Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς Πάτρας

 
Η Δημοκρατική Αριστερά Πάτρας, μετά από την καταγγελία της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) στην οποία αναφέρεται η χρήση βίας στην Πάτρα κατά μεταναστών και η «έντεχνη» παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης τους στην κινητή μονάδα των ΓτΚ, ζητά από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας ΑΜΕΣΕΣ και ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ απαντήσεις για την κατάχρηση εξουσίας και τον καταλογισμό ευθυνών.




Σημειώνουμε ότι η δράση του Ελληνικού τομέα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, έχει ήδη συμπληρώσει 20 χρόνια προσφοράς και η ανθρωπιστική και ιατρική τους δράση επεκτείνεται πέρα των ελληνικών ορίων.


Η Δημοκρατική Αριστερά, συντάσσεται απόλυτα με τις αρχές που διέπουν την Οργάνωση ΓτΚ υπεραμύνεται των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αντιτίθεται στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των κοινωνικών ομάδων. Θεωρεί δε ότι η στάση αλληλεγγύης απέναντι στους μετανάστες που ζουν στην χώρα μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου αγώνα για έναν ειρηνικό και ασφαλή κόσμο για όλους τους λαούς και για κάθε άνθρωπο.


Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της καταγγελίας, όπως ακριβώς αναρτάται στην ιστοσελίδα των ΓτΚ.


«Οι Γιατροί του Κόσμου επισημαίνουν με ιδιαίτερη ανησυχία τη συνεχιζόμενη χρησιμοποίηση βίας κατά μεταναστών – νομίμων και μη – που βρίσκονται απελπισμένοι στο λιμάνι της Πάτρας, εγκλωβισμένοι στην προσπάθειά τους να φύγουν από την Ελλάδα. Χτυπήματα από γκλόπ σε άκρα, σε γεννητικά όργανα, βαριάς φύσης κακώσεων κεφαλής είναι μερικά παραδείγματα ένστολης φυσικής βίας που έχουν καταγραφεί από τους ιατρούς της Οργάνωσης. Η χρήση φυσικής βίας, χωρίς να ακολουθείται η «δικαιολογία» της σύλληψης, αποτελεί παράνομη και απάνθρωπη κατάχρηση εξουσίας.


Επιπρόσθετα, οι Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλουν τον «έντεχνο» αποκλεισμό των προσφύγων και όσων χρήζουν βοήθειας από την κινητή ιατρική μονάδα της Οργάνωσης, αποκλεισμό που συνιστά παράβαση του δικαιώματος στην ιατρική περίθαλψη. Επισημαίνουμε την αντίφαση, όργανα του κράτους να υπονομεύουν δράσεις που πληρώνονται από το Ελληνικό Κράτος.


Οι Γιατροί του Κόσμου διαθέτουν μαρτυρίες που αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω και δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν το δικαίωμα της αξιοπρεπούς επιβίωσης και θα πράξουν ό,τι χρειαστεί μέχρι αυτό για να γίνει πράξη.»


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ