Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Μείωση της Νιτρορύπανσης στη Δυτική Αχαΐα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Την ένταξη όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στο πρόγραμμα "Μείωση της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης" ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης τονίζει τη σοβαρότατη ρύπανση που έχουν υποστεί τα εδάφη της Δυτικής Αχαΐας λόγω της αλόγιστης χρησιμοποίησης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες, και επισημαίνει πως τα Δημοτικά Διαμερίσματα Λάππα, Απιδεώνα, Καγκαδίου, Μετοχίου, Αράξου, Λακκόπετρας, Λιμνοχωρίου, Ριόλου, Σαγέικων, Καρέικων, Φράγκα, Κρίνου, Μύρτου, Πέττα, Νιφορείκων, Καλαμακίου (Βίδοβας), και Πετροχωρίου δεν έχουν ενταχθεί στις μετρήσεις των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση περιοχών.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Σοβαρότατη ρύπανση έχουν υποστεί τα εδάφη της Δυτικής Αχαΐας λόγω της αλόγιστης χρησιμοποίησης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες. Η ρύπανση των εδαφών με νιτρώδη νιτρικά και βαρέα μέταλλα, αντικατοπτρίζεται στις τιμές των χημικών στοιχείων που έχουν φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα με ορατό τον κίνδυνο της διοχέτευσης των επικίνδυνων ουσιών στα αγροτικά προϊόντα άρα στον άνθρωπο-καταναλωτή.


Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, έχει τεθεί σε ισχύ η Πολλαπλή Συμμόρφωση και οι παραγωγοί που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις καλούνται πλέον να συμμορφωθούν με Οδηγίες όπως αυτή για την Προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.


Παρά το γεγονός ότι η δυτική Αχαΐα είναι η μεγαλύτερη πεδινή έκταση στο Νομό με εντατικές καλλιέργειες, τα Δ.Δ. Λάππα, Απιδεώνα, Καγκαδίου, Μετοχίου, Αράξου, Λακκόπετρας, Λιμνοχωρίου, Ριόλου, Σαγέικων, Καρέικων, Φράγκα, Κρίνου, Μύρτου, Πέττα, Νιφορείκων, Καλαμακίου (Βίδοβας), και Πετροχωρίου δεν έχουν ενταχθεί στις μετρήσεις των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση περιοχών, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2204/2-10-2009) στα πλαίσια της ΚΥΑ 23959/12-10-2009 με θέμα «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις ορισμένων δράσεων του μέτρου 2.1.4. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13 Αλέξανδρος Μπαλτατζής».


Δεδομένων των ανωτέρω και του γεγονότος ότι οι περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και της όμορης σε αυτή Ανατολικής Ηλείας, περιλαμβάνονται στη μεγάλη Λεκάνη του Ποταμού Πηνειού, όπου φιλοξενούνται οι προστατευόμενες λιμνοθάλασσες Προκόπου, Κοτυχίου και Αράξου (Πάππα), οι οποίες σημειωτέον έχουν υποστεί σε μέγιστο βαθμό ευτροφισμό,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός


Προτίθεστε να ενεργήσετε για την ένταξη και των ανωτέρω δημοτικών διαμερισμάτων στο Πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-13, έτσι ώστε να προστατευθεί, να αναβαθμιστεί και να αναπτυχθεί περισσότερο η Δυτική Αχαΐα.


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης