Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Παράνομες χρηματοδοτήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ

Επανέρχεται στη Βουλή το θέμα των παράνομων χρηματοδοτήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ύστερα από νέα ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ), που κατέθεσαν, προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης-Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τέσσερις βουλευτές με τη νέα ερώτησή τους, ζητούν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά τους σχετικά με τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν μεν νομότυπα στον Αναπτυξιακό, εισέπραξαν μέχρι και το τελευταίο ευρώ τα χρήματα των επιδοτήσεων, αλλά στη συνέχεια παρέβησαν προκλητικά τους όρους της επιδότησής τους και ζητούν να τους κατατεθούν όλα τα πορίσματα (ΕΔΕ, ΣΔΟΕ Κ.Λ.Π.) των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:



Περισσότερα είναι τα ερωτηματικά από τις εξηγήσεις που δίδονται στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτησή μας (945/19293/12-7-2011) σχετικά με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις μέσω του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου (Ν. 3299/2004) κατά την περίοδο 2004-2009 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στη σύντομη και αόριστη απάντηση δεν παρέχεται καμία πληροφόρηση πέραν του ότι έχει δοθεί «…εντολή διενέργειας έρευνας στη Δ/νση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (ΔΙΣΑ) Δυτικής Ελλάδας αναφορικά με την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων και την εκταμίευση του ποσού της επιχορήγησης των επιχειρήσεων: α) «ΑΦΟΙ ΖΑΒΕΡΔΑ Ο.Ε» και β) «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΧΑΪΑΣ ΜΟΝΟΠΡΌΣΩΠΗ ΕΠΕ», καθώς και την έκδοση καταλογιστικής απόφασης σε βάρος των υπολόγων και των συνυπεύθυνων».

Τέλος παρά το γεγονός ότι ζητήθηκαν με ΑΚΕ, όλα τα πορίσματα (ΕΔΕ, ΣΔΟΕ Κ.Λ.Π.) των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί αυτά δεν δόθηκαν.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να απαντηθούν σαφώς τα παρακάτω ερωτήματα:

1) Εάν διερευνήθηκε το σύνολο των επιδοτήσεων, μέσω του τότε επενδυτικού νόμου, κατά το χρονικό διάστημα από 2004 έως 2009, ποιο το αποτέλεσμα της έρευνας. Να μας γνωστοποιηθούν τα στοιχεία όσων επιχορηγήθηκαν και με ποια ποσά.

2) Εάν έχει ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος των υπαλλήλων που φέρονταν ως εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις και εάν όχι που οφείλεται η καθυστέρηση.

3) Εάν οι περιπτώσεις που έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί, έχουν παραπεμφθεί στην τακτική δικαιοσύνη κι αν ναι σε ποια φάση διερεύνησης ευρίσκονται.

4) Εάν έχουν κινηθεί οι δικαστικές διαδικασίες αποκατάστασης της ζημιάς που πιθανόν υπέστη το δημόσιο και σε ποια φάση αυτές βρίσκονται.

5) Εάν έχουν αναφερθεί ή έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους περιπτώσεις αθέτησης των όρων του αναπτυξιακού νόμου, από επιχειρηματίες που επιδοτήθηκαν και εάν ναι σε τι ενέργειες έχουν προβεί για αποκατάσταση της νομιμότητας.



Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με την πτυχή της ερώτησης που αφορούσε επιχειρήσεις που εντάχθηκαν μεν νομότυπα στον Αναπτυξιακό, εισέπραξαν μέχρι και το τελευταίο ευρώ τα χρήματα των επιδοτήσεων, αλλά στη συνέχεια παρέβησαν προκλητικά τους όρους της επιδότησής τους, χωρίς ακόμη να έχουν δώσει λόγο γι' αυτό και να τους έχουν καταλογιστεί τα νόμιμα.
Και ζητούμε να κατατεθούν:

όλα τα πορίσματα (ΕΔΕ, ΣΔΟΕ Κ.Λ.Π.) των ελέγχων που τυχόν έχουν διενεργηθεί.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης , Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης , Γρηγόρης Ψαριανός