Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Να σταθεί η κοινωνία όρθια

«Κύριοι συνάδελφοι, ένα χρόνο μετά την ισχύ του Μνημονίου και μετά από είκοσι μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ ακούσαμε σήμερα τον κύριο Πρωθυπουργό να καλεί τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτήν εδώ την Αίθουσα για μια επανεκκίνηση, μια νέα αφετηρία. Σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα από την περσινή ψήφιση του Μνημονίου, σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα από το δάκρυ και τα βάσανα εκατοντάδων χιλιάδων για να μην πω εκατομμυρίων, συμπολιτών μας όλον αυτό το χρόνο.

Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει νεκρός πολιτικός χρόνος, ότι κάθε πολιτική παρέμβαση προκαλεί θύματα, αφήνει πίσω του συντρίμμια. Μας κάλεσε λοιπόν σήμερα ο κύριος Πρωθυπουργός αλλά και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός των Οικονομικών να υποστούμε ξαφνικά μια λοβοτομή και να ξεχάσουμε το τι έχει προηγηθεί και να ξεκινήσουμε. Ως Δημοκρατική Αριστερά όμως, κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε το μεσοπρόθεσμο με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις. Αναγκαστικά θα αξιολογήσουμε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, την κυβερνητική πολιτική του τελευταίου χρόνου.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια νέα επιδείνωση της οικονομικής κρίσης σήμερα. Αυτή είναι η βάση, από εκεί ξεκινάμε. Συγχρόνως, βιώνουμε την πλήρη κατάρρευση όλων των στοιχείων του εποικοδομήματος, όπως παραδείγματος χάρη του πολιτικού συστήματος, της κοινωνίας και του μεταπολιτευτικού τρόπου διακυβέρνησης. Υπάρχει μια διάχυτη -καταλυτική θα μπορούσα να πω- κρίση αντιμετώπισης των πολιτών απέναντι στα κόμματα και στα συνδικάτα, απέναντι σε όλους τους θεσμούς. Υπάρχει καθολική απόρριψη του τρόπου άσκησης πολιτικής όπως τη γνωρίσαμε από τη Μεταπολίτευση και μετά.


Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση. Έχουμε έκρηξη πληθωρισμού και ακρίβειας, συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, δυστυχώς όμως χωρίς να είναι ορατή οποιαδήποτε προοπτική εξόδου από την κρίση. Τα επιπλέον στοιχεία βεβαίως, η ανεργία, η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, η κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων είναι στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν την κατάσταση σήμερα.


Η Δημοκρατική Αριστερά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έγκαιρα εκτίμησε ότι με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές η χώρα θα αντιμετωπίσει τον άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης. Τα αποτελέσματα όπως τα περιγράφουν όχι μόνο εμείς αλλά και άλλοι συνάδελφοι και άλλα κόμματα δικαιολογούν απολύτως αυτή την εκτίμηση. Η χώρα δεν έχει μέλλον όταν τα μόνα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι οι περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών, η επιβολή έμμεσων φόρων και η αύξηση των ήδη υπαρχόντων.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κινείται στην ίδια κατεύθυνση και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με το Μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του, δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, αύξηση της ήδη εφιαλτικής ανεργίας, ακρίβεια, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Με λίγα λόγια, είναι ένας ατέλειωτος φαύλος κύκλος οικονομικής αναποτελεσματικότητας και κοινωνικής υποβάθμισης.


Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για τους εξής λόγους:


Είναι οικονομικά αναποτελεσματικό. Αναπαράγει την άδικη αντιμετώπιση, όπως ενδεικτικά φαίνεται από την επιβάρυνση που φέρνει στους φορολογικά συνεπείς, αφήνοντας άθικτους τους φοροφυγάδες και περιλαμβάνει στοιχεία που οδηγούν στην κοινωνική αποδόμηση. Κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα αποφυγής της χρεοκοπίας και εξόδου από την κρίση, ένα σχέδιο που να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο οικονομικά και κοινωνικά, με στόχο την παραμονή μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και της Ευρωζώνης.


Η Δημοκρατική Αριστερά έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι προτάσεις αυτές επικεντρώνονται σε πέντε πεδία:


• Πρώτον, δημοσιονομική εξυγίανση και αναδιάρθρωση του χρέους.
• Δεύτερον, σύγχρονο, μικρότερο και αποδοτικότερο κράτος.
• Τρίτον, στρατηγικές επιλογές οικονομικής πολιτικής με έμφαση στις «πράσινες» πολιτικές ανάπτυξης.
• Τέταρτον, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο κράτος.
• Και πέμπτον, ενίσχυση του κύρους των πολιτικών θεσμών.


Η κρίση χρέους της χώρας απαιτεί ταυτόχρονες λύσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Σ’ αυτό η Δημοκρατική Αριστερά είναι απόλυτη: Λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.


Στο ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να αναπτυχθούν διεκδικήσεις που θα στοχεύουν –αυτούς τους στόχους τους έχουμε καταθέσει ήδη από πέρυσι – πρώτον, στην έκδοση ευρωομολόγου και στη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης του χρέους με τη μεταφορά μέρους του ελληνικού χρέους αλλά και του χρέους άλλων περιφερειακών χωρών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαχείριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Δεύτερον, στη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου και περίοδο χάριτος.


Τρίτον, στην εκπόνηση ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Δημόσιο, το ΕΣΠΑ, την έκδοση επενδυτικού ομολόγου, προϋπόθεση για να γίνει κατανοητό τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στους εταίρους μας ότι το πρόβλημα απαιτεί πολιτική συνεννόηση και πολιτική λύση. Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο κι όχι ασφυκτικούς περιορισμούς. Χρειάζεται πόρους για ανάπτυξη και όχι μόνο συνεχή δάνεια.


Στο εσωτερικό της χώρας είναι επείγουσα ανάγκη η προώθηση μεταρρυθμίσεων που να στοχεύουν στον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, στον περιορισμό και εκσυγχρονισμό του κράτους, στη διαμόρφωση κοινωνικών πολιτικών για την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων και στον εκσυγχρονισμό των θεσμών. Η Κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της. Δεν είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο πολιτικής. Περιορίζεται στις προβλεπόμενες από το Μνημόνιο περικοπές. Δεν παίρνει κανένα αναπτυξιακό μέτρο, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς.

Η εμμονή στην πολιτική και στους όρους του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου μόνον αρνητικές επιπτώσεις θα έχει για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη. Και για να γίνω πιο παραστατικός και να κλείσω, θα πω ότι η συνταγή του Μνημονίου θυμίζει εκείνες τις περιπτώσεις όπου προσπαθώντας να κατασβέσεις μια πυρκαγιά σ’ ένα κτήριο στο τέλος απομένει ένα κουφάρι. Έχεις επιτύχει την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά στο τέλος έχει απομείνει ένα κουφάρι. Κι αυτό το «κουφάρι» είναι η κοινωνία! Βασικό στοιχείο λοιπόν που θέτει η Δημοκρατική Αριστερά για όλη αυτή την πορεία, την επίπονη πορεία, με τα δύσκολα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να μειώσουμε, να εξαφανίσουμε το έλλειμμα και να διαχειριστούμε το χρέος, είναι το να σταθεί η κοινωνία όρθια.

Και με αυτά τα μέτρα που ακολουθούνται τον τελευταίο χρόνο η κοινωνία δυστυχώς θα είναι το μεγάλο θύμα!

Ευχαριστώ πολύ.