μπορεί η χώρα μας να χάσει αυτή την υπόθεση, θεωρώντας ότι το διεθνές δικαστήριο θα αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας για αποζημιώσεις, ανεξάρτητα αν κρίνει ότι υπάρχει το δικαίωμα της ετεροδικίας για τη Γερμανία.


Για άλλη μια φορά η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει με κάθε τρόπο και σε όλες τα δημόσιες διασκέψεις να υπενθυμίζει τις αξιώσεις της προς τη Γερμανία, κάτι που έπραξαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός με την παρουσία τους στην ακροαματική διαδικασία του δικαστηρίου της Χάγης.