Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-καρέτα στον Αμβρακικό κόλπο

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ερώτηση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-καρέτα στον Αμβρακικό κόλπο, κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τρείς βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντας κ. Παπακωνσταντίνου, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την ουσιαστική προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή, αφού από την αρχή του χρόνου τουλάχιστον 20 χελώνες καρέτα-καρέτα έχουν βρεθεί νεκρές με συνέπεια ο Αμβρακικός κόλπος να κινδυνεύει να μετατραπεί σε νεκροταφείο χελωνών.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο φορέας διαχείρισης υγροτόπων Αμβρακικού κόλπου, για το θάνατο χελωνών στην προστατευόμενη περιοχή, που αποτελεί σημαντική περιοχή διατροφής για τις απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα.


Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του έτους τουλάχιστον 20 χελώνες καρέτα-καρέτα έχουν βρεθεί νεκρές με συνέπεια ο Αμβρακικός κόλπος να κινδυνεύει να μετατραπεί σε νεκροταφείο χελωνών, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνηθέστερη αιτία θανάτου των χελωνών είναι ο πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία ή από νάιλον σκουπίδια.


Οι χελώνες μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν αρκετές θέσεις ωοτοκίας μέσα στον Αμβρακικό Κόλπο. Με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις όμως τα κατάλληλα ενδιαιτήματα έχουν πλέον υποβαθμιστεί και οι χελώνες δεν τα προτιμούν. Στην περιοχή του Αμβρακικού η καρέτα-καρέτα διατηρεί ακόμα κάποια σημαντικά πεδία τροφοληψίας, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό των μεδουσών, οι πληθυσμοί των οποίων παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια στον Αμβρακικό.


Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού καταγγέλλει ακόμη και περιστατικό κακοποίησης χελώνας η οποία κατακρεουργήθηκε και βρέθηκε με κομμένο το κεφάλι σε έναν από τους υγροτόπους της περιοχής.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός:


Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ουσιαστική προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-καρέτα στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου;


Οι ερωτώντες βουλευτές




Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός