Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Επισκέψεις του βουλευτή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Νίκου Τσούκαλη, στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ και στην Πανελλήνια σύσκεψη της ΚΕΟΣΟΕ


Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής τον βουλευτή Αχαΐας του κόμματος Νίκο Τσούκαλη και τον απόστρατο αξιωματικό της Αεροπορίας Βασίλη Κωστόπουλο επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, όπου τα σωματεία και οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ πραγματοποιούν κατάληψη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης του Ομίλου και την προάσπιση των θέσεων εργασίας.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Νίκος Τσούκαλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ΔΗΜ.ΑΡ έχει εγκαίρως και σαφώς τοποθετηθεί όσον αφορά στο χαρακτήρα και τις προοπτικές της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Ως ισχυρός βραχίονας λειτουργίας του σκληρού πυρήνα του κράτους και εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και ως μοχλός ανάπτυξης της εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογίας πρέπει, οπωσδήποτε, να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Συγχρόνως, το άκρως εξειδικευμένο προσωπικό με τη μακροχρόνια (έως και 25 έτη) απασχόλησή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν ως απλοί υπάλληλοι των ΔΕΚΟ


Η ΔΗΜΑΡ έχει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναδείξει τη διαχρονική και συστηματική απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας, είτε με τον αποκλεισμό της από τα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά πλαίσια, είτε από τα κατασπαταληθέντα αντισταθμιστικά οφέλη (Α-Ω)».


Ο Νίκος Τσούκαλης εξέφρασε τη συμπαράσταση της Δημοκρατικής Αριστεράς στον αγώνα τους για τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου των ΕΑΣ, την ένταξή τους στο συνολικό αμυντικό σχεδιασμό της χώρας και την ανάδειξή τους σε πυλώνα εξειδικευμένης έρευνας και τεχνολογικής μόχλευσης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιωσιμότητάς τους αλλά και στενής συνεργασίας τους με τα Α.Ε.Ι. και τα ερευνητικά ινστιτούτα. Όπως σημείωσε, η ΔΗΜΑΡ έχει πρωτότυπες και ρηξικέλευθες ιδέες για την ανάπτυξη των ΕΑΣ και στο άμεσο μέλλον θα τις θέσει υπόψη των σωματείων για περαιτέρω αξιοποίησή τους.


Ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, στην Πανελλήνια σύσκεψη της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ)




Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, παρεμβαίνοντας στην Πανελλήνια σύσκεψη της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου, υπογράμμισε τα εξής:


«Ο αμπελοοινικός κλάδος βρίσκεται σε οριακό σημείο εξέλιξης με διαχρονικές και καίριες ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και των συνεταιριστικών οργανώσεων των παραγωγών. Η τραγική κατάσταση επιδεινώθηκε από τον περονοσπόρο, που φέτος προκάλεσε απώλεια της παραγωγής έως και 100%.


Ο αμπελοοινικός κλάδος συνιστά προνομιακό παραγωγικό τομέα, με έντονα ανταγωνιστικό χαρακτήρα, ο οποίος, όμως, παραγκωνίζεται και απαξιώνεται με έντονες συνέπειες σε όλο τον πρωτογενή τομέα.


Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει ότι η αμπελουργία πρέπει να αποτελέσει βασικό κλάδο για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής οργάνωσης τόσο της παραγωγής όσο και των αγορών.


Προς της κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα, όπως αυτό της μειωμένης παραγωγής, λόγω του περονόσπορου, τις δόσεις της άτοκης χρηματοδότησης και τις παράνομες ελληνοποιήσεις.