Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδίκαση στις 12 - 16/9/2011, της υπόθεσης των γερμανικών αποζημιώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ετοιμότητα της Ελλάδας.

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ


Στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, προβλέπεται να εκθέσει, η Ελλάδα, ως τρίτο μέρος τα επιχειρήματά της επί προσφυγής του Γερμανικού Δημοσίου κατά αποφάσεως του Εφετείου της Φλωρεντίας που το καταδίκασε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, τον Ιούνιο του 1944.


Η εκδίκαση της υπόθεσης συνιστά κρίσιμο γεγονός, γιατί οποιαδήποτε απόφαση θα αποτελέσει πρόκριμα και νομολογιακή βάση για κάθε μελλοντική αξίωση πολιτών ή και κρατών για πολεμικές αποζημιώσεις.


Ενώ όμως, βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες από την εκδίκαση της υπόθεσης δεν διαθέτουμε καμία ενημέρωση ή πληροφορία για την νομική προετοιμασία ή πολιτική ετοιμότητα της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σχετικά με την απόφαση 4/15 Ιουλίου του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα παρέμβασης της ελληνικής πλευράς, αλλά ούτε και για τη γραπτή δήλωση «déclaration écrite» η οποία εστάλη στις 5/8 ενόψει της επικείμενης προφορικής διαδικασίας.


ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:


1) Γιατί δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εν λόγω διαδικασία; Προτίθεστε, έστω την τελευταία στιγμή, να ενημερώσετε τους αρμόδιους πολιτειακούς και άλλους φορείς (Βουλή, Κόμματα, Δικηγορικούς Συλλόγους) για το επίπεδο ετοιμότητας της Ελλάδας εν όψει εκδίκασης της υπόθεσης;


2) Προτίθεστε να δημοσιοποιήσετε επαρκώς την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ώστε εν όψει της εκδίκασης, να υπάρξουν οι αναγκαίες κοινωνικές αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός