Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Πάγωμα των χρεών μέχρι την καταβολή της σύνταξης

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το πάγωμα των χρεών μέχρι την καταβολή της σύνταξης ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τέσσερεις βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν πως η πολιτεία οφείλει, εκτός από τη συντόμευση του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ κατάθεσης πιστοποιητικών για συνταξιοδότηση, έγκρισης αίτησης και παροχής της πρώτης σύνταξης, να εξετάσει τις δυνατότητες παγώματος της υποχρέωσης εξυπηρέτησης των δανείων από τους πολίτες που βρίσκονται στο κενό μεταξύ μισθού και σύνταξης.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:



Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ κατάθεσης πιστοποιητικών για συνταξιοδότηση και έγκρισης αίτησης και παροχής της πρώτης σύνταξης υπερβαίνει κατά πολύ τους 10 μήνες Στην καλύτερη περίπτωση, ο μέσος χρόνος αναμονής για την απόκτηση της κύριας σύνταξης φτάνει το ένα έτος για το Δημόσιο, ενώ σε αρκετά ταμεία ο χρόνος καταβολής ξεπερνάει τα 2 έτη.


Μέχρι την έκδοση της σύνταξης, οι πολίτες πέρα των πρακτικών, ζωτικών αναγκών τους, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών, καθώς και να πληρώνουν λογαριασμούς στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η μη έγκαιρη καταβολή της σύνταξης που δικαιούνται, συνεπάγεται για πολλούς δικαιούχους αδυναμία εξυπηρέτησης των παραπάνω υποχρεώσεων βασικών αναγκών τους.


Η πολιτεία οφείλει, εκτός από τη συντόμευση του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ κατάθεσης πιστοποιητικών για συνταξιοδότηση, έγκρισης αίτησης και παροχής της πρώτης σύνταξης, να εξετάσει τις δυνατότητες παγώματος της υποχρέωσης εξυπηρέτησης των δανείων από τους πολίτες που βρίσκονται στο κενό μεταξύ μισθού και σύνταξης. Άλλωστε πρόκειται για χρήματα που δικαιούνται οι πολίτες και το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία για γραφειοκρατικούς λόγους αργούν να καταβάλλουν. Κατά συνέπεια, το κόστος δεν θα πρέπει να μετακυλίεται στους πολίτες αλλά να αναλαμβάνει η πολιτεία την εγγύηση για καταβολή των υποχρεώσεων με υποθήκη τα μελλοντικά χρήματα.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:


- Ποια μέτρα θα λάβουν, ώστε να μειωθεί ο χρόνος καταβολής της πρώτης σύνταξης; Είναι στις προθέσεις της πολιτείας να παγώσει την εξυπηρέτηση των δανείων -πιστωτικών καρτών, και λογαριασμών στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αναλαμβάνοντας την εγγύηση για την εξυπηρέτηση τους, μέχρι να καταβληθεί η σύνταξη που δικαιούνται οι συνταξιοδοτούμενοι;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης


Θανάσης Λεβέντης


Νίκος Τσούκαλης


Γρηγόρης Ψαριανός