Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδικάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ


Την παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας -σε νομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο- στην εκδίκαση της υπόθεσης των γερμανικών αποζημιώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις 12-9-2011, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Στην ερώτησή τους οι τέσσερις βουλευτές τονίζουν πως η εκδίκαση της υπόθεσης συνιστά κρίσιμο γεγονός, γιατί οποιαδήποτε απόφαση θα αποτελέσει πρόκριμα και νομολογιακή βάση για κάθε μελλοντική αξίωση πολιτών ή και κρατών για πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ επισημαίνουν την απουσία οποιασδήποτε ενημέρωσης για την νομική προετοιμασία ή πολιτική ετοιμότητα της Ελλάδας, εν όψει της δίκης.


Οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να ενημερώσει τους αρμόδιους πολιτειακούς και άλλους φορείς για το επίπεδο ετοιμότητας της Ελλάδας, αλλά και να δημοσιοποιήσει επαρκώς την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ώστε εν όψει της εκδίκασης, να υπάρξουν οι αναγκαίες κοινωνικές αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις.


Να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων στην Πάτρα, με πρόταση του βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκου Τσούκαλη αποφασίστηκε ομόφωνα, να γίνει παρέμβαση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να υπάρξει η κατά το δυνατόν καλύτερη νομική προετοιμασία της χώρας μας, αλλά και ανάδειξη του θέματος στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, προβλέπεται να εκθέσει, η Ελλάδα, ως τρίτο μέρος τα επιχειρήματά της επί προσφυγής του Γερμανικού Δημοσίου κατά αποφάσεως του Εφετείου της Φλωρεντίας που το καταδίκασε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, τον Ιούνιο του 1944.


Στη υπόθεση αυτή συμμετέχει ως διάδικος και το Ιταλικό Δημόσιο για την υποστήριξη απόφασης του Ανώτατου Δικαστήριο της Ιταλίας, που υποχρέωνε το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 πολιτών του οι οποίοι σκοτώθηκαν από το γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης. Το Δικαστήριο θα συνεδριάσει από τις 12 έως 16 Σεπτεμβρίου όπου και οι τρεις (3) χώρες θα παρουσιάσουν και προφορικά τις θέσεις τους.


Η εκδίκαση της υπόθεσης συνιστά κρίσιμο γεγονός, γιατί οποιαδήποτε απόφαση θα αποτελέσει πρόκριμα και νομολογιακή βάση για κάθε μελλοντική αξίωση πολιτών ή και κρατών για πολεμικές αποζημιώσεις.


Η Ελλάδα, ως γνωστόν, άσκησε και έγινε δεκτή παρέμβασή της από το Δικαστήριο, ως στοιχειώδης πράξη συμπαράστασης στους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου, οι οποίοι ενώ είχαν δικαιωθεί από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια δεν μπορούσαν να προβούν σε εκτέλεση της απόφασης κατά του Γερμανικού Δημοσίου, λόγω άρνησης να παράσχει τη σχετική άδεια ο τότε Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης.


Ενώ όμως, βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες από την εκδίκαση της υπόθεσης και εκτός των νομικών επιχειρημάτων καθοριστικές, ίσως, μπορούν να αποβούν κινητοποιήσεις οργανώσεων, ΜΜΕ και πολιτών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η κυβέρνηση αλλά και τα εγχώρια ΜΜΕ φαίνεται να υποβαθμίζουν το γεγονός.


Επί πλέον δεν διαθέτουμε καμία ενημέρωση ή πληροφορία για την νομική προετοιμασία ή πολιτική ετοιμότητα της Ελλάδας εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης.


ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:


1) Προτίθεστε, έστω την τελευταία στιγμή, να ενημερώσετε τους αρμόδιους πολιτειακούς και άλλους φορείς (Βουλή, Κόμματα, Δικηγορικούς Συλλόγους) για το επίπεδο ετοιμότητας της Ελλάδας εν όψει εκδίκασης της υπόθεσης;


2) Προτίθεστε να ενημερώσετε επαρκώς την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ώστε εν όψει της εκδίκασης, να υπάρξουν οι αναγκαίες κοινωνικές αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης


Θανάσης Λεβέντης


Νίκος Τσούκαλης


Γρηγόρης Ψαριανός