Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Στη βουλή το νέο κρούσμα ρύπανσης του Πείρου ποταμού

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών που αδυνατούν να βάλουν τέλος στα επαναλαμβανόμενα κρούσματα ρύπανσης του Πείρου ποταμού, καταγγέλλει με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:
Ένα νέο κρούσμα ρύπανσης του Πείρου ποταμού ήρθε να καταδείξει την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και να προκαλέσει την οργή των κατοίκων της περιοχής που χρόνια τώρα καταγγέλλουν, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας. Για μια ακόμη φορά στο ύψος του ρέματος Μαλιαγκού το οποίο έχει ενοχοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για μόλυνση της πε¬ριοχής, εντοπίστηκε μαύρο δύσοσμο υγρό το οποίο έφτασε μέχρι τη θάλασσα, λίγες μέρες πριν αρχίσουν τα μπάνια στην περιοχή.


Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι επιτήδειοι που γέμισαν με α¬πόβλητα το ποτάμι, έδρασαν την ημέρα που απεργούσαν οι υπη¬ρεσίες(11-5-2010) και δεν μπορούσε να γίνει κάτι άμεσα. Παρόλα αυτά, κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου στο Αστυ¬νομικό Τμήμα της Κ. Αχαΐας. Στο ρέμα Μαλιαγκού καταλή¬γουν τα όμβρια ύδατα από τη βιο¬μηχανική περιοχή και παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΒΙΠΕ είχε υποσχεθεί στο παρελθόν να κατασκευάσει έργο επεξεργα¬σίας των βιομηχανικών αποβλήτων, επικαλούμενη την κρατική γραφειο¬κρατία δεν έχουν υλοποιήσει ακόμη το έργο για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέ¬τη.


Επειδή οι ε¬λεγκτικοί μηχανισμοί αποδεικνύονται ανεπαρκείς και οι κάτοικοι μη βρίσκοντας το δίκιο τους απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, για ένα πρόβλημα που χρονίζει,


Ερωτάται η κ. υπουργός


1. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για την προστασία του Πείρου ποταμού από τα αλλεπάλληλα κρούσματα ρύπανσης;


2. Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο επεξεργασίας των όμβριων υδάτων που προέρχονται από τη ΒΙΠΕ Πατρών;


3. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή μετά την καταγγελία των κατοίκων και αν ναι ποιά ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης