Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Διατήρηση του ενημερωτικού χαρακτήρα του τηλεοπτικού σταθμού ΤΕLE TIME

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού σχετική με τη διατήρηση του ενημερωτικού χαρακτήρα του τηλεοπτικού σταθμού ΤΕLE TIME της Πάτρας, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει πως ουσιαστικά έχει χαθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας του σταθμού, σύμφωνα με την προσωρινή άδεια λειτουργίας του και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό τι προτίθεται να πράξει για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3592/2007, τόσο για τη διασφάλιση της πολυφωνίας στην ενημέρωση όσο και για την προστασία των εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό TELE TIME.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3592/2007 «Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 161/19-07-2007), ο οποίος ρυθμίζει το τοπίο των Μ.Μ.Ε. και την παροχή ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, είναι απαραίτητη η διασφάλιση της πολυφωνίας στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση και η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων.


Σε ερώτησή μου (10639/7-2-2010) είχα θέσει το θέμα των απολύσεων εργαζομένων στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό ΤΕLE TIME της Πάτρας, ζητώντας να με πληροφορήσετε εάν ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το ΕΣΡ για τη διατήρηση του ενημερωτικού του χαρακτήρα. Στην απάντησή σας (794/25-2-2011) με πληροφορήσατε πως «Το προσωπικό των αδειούχων περιφερειακής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα πρέπει να απαρτίζεται, κατά μέσο όρο ετησίως, τουλάχιστον από δεκαπέντε(15) άτομα».


Το τελευταίο διάστημα η ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού ΤΕLΕ ΤΙΜΕ Πάτρας , με άλλοθι την οικονομική κρίση, έχει προχωρήσει σε ένα πογκρόμ απολύσεων, που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του προσωπικού. Μόλις τρείς δημοσιογράφοι απέμειναν για να προετοιμάσουν το ένα και μοναδικό ωριαίο δελτίο ειδήσεων που μεταδίδεται πλέον καθημερινά (Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει ενημέρωση!)


Επειδή ουσιαστικά έχει χαθεί, καιρό τώρα, ο ενημερωτικός χαρακτήρας του σταθμού, σύμφωνα με την προσωρινή άδεια λειτουργίας του,


Ερωτάται ο κ. υπουργός:


Τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3592/2007, τόσο για τη διασφάλιση της πολυφωνίας στην ενημέρωση όσο και για την προστασία των εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό TELE TIME.


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης