Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Να πληρώσουν και …οι απλήρωτοι!!!

Δεν έκανε δεκτή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών την πρόταση του Νίκου Τσούκαλη να εξαιρεθούν από το «χαράτσι» του τέλους ακινήτων, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας


Την εξαίρεση των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την καταβολή τους τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ζήτησε ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Νίκος Τσούκαλης μεταφέροντας και το αίτημα των εργαζομένων της ΑΒΕΞ Α.Ε. κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και τη Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα, στην ολομέλεια της Βουλής.


Αιφνιδιασμένος από την πρόταση ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου δήλωσε ότι αφού εξετασθεί, θα συμπεριληφθεί σε σχετική Υπουργική Απόφαση, απάντηση που αμφισβήτησε ο βουλευτής με την επισήμανση ότι δεν μπορεί με την υπουργική απόφαση να εξαιρέσει νέες κατηγορίες γιατί αυτή είναι η ουσία της νομοθετικής αρμοδιότητας.


Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσούκαλης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Κύριε Υπουργέ, το θέμα της εξαίρεσης των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας είναι κρίσιμο και θέλω την προσοχή σας. Υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Υπάρχουν συμπολίτες μας, εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν να πληρωθούν δέκα μήνες, δεκατέσσερις μήνες, δύο χρόνια και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Αυτοί δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις σας. Είναι δίκαιο ή όχι να περιληφθούν; Είναι πάρα πολύ εύκολο να βεβαιωθεί η επίσχεση εργασίας τους μέσω του ΣΕΠΕ».


Αναφερόμενος γενικότερα για την επιβολή τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ο κ. Τσούκαλης τόνισε πως Δημοκρατική Αριστερά έχει την πάγια θέση, ότι η φορολόγηση των ακινήτων είναι ένα δίκαιο μέτρο, αλλά με μία βασική προϋπόθεση: Με τις κοινές διεθνείς προδιαγραφές που απαιτούνται για τη φορολόγηση αυτή. «Πώς καταφέρατε ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα ήταν άκρως δίκαιο, να το μετατρέπετε σε άδικο, μόνο εσείς μπορείτε να το εξηγήσετε», κατέληξε ο κ. Τσούκαλης.


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις».



(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 22.9.2011)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ορίστε, κύριε Τσούκαλη, έχετε το λόγο.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Κύριε Υπουργέ, έχω την εντύπωση ότι ίσως να μην έχετε κατανοήσει το πρόβλημα που έχει η χώρα. Και το πρόβλημα που έχει η χώρα, δυστυχώς, δεν είναι ούτε η αντιπαράθεση μεταξύ της στάσης πληρωμών ή της αναδιαπραγμάτευσης.


Αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο Έλληνας πολίτης, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός είναι ότι δυστυχώς, απέναντί του δεν είστε ειλικρινείς. Δεν λέτε τα πράγματα ως έχουν. Και δεν θα σας κατηγορήσω εγώ, βέβαια, για διαστροφή. Θα σας πω όμως, ότι ακολουθείτε με ευλαβική συνέπεια το «μαρτύριο της σταγόνας». Ουσιαστικά, αυτό το οποίο κάνετε, είναι αυτό το άκρως επώδυνο βασανιστήριο, το οποίο, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, οδηγεί στο τέλος στην τρέλα, στην παραφροσύνη και στις ψυχικές νόσους.


Και για να μην φανεί ότι υπερβάλλω, χθεσινό δημοσίευμα της έγκριτης επιστημονικής επιθεώρησης «The Lanset», κατατάσσει τη χώρα μας σε εκείνες τις ευρωπαϊκές με τη μεγαλύτερη αύξηση αυτοκτονιών, κατά τη διάρκεια 2007-2009. Δια στόματος δε του κυρίου Λοβέρδου, το πρώτο πεντάμηνο του 2011, η αύξηση αυτή σε σχέση με το 2010, έχει προσεγγίσει το εφιαλτικό 40%. Που σημαίνει τι; Ότι καλό είναι να ομνύουμε στο όνομα του ελληνικού λαού και να λέμε ότι ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για τον ελληνικό λαό, αλλά θα πρέπει να έχουμε συνείδηση, τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στον ελληνικό λαό.


Και το «μαρτύριο της σταγόνας» αυτό, είναι τα μέτρα αυτά, τα οποία έχετε εξαγγέλει. Σας είπα στην προηγούμενη ομιλία, σας το αναφέρει και η Δημοκρατική Αριστερά, στα δελτία Τύπου, ότι τα μέτρα, τα οποία έχετε εξαγγείλει, δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, είναι νέα μέτρα.


Και το ερώτημα το κοινό όλων -όχι μόνο των μελών του Εθνικού Κοινοβουλίου, αλλά και δημοσιογράφων και αναλυτών- είναι το εξής: τι μεσολάβησε από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, μέχρι σήμερα, ούτως ώστε να χρειάζονται νέα μέτρα;


Αναφέρεται στην προσθήκη-τροπολογία της αιτιολογικής έκθεσης για τα Τέλη Ακινήτου: Πρώτον «Ενόψει των ανωτέρω είναι εθνικό χρέος η πλήρης επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου». Αλήθεια, τι μεσολάβησε –επαναλαμβάνω, για άλλη μια φορά- από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, μέχρι σήμερα, ούτως ώστε να καθίσταται εθνικό χρέος, το να υλοποιηθεί, εδώ και τώρα με τα νέα, αυτά μέτρα;


Και δεύτερον «και ενόψει της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011». Και το ποσοστό ύφεσης το γνωρίζατε, όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο και όλες τις παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας, μέχρι εκείνη την στιγμή.


Γιατί τα λέω αυτά; Το λέω γιατί το πρόβλημα αυτό που εισπράττει ο Έλληνας πολίτης δεν είναι η γενικότερη οικονομική κρίση και πώς θα την αντιμετωπίσει ο Έλληνας πολίτης, αλλά είναι η ασυνέπεια η δική σας, η έλλειψη υπευθυνότητας, είναι αυτό που λείπει βασικά από την Κυβέρνηση σας, είναι ότι αποφεύγετε συστηματικά επί δύο χρόνια να αφηγηθείτε στον Έλληνα πολίτη ποιο είναι το σχέδιο σας, το ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο, με συνέπεια, με μέση, αρχή και τέλος για την έξοδο από την κρίση.


Κύριε Υπουργέ, αυτοσχεδιάζετε. Και αυτοσχεδιάζετε όχι με την έννοια ότι εσείς αποφασίζετε για το τι θέλετε για αυτήν τη χώρα, αλλά βάσει αυτών που υπαγορεύει η τρόικα.


Και το τραγικό ποιο είναι; Ότι δεν αποφασίζουμε ακόμα και γι’ αυτά τα μέτρα και θεσμούς, που εμείς οι ίδιοι θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει πολύ πριν την έκρηξη της κρίσης αυτής.


Θέλω να φτάσω και να αναφερθώ, κύριε Υπουργέ, στην επίμαχη τροπολογία για το τέλος. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει μία πάγια θέση, ότι η φορολόγηση των ακινήτων είναι ένα δίκαιο μέτρο, αλλά με μία βασική προϋπόθεση: με τις κοινές διεθνείς προδιαγραφές που απαιτούνται για τη φορολόγηση αυτή. Πώς καταφέρατε ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα ήταν άκρως δίκαιο, να το μετατρέπετε σε άδικο, μόνο εσείς μπορείτε να το εξηγήσετε.


Και κάτι για το χαράτσι. Το χαράτσι είναι πράγματι ο κεφαλικός φόρος, αλλά στη διαδρομή του χρόνου εκφράζει κι εκείνη τη φορολόγηση η οποία είναι αυθαίρετη, η οποία δεν αντιμετωπίζει τις ιδιομορφίες κάθε κατηγορίας ξεχωριστά και με την ιδιαίτερη ευαισθησία που το απαιτεί.


Και για να δείτε πόσο πρόχειρο είναι θα σας πω το εξής. Ο κύριος Αντιπρόεδρος απαντώντας στον κ. Γιαννόπουλο προηγουμένως είπε ότι το θέμα των ευαίσθητων συμπολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας θα λυθεί με την υπουργική απόφαση.


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Για τους νεφροπαθείς είπε ο κ. Γιαννόπουλος.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ναι, θα λυθεί με την υπουργική απόφαση.


Ο κ. Πλεύρης είναι νομικός όπως και ο κ. Μπεντενιώτης, νομίζω. Διαβάστε την εξουσιοδότηση που δίνει ο νόμος στον κύριο Υπουργό, τι περιθώρια έχει και ποιο είναι το πλαίσιο που μπορεί να κινηθεί. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την έννοια των κανονιστικών και ιδίως των υπουργικών αποφάσεων. Δεν μπορεί με την υπουργική απόφαση να εξαιρέσει νέες κατηγορίες γιατί αυτή είναι η ουσία της νομοθετικής αρμοδιότητας. Εδώ με το νόμο θα αποφασίσετε ποιες θα εξαιρεθούν. Γιατί με την κοινή υπουργική απόφαση δεν μπορεί να το κάνει.


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Αυτά που είπατε εσείς, λέω.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ναι, δεν μπορεί με την υπουργική απόφαση, κύριε Υπουργέ να το κάνει. Δεν γίνεται.


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δύο είπαμε: τους νεφροπαθείς και τους σεισμόπληκτους της Ηλείας. Αυτούς τους δύο.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Μα, δεν μπορεί. Δεν έχω εδώ το κείμενο. Λέει με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται ο τρόπος για την είσπραξη του τέλους, για τη βεβαίωση και είσπραξη κοκ». Δεν μπορεί. Όπως έχετε τις άλλες εξαιρέσεις, πρέπει να περιλάβετε κι αυτές. Ειδάλλως, δεν μπορείτε με υπουργική απόφαση. Θα αναγκαστείτε να φέρετε νέα νομοθετική ρύθμιση.


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν έχετε δίκιο.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Εύχομαι να κάνω λάθος. Εύχομαι να κάνω λάθος, αλλά το τι σημαίνει υπουργική απόφαση το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Είναι εκτός πλαισίου εξουσιοδότησης του νόμου αυτό που θέλετε να κάνετε.


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μα, δεν έχουμε και λόγο. Γιατί να το κάνουμε αυτό;


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Εντάξει.


Δεύτερον, τα τετραγωνικά μέτρα βάσει των οποίων θα φορολογηθούν τα ακίνητα, ποιος τα καθορίζει; Οι δήμοι και οι κοινότητες μέχρι τώρα. Η ΔΕΗ δεν έχει κάνει καταμετρήσεις. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η αποθέωση του πελατειακού συστήματος και των πελατειακών σχέσεων ήταν στον καθορισμό μέσω των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των τετραγωνικών.


Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι μία βίλα 300 τετραγωνικών μέτρων στην Εκάλη μπορεί να έχει καταγραφεί από τον Δήμο, για λόγους σκοπιμότητας, ως 80 τετραγωνικά κι ένα άλλο ακίνητο σε μία φτωχή συνοικία να έχει καταγραφεί με τα ακριβή του στοιχεία. Αυτή, λοιπόν, η διαφορετική καταγραφή είναι το πρώτο στοιχείο της άνισης συμπεριφοράς.


Τρίτον, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει πάγια νομολογία όχι μόνο του Συμβουλίου της Επικρατείας –αυτή η απόφαση που αναφέρθηκε τώρα- αλλά και κατώτερων δικαστηρίων οι οποίες αποσυνδέουν την καταβολή τελών, φόρων από την υψίστης σημασίας κοινωφελή παροχή -ζωτική παροχή- που είναι είτε το ηλεκτρικό ρεύμα, είτε το νερό. Αυτό θα το βρείτε μπροστά σας.


Τέταρτο θέμα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα –κι αν δεν το γνωρίζετε, πρέπει να το περιλάβετε στη διάταξη- σχετικά με χιλιάδες συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή οι οποίοι είναι οιωνεί άνεργοι και οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.


(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)


Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.


Κύριε Υπουργέ, αυτό το θέμα είναι κρίσιμο και θέλω την προσοχή σας. Υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Υπάρχουν συμπολίτες μας, εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν να πληρωθούν δέκα μήνες, δεκατέσσερις μήνες, δύο χρόνια και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Αυτοί δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις σας. Είναι δίκαιο ή όχι να περιληφθούν; Είναι πάρα πολύ εύκολο να βεβαιωθεί η επίσχεση εργασίας τους μέσω του ΣΕΠΠΕ.


Καταλήγω με το θέμα το οποίο ανέφερε και η κυρία Μερεντίτη.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κλείστε με αυτό, κύριε συνάδελφε.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Φορολόγηση της Εκκλησίας, κύριε Υπουργέ. Γνωρίζετε πάρα μα πάρα πολύ καλά το τέλος ακόμα και στους λατρευτικούς χώρους. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε διασυρθεί και γι’ αυτό το θέμα σε επίπεδο Ευρώπης. Το πρόσφατο κύριο άρθρο της Mont, οι επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου σε πρόσφατη χθεσινή συνέντευξη του κυρίου Πάγκαλου που δόθηκε στο εξωτερικό, ότι οι Έλληνες δεν φορολογούν την Εκκλησία τους.  Επιτέλους, πάρτε την απόφαση: Η Εκκλησία πρέπει να συνεισφέρει αυτή τη δύσκολη στιγμή, έστω συμβολικά ακόμα και για τους λατρευτικούς χώρους.


Ευχαριστώ πολύ και για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.