Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για τα τρία χρόνια από το σεισμό της 8ης Ιουνίου

Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια απ’ τον καταστροφικό σεισμό του 2008 και οι πληγές της Αχαΐας και Ηλείας δεν έχουν επουλωθεί.

• Το περίφημο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των δύο σεισμόπληκτων (αλλά και πυρόπληκτων) νομών φαίνεται ότι έχει κλείσει οριστικά, μετά την απογοητευτική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, κατά την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στα Καλάβρυτα. Φαίνεται δε ότι κανένας από τους τοπικούς φορείς δεν το διεκδικεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά.


• Τρία χρόνια μετά το νοσοκομείο ο «Αγ. Ανδρέας» λειτουργεί ουσιαστικά ως νοσοκομείο σε εκστρατεία, με το κεντρικό του τμήμα να είναι γιαπί.


• Η Δυτική Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποκτήσει σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης


• Οι περισσότεροι από τους 3.500 δικαιούχους των δύο νομών δεν έχουν πάρει όλα τα χρήματα για να επισκευάσουν ή να ανακατασκευάσουν τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να εξακο¬λουθούν να διαμένουν είτε σε επικίν¬δυνα κτίρια, είτε σε κοντέινερς, είτε σε ενοικιαζόμενα που πρέπει όμως να εγκαταλείψουν. Από τα στοιχεία που ζήτησα και πήρα με ερώτησή μου στη βουλή, προκύπτει πως για το νομό Αχαΐας, για ανακατασκευή οικιών, από τους 750 δικαιούχους έχουν πάρει την Α΄ δόση 197, τη Β΄ δόση 58 και μόνον 1 την Γ΄ δόση. Αντίστοιχα για επισκευές οικιών, σε σύνολο 2.186 δικαιούχων πήραν την Α΄ δόση 1690 ενώ μόνο 497 πήραν και τις δύο δόσεις.


Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών αλλά και η θεσμοθέτηση μιας Ολοκληρωμένης Εθνικής Αντισεισμικής Πολιτικής, δυστυχώς παραμένουν ακόμη ζητούμενα.