Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Την ενίσχυση του Αστυνομικού τμήματος Αιτωλικού υποσχέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού με δύο αστυνομικούς, από Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του κατά τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, το μήνα Ιούλιο, υποσχέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη σχετική με την έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή.


Ο κ. Υπουργός χαρακτηρίζει την εγκληματικότητα στην εν λόγω περιοχή, ήπιας μορφής η οποία οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα Ρομά που διαβιεί στην εν λόγω περιοχή, ενώ αναγνωρίζει ότι η δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, παρουσιάζει έλλειμμα, όπως συμβαίνει σχεδόν με το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών.


Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης, σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού, ανέφερε πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στην περιοχή και όχι ήπιας μορφής όπως την παρουσιάζει ο κ. υπουργός τονίζοντας πως το Αστυνομικό τμήμα του Αιτωλικού πρέπει να ενισχυθεί σοβαρά για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του και να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες της περιοχής.


Η πλήρης απάντηση του υπουργού έχει ως εξής



Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι, στο πρόγραμμα αντεγκληματικής πολιτικής, για τα έτη 2010-2014, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις, σε όλες τις περιοχές της χώρας και φυσικά στην περιοχή Αιτωλικού. Οι προτεραιότητες του νέου προγράμματος προσδιορίστηκαν μέσα από μία διαδικασία χαρτογράφησης του εγκληματικού περιβάλλοντος για τον εντοπισμό εγκληματογόνων περιοχών και προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο δε αυτό, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας κλήθηκαν να εκπονήσουν νέα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, καταγράφοντας τις αστυνομικές δράσεις που αναπτύσσουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εγκληματικότητας, αλλά και τις επιδιωκόμενες συνεργασίες με συναρμόδιους φορείς για την αποτελεσματική διαχείριση τους και την εξάλειψη των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτών. Τα σχέδια καταστρώθηκαν με βάση το χάρτη εγκληματικότητας, σύμφωνα με τα υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας, όχι μόνο κατά νομό, αλλά και κατά περιοχή σε κάθε νομό. Κατά την υλοποίηση των σχεδίων αναπτύσσονται τόσο γενικές όσο και εξειδικευμένες αστυνομικές δράσεις.Ειδικότερα, η αναφερόμενη περιοχή, αστυνομεύεται από το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού, καθώς και με την καθημερινή συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.), καθώς και της δίκυκλης αστυνόμευσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) που διενεργούν συνεχείς και εντατικούς ελέγχους με πεζές και εποχούμενες περιπολίες (Κ7Τ περιπολικών, ομάδων «ΔΙ.ΑΣ.», κ.λπ.), για την πρόληψη και καταστολή κάθε παραβατικής συμπεριφοράς, εφαρμόζοντας, τις ισχύουσες διατάξεις, σε συντρέχουσα περίπτωση. Επίσης, συγκροτούνται, κατά συχνά διαστήματα και μικτά συνεργεία αστυνομικών ελέγχων, με σκοπό τη συστηματική και ουσιαστική αστυνόμευση της περιοχής.

Πάντως, από τη μελέτη και αξιολόγηση των υφιστάμενων στην αρμόδια Υπηρεσία μας στατιστικών στοιχείων, προκύπτει ότι η εγκληματικότητα στην εν λόγω περιοχή είναι ήπιας μορφής και τα κυριότερα προβλήματα αστυνομικής φύσεως, που παρατηρούνται αφορούν την ηχορύπανση, τη διατάραξη της κοινής ησυχίας, το αδίκημα της ζωοκλοπής, κλοπές-διαρρήξεις, καθώς και παραβάσεις περί ναρκωτικών με δράστες, κυρίως κατά μεγάλο ποσοστό προερχόμενους από συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα Ρομά που διαβιεί στην εν λόγω περιοχή.

Σημειώνεται ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Αιτωλικού εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του οικείου Αστυνομικού Τμήματος τριμελής σπείρα κλεπτών, η οποία είχε διαρρήξει καταστήματα, καθώς επίσης και τρία άτομα για κατοχή μικροποσότητας ηρωίνης, αιτία για την οποία απέσπασαν ευμενή σχόλια των κατοίκων. Όσον αφορά τις περιπτώσεις κλοπών σε καλώ δια-σωλήνες χαλκού αντλιοστασίων της περιοχής, από την αρμόδια Υπηρεσία μας διενεργείται προανάκριση, προς αναζήτηση των αγνώστων δραστών.

Πέραν αυτών, από το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση των περιφερειακών Υπηρεσιών, με ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ανταποκρίνονται, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στις υπηρεσιακές τους ανάγκες. Στο πλαίσιο δε αυτό πραγματοποιείται και ορθολογική ανακατανομή της δύναμης, πάντοτε, σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, το θέμα της στελέχωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών, αντιμετωπίζεται σήμερα, μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η συνολική δύναμη του Σώματος, η οποία είναι ελλειμματική, με ορθολογική κατανομή αυτής. Στο πλαίσιο αυτό έχει στελεχωθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας, καθώς και το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού, με δύναμη, η οποία παρουσιάζει έλλειμμα έναντι της οργανικής τους, όπως συμβαίνει σχεδόν με το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών. Ωστόσο, κατά τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, προκηρύχθηκαν προς πλήρωση για την ενίσχυση της εν λόγω Διεύθυνσης 8 θέσεις αστυνομικών διαφόρων βαθμών, καθώς και μία θέση ειδικού φρουρού.

Πάντως, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση της συγκεκριμένης Αστυνομικής Διεύθυνσης το τρέχον έτος, με ανάλογο αριθμό αστυνομικών κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις, οι οποίες υλοποιούνται κατά το τρίτο δεκαήμερο το μηνός Οκτωβρίου (αρ. 14 παρ. 4 εδ.ε π.δ. 100/2003), καθώς και τις λοιπές τοποθετήσεις προσωπικού.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 19 του π.δ 100/2003 και το άρθρο 15 του π.δ 211/2005, δίδεται η δυνατότητα στον οικείο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας και στον Αστυνομικό Διευθυντή Αιτωλίας, να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Α', ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες που προκύπτουν στην εκάστοτε Υπηρεσία. Ένεκα τούτου, η Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας ενίσχυσε το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού την 07-06-2011 με 2 αστυνομικούς, από Υπηρεσίες έδρας της, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση του κατά τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, το μήνα Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά τα αναφερόμενα στην ερώτηση επεισόδια, την 08-06-2011 στο δημαρχείο της πόλης, κατά την εκδήλωση με θέμα «Αντικοινωνική συμπεριφορά και παραβατικότητα», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, σας γνωρίζουμε ότι μετά το τέλος των ομιλιών από τους εκπροσώπους της τοπικής Αρχής και αφού δόθηκε ο λόγος και στους παρευρισκόμενους Ρομά, προκλήθηκε φραστικό επεισόδιο με τους κατοίκους της περιοχής, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στο Δημαρχιακό Κατάστημα. Τα ανωτέρω επεισόδια σταμάτησαν με την άμεση παρέμβαση της αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Αιτωλίας, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν άλλες αξιόποινες πράξεις. Στη συνέχεια, από το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού, υπεβλήθη, για το ως άνω συμβάν, σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, η οποία και διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος αυτού, απαιτεί την ουσιαστική-συντονισμένη παρέμβαση όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών και Φορέων, για τη μείωση ή εξάλειψη των επιμέρους παραμέτρων που το δημιουργούν και το συνδιαμορφώνουν.

Τέλος, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην εν λόγω περιοχή, δόθηκαν εκ νέου εντολές και οδηγίες στην Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας, για τη συνέχιση με αμείωτη ένταση των αστυνομικών δράσεων και αναπροσαρμογή των ήδη ληφθέντων μέτρων, προς βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ