Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Έξαρση των κρουσμάτων παραβατικότητας στην περιοχή του Αιτωλικού

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του Αιτωλικού και της ευρύτερης περιοχής, εξ αιτίας της έξαρσης της παραβατικότητας που αποδίδεται σε μερίδα Ελλήνων Ρομά που ζουν στην περιοχή, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Ο κ. Τσούκαλης με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια κατά τη διάρκεια σύσκεψης, με θέμα την καταπολέμηση της παραβατικότητας, στο (πρώην) Δημαρχείο Αιτωλικού, αναφέρει πως η κατάσταση στην πόλη έχει λάβει τη μορφή «εμφύλιας σύρραξης» και εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω επιδείνωση, εάν δεν επέλθει κοινωνική ηρεμία.


Ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή του Αιτωλικού, εξ αιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς μερίδας Ελλήνων Ρομά.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του Αιτωλικού και της ευρύτερης περιοχής, εξ αιτίας της έξαρσης της κοινής παραβατικότητας που αποδίδεται σε μερίδα Ελλήνων Ρομά που ζουν στην περιοχή. Οι διαπληκτισμοί και οι κλοπές είναι στην ημερήσια διάταξη ενώ δεν λείπουν και περιστατικά εκβιασμών και πυροβολισμών.



Πάμπολλα είναι τα κρούσματα των κλοπών στην ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στις περιοχές από το Μεσολόγγι έως το Νεοχώρι κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα, εξ αιτίας της διάλυσης που έχουν υποστεί κατά καιρούς τα αντλιοστάσια αλλά και το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής, από τις συνεχείς κλοπές κάθε είδους καλωδίων και μεταλλικών αντικειμένων.


Πρόσφατη εκδήλωση (8-6-2011) που έγινε στο πρώην Δημαρχείο Αιτωλικού με θέμα την καταπολέμηση της παραβατικότητας, κατέληξε σε σύρραξη. Μετά από περίπου δίωρη συζήτηση, παρουσία της Εισαγγελέως Μεσολογγίου και όλων των αξιωματικών της Α.Δ. Αιτωλίας, του δημάρχου Μεσολογγίου κ. Κατσούλη και άλλων αιρετών, τα πράγματα εκτραχύνθηκαν και κατέληξαν σε επεισόδια και χειροδικίες ανάμεσα σε ντόπιους και Ρομά.


Το όλο πρόβλημα του Αιτωλικού δεν είναι σημερινό, αλλά υπάρχει τουλάχιστον 3 - 4 χρόνια. Το εξέθρεψε η αδυναμία της οργανωμένης Πολιτείας (Δικαιοσύνη, Αστυνομία) να προλάβει καταστάσεις πριν φτάσει σήμερα στο απροχώρητο. Κάτοικοι κατά την διάρκεια της συζήτησης εκδήλωσαν με πολύ παραστατικό τρόπο την οδυνηρή καθημερινότητά τους μιλώντας για κλοπές, ξυλοδαρμούς κ.α. από Ρομά, ζητώντας ενεργή παρουσία της Αστυνομίας την οποία κατήγγειλαν ως ανύπαρκτη.


• Επειδή η κατάσταση στην πόλη έχει λάβει τη μορφή «εμφύλιας σύρραξης» και εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω επιδείνωση, εάν δεν επέλθει κοινωνική ηρεμία,


Ερωτάται ο κ. υπουργός:


Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή του Αιτωλικού εξ αιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς μερίδας Ελλήνων Ρομά;


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ