Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για την πυρκαγιά στην Ξερόλακκα

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας κατέδειξε με δραματικό τρόπο όχι μόνο τα πεπερασμένα όριά του, αλλά και την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Περιφερειακό πλέον επίπεδο.

Με ερώτησή μου στη βουλή (αριθμ. καταθ. 12347) στις 30-6-2010 είχα επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας του ΧΥΤΑ, μετά το υπ’ αριθ. 5302/ Φ.702.15/ 16-06-10 έγγραφο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πατρών σχετικά με το σύστημα πυρασφάλισης του χώρου.
Το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών με την 42151/26-7-2010 απάντησή του με ενημέρωνε πως «…αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας πληροφορούμε ότι με το αρ. 36809/2-7-2010 έγγραφο μας, ζητήθηκαν στοιχεία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μόλις αυτά ληφθούν θα σας ενημερώσουμε σχετικά». Ακόμη περιμένω τα στοιχεία της Περιφέρειας!!!

Σήμερα επιβάλλεται, πέραν της πλήρους κατάσβεσης και της επιμελημένης επιχωμάτωσης του ΧΥΤΑ, η διενέργεια επιστημονικών μετρήσεων για την ύπαρξη διοξινών στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα και η συνακόλουθη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των πολιτών. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών του Δήμου και της Περιφέρειας για την προσωρινή αλλά και τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.


Η πυρκαγιά στη Ξερόλακκα μέσα από την τραγικότητά της, θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά όλους, αφού επιβάλλεται να συμμετέχουμε ΣΗΜΕΡΑ ενεργότερα στα προγράμματα ανακύκλωσης των υλικών, που αυτές τις μέρες κάηκαν στο ΧΥΤΑ, και ΑΥΡΙΟ στα προγράμματα διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης που ο Δήμος θα πρέπει να οργανώσει και να υλοποιήσει.