Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ TELE TIME

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ και του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι λίγες ημέρες μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νίκος Τσούκαλης, στον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, σχετικά με τα προβλήματα συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι πέντε μήνες και προχωρούν εδώ και 40 ημέρες σε επίσχεση εργασίας, τα προβλήματα στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά διογκώνονται.


Το μελάνι από την απάντηση του κ. Κουτρουμάνη δεν πρόλαβε να στεγνώσει και ένα ακόμα φαινόμενο ομαδικής απόλυσης έκανε την εμφάνισή του, αυτή τη φορά έξι εργαζομένων, από τον τηλεοπτικό σταθμό Tele Time. Παράλληλα, ανακοινώθηκε στους υπόλοιπους εργαζόμενους η υποχρεωτική αδειοδότησή τους!


Στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος λειτουργεί με προσωρινή Περιφερειακή Άδεια Ενημερωτικού Χαρακτήρα, από τον Μάρτιο του 2009 έως σήμερα έχουν απολυθεί περισσότερα από 40 άτομα! Ανάμεσά τους το σύνολο των δημοσιογράφων, όλοι οι εικονολήπτες και όλοι οι μοντέρ, με αποτέλεσμα ο σταθμός να απολέσει εδώ και λίγες ώρες οριστικά τον Ενημερωτικό του χαρακτήρα.


Αυτή τη στιγμή ο σταθμός υπολειτουργεί με τρεις τεχνικούς ροής, πέντε άτομα σε λογιστήριο και εμπορικό τμήμα και τον γενικό του διευθυντή.


Με δεδομένο ότι η συχνότητες είναι κρατικές και αποτελούν δημόσιο αγαθό, δεν επιτρέπεται σε μία Περιφέρεια όπως αυτή της Δυτικής Ελλάδας –που τηλεοπτικά συμπίπτει με την Περιφέρεια Ηπείρου και μέρος της Περιφέρειας Πελοποννήσου- να χάσει μία «πηγή» ενημέρωσης.


Το Tele Time, συμφερόντων του Ομίλου ΜΜΕ του γνωστού εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, είναι από τους παλαιότερους τηλεοπτικούς σταθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από τα «πλατό» του έχουν περάσει εκατοντάδες δημοσιογράφοι, με τεράστια εμπειρία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.


Αν αναλογιστούμε και τα όσα ακούγονται περί συχνοτήτων που θα εκμεταλλευτεί ο συγκεκριμένος όμιλος, προκειμένου να εκπέμπουν στην Δυτική Ελλάδα τα ψυχαγωγικά κανάλια που διαθέτει στην Αθήνα (Mtv, Nickelodeon), τότε η περιοχή μας δεν θα χάσει μόνο ένα μέσο ενημέρωσης που θα μετατραπεί σε αναμεταδότη, αλλά και το δημόσιο αγαθό της Κρατικής Περιφερειακής Συχνότητας. Παράλληλα, θα έχουν χάσει μέσα σε δύο χρόνια τη δουλειά τους, περισσότερα από 50 άτομα.


Το πιο εξοργιστικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι για όσα πράττει ο Όμιλος ΜΜΕ του κ. Βίκτωρα Ρέστη (όπως εκμηδενισμός του Περιφερειακού προγράμματος και των τοπικών παραγωγών, περικοπή του Δελτίου Ειδήσεων, απολύσεις δημοσιογράφων και τεχνικών κ.α.)δεν προβλέπονται σε κανέναν νόμο του Ελληνικού κράτους, λειτουργώντας οι εδώ εκπρόσωποι του τελείως αυθαίρετα.


Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος προβλέπει για τα Περιφερειακά Ενημερωτικά Κανάλια, ελάχιστο προσωπικό 15 ατόμων, ζωντανό ενημερωτικό πρόγραμμα για περισσότερες από πέντε ώρες ημερησίως, Δελτία Ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές κατά 70% με Περιφερειακές ειδήσεις και σύνδεση μόνος για πέντε ώρες μέσα στο 24ωρο, με μέσα μαζικής ενημέρωσης που εκπέμπουν σε άλλες περιφέρειες.


Σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν το σύνολο των μέσων της Περιφέρειας. Ωστόσο, το θέμα του Tele Time επείγει, διότι είναι θέμα ωρών να χαθεί ένα ακόμα μέσο ενημέρωσης από τη Δυτική Ελλάδα και μάλιστα με εύσχημο τρόπο από την εργοδοσία. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που θα εκπέμπουν από τις τρεις συχνότητες του Tele Time την επόμενη ημέρα, δεν θα έχουν καμία σχέση με την περιοχή μας και δεν θα εξυπηρετούν την τοπική οικονομία, παρά μόνο τα συμφέροντα ενός Αθηναϊκού Ομίλου ΜΜΕ.


Θα πρέπει άμεσα να πάρουν θέση για το θέμα οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Πατρέων), το πολιτικό δυναμικό της περιοχής (βουλευτές, κόμματα) και όλοι όσοι εμπλέκονται με το ζήτημα (συνδικαλιστικοί και αναπτυξιακοί φορείς).


Πρότασή μας είναι η άμεση διοργάνωση ευρείας σύσκεψης φορέων, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι υπόλοιπες ενέργειες που μπορούν να γίνουν, η επιστολή με την υπογραφή όλων των εκπροσώπων φορέων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και τους ου συναρμόδιους υπουργούς και η συνδρομή στα νομικά μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για το μπλοκάρισμα της απόφασης του Ομίλου, οι απολυμένοι και οι νυν εργαζόμενοι.


Και όλα αυτά γιατί κάθε ημέρα που περνάει, μπορεί να αποβεί μοιραία για το μέλλον τόσο του σταθμού, όσο και τις τοπικής ενημερωτικής συχνότητας.