Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Παράνομες χρηματοδοτήσεις μέσω του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου (Ν. 3299/2004) κατά την περίοδο 2004-2009 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ



Οι βουλευτές της Δημοκρατικής αριστεράς με ερώτηση και ΑΚΕ, προς τους υπουργούς Οικονομικών - Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζητούν να πληροφορηθούν σχετικά με την πορεία ελέγχων των παράνομων χρηματοδοτήσεων μέσω του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου (Ν. 3299/2004) κατά την περίοδο 2004-2009 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ζητούν να κατατεθούν οι εκθέσεις και τα πορίσματα των ελέγχων.


Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν:

«Από το Σεπτέμβριο του 2010, απασχόλησαν την τότε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και μέχρι την 30η/6/2011 την νυν αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υποθέσεις παράνομων χρηματοδοτήσεων μέσω του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου (Ν. 3299/2004) κατά την περίοδο 2004-2009.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν τότε δει το φως της δημοσιότητας, επιχειρηματίες φέρονταν να είχαν εισπράξει δύο φορές χρηματοδότηση δεκάδων έως κι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τράπεζες όσο και από τον ίδιο το φορέα, με το γνωστό τέχνασμα της υπεύθυνης δήλωσης περί επανάκτησης από τις Τράπεζες του δικαιώματος είσπραξης των ποσών.


Ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και ήδη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Αποστολόπουλος, αφού δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια "θα εξετάσει σε τι βάθος πηγαίνει αυτός ο οχετός", είχε διατάξει τη διενέργεια ΕΔΕ, είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τα στελέχη της Υπηρεσίας Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και είχε δώσει ρητή εντολή για την ταχύτερη δυνατή έρευνα των υποθέσεων, την διακρίβωση του βαθμού εμπλοκής τους και την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων σε βάρος τους.


Συγχρόνως διερεύνησε τη δυνατότητα αποκατάστασης της βλάβης που υπέστη το Δημόσιο, τόσο από τις υποθέσεις που είχαν ήδη ή επρόκειτο να διερευνηθούν ως προς τη νομιμότητά τους.


Επί πλέον καταγγέλθηκαν περιπτώσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι αφού έτυχαν των επιδοτήσεων, στη συνέχεια παραβίασαν τους όρους χρηματοδότησης δίχως, μέχρι σήμερα να είναι γνωστή η αντίδραση του ελληνικού δημοσίου για την αποκατάσταση της νομιμότητας.


Ήδη και με την πάροδο ενός (1) περίπου χρόνου από την αποκάλυψη των πιο πάνω υποθέσεων και δεδομένου ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης ως προς το εύρος της παρανομίας αλλά και τη πορεία διεκπεραίωσής τους.


Επειδή από 1ης Ιουλίου 2011 η αρμοδιότητα για τις προαναφερόμενες υποθέσεις ασκείται από την αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί:


1) Εάν διερευνήθηκε το σύνολο των επιδοτήσεων, μέσω του τότε επενδυτικού νόμου, κατά το χρονικό διάστημα από 2004 έως 2009, ποιο το αποτέλεσμα της έρευνας. Να μας γνωστοποιηθούν τα στοιχεία όσων επιχορηγήθηκαν και με ποια ποσά.


2) Εάν έχει ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος των υπαλλήλων που φέρονταν ως εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις και εάν όχι που οφείλεται η καθυστέρηση.


3) Εάν οι περιπτώσεις που έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί, έχουν παραπεμφθεί στην τακτική δικαιοσύνη κι αν ναι σε ποια φάση διερεύνησης ευρίσκονται.


4) Εάν έχουν κινηθεί οι δικαστικές διαδικασίες αποκατάστασης της ζημιάς που πιθανόν υπέστη το δημόσιο και σε ποια φάση αυτές βρίσκονται.


5) Εάν έχουν αναφερθεί ή έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους περιπτώσεις αθέτησης των όρων του αναπτυξιακού νόμου, από επιχειρηματίες που επιδοτήθηκαν και εάν ναι σε τι ενέργειες έχουν προβεί για αποκατάσταση της νομιμότητας.


ΑΚΕ: Να κατατεθούν όλα τα πορίσματα (ΕΔΕ, ΣΔΟΕ Κ.Λ.Π.) των ελέγχων που τυχόν έχουν διενεργηθεί.»


Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης


Νίκος Τσούκαλης


Θανάσης Λεβέντης


Γρηγόρης Ψαριανός

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ