Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Να αποτραπεί ο πλειστηριασμός για την εκποίηση του γηπέδου της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση στη βουλή, επιστολή σε φορείς της πόλης.




Ο επικείμενος πλειστηριασμός (26-10-2011) για την εκποίηση του γηπέδου της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης, μπορεί να σημάνει την αποδέσμευση του ακινήτου από τη χρήση των «αθλητικών εγκαταστάσεων» και την τσιμεντοποίηση της περιοχής με 45.000 τ.μ. κτιρίων, σύμφωνα με τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής.


Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του προς τα υπουργεία πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, τονίζοντας πως το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του ιστορικού αθλητικού σωματείου της Πάτρας κινδυνεύει να χαθεί, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας. Ο βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν υπάρχει πρόβλεψη για εξασφάλιση του ποσού αποζημίωσης για την απόκτηση του χώρου από το Πράσινο Ταμείο ή τουλάχιστον του ποσού που απαιτείται ούτως ώστε να ματαιωθεί ο επικείμενος πλειστηριασμός του.


Παράλληλα ο κ. Τσούκαλης με επιστολή του προς το Δήμαρχο Πατρέων, την οποία κοινοποίησε στον Αιρετό Περιφερειάρχη, το ΤΕΕ και την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας, ζητά την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τους φορείς της πόλης, για τη διευθέτηση του θέματος που αφορά το ιστορικό σωματείο της ΠΓΕ, προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αθλούμενη νεολαία της πόλης και της περιοχής.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Η «ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ Γ.Ε.» είναι ιστορικό αθλητικό σωματείο της Πάτρας, με πολλά επί μέρους τμήματα και επιτυχίες, αποτελεί δε μέρος της ταυτότητας της πόλης. Σήμερα όμως η ερασιτεχνική ΠΓΕ παραπαίει οικονομικά, με ότι αυτό συνεπάγεται στη δράση της.


Το μοναδικό, ουσιαστικά, περιουσιακό της στοιχείο, το ιστορικό γήπεδό της, απαξιωμένο σήμερα, συνολικού εμβαδού 28 στρ. χαρακτηρίζεται από το σχέδιο πόλης, ως κοινωφελής χώρος που προορίζεται «για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων». Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία πρέπει είτε να εξασφαλίσει τα χρήματα αποζημίωσης του χώρου και να κηρύξει την απαλλοτρίωση και ο χώρος να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο, είτε στην αντίθετη περίπτωση υποχρεούται να άρει την απαλλοτρίωση και να αποδώσει οικοδομήσιμο (σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής) το χώρο στον ιδιοκτήτη του. Την άρση της απαλλοτρίωσης μπορεί να ζητήσει από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης ή ο οποιοσδήποτε τρίτος αγοραστής.

Στην προκειμένη περίπτωση η ΓΓΑ, γνωστοποίησε, από τα μέσα του 2009, στην ΠΓΕ αλλά και τους φορείς της πόλης ότι αδυνατεί ν’ απαλλοτριώσει το χώρο και να εκτελέσει το έργο. Ο χώρος αυτός κινδυνεύει άμεσα να αποχαρακτηριστεί και να οικοδομηθεί, λόγω οφειλών του σωματείου, προς τρίτους, άνω των 400.000 ευρώ που προέρχονται από πράξη αναλογισμού και αποζημιώσεων προς τους όμορους, του γηπέδου, ιδιοκτήτες. Λόγω των οφειλών αυτών έχει κατασχεθεί αναγκαστικά, εκτός των άλλων και το προαναφερόμενο ακίνητο, επισπεύδεται δε πλειστηριασμός, η διενέργεια του οποίου έχει οριστεί, κατόπιν ματαιώσεων στις 26-10-2011.


Πρωταρχική θέση και απαίτηση όλης της κοινωνίας αλλά και των φορέων της Πάτρας, αντιστοίχως δε υποχρέωση της Πολιτείας, αποτελεί η εξαγορά του χώρου και η ανέγερση σ’ αυτόν κοινόχρηστων αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων πρασίνου, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του σωματείου αλλά και την οικιστική βιωσιμότητα μιας πυκνοδομημένης αστικής περιοχής.


Επειδή είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν τόσο οι αθλητικές δραστηριότητες του ιστορικού σωματείου όσο και οι οικονομικές του υποχρεώσεις από την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να αποχαρακτηριστεί ο χώρος του γηπέδου των 26 στρεμμάτων, με συνέπεια την εκπλήρωση του εφιαλτικού σεναρίου, δηλαδή την αποδέσμευση του ακινήτου από τη χρήση των «αθλητικών εγκαταστάσεων» και την απόδοση στο σύνολό του οικοδομήσιμο στον υπερθεματιστή του πλειστηριασμού και στη συνέχεια την οικοπεδοποίησή και την οικοδόμησή του με 45.000 τ.μ. κτιρίων σύμφωνα με τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί


1) Προτίθεται η ΓΓΑ να εξασφαλίσει τα χρήματα αποζημίωσης του χώρου και να κηρύξει την απαλλοτρίωσή του ούτως ώστε να περιέλθει αυτός στο Ελληνικό Δημόσιο;


2) Υπάρχει η πρόβλεψη για εξασφάλιση του ποσού αποζημίωσης για την απόκτηση του χώρου από το Πράσινο Ταμείο ή τουλάχιστον του ποσού που απαιτείται ούτως ώστε να ματαιωθεί ο επικείμενος (26-10-2011) πλειστηριασμός του;


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης