Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αποτίμηση της σύσκεψης στα Καλάβρυτα

Με αφορμή τη συμμετοχή του στη σύσκεψη που έγινε την Κυριακή στα Καλάβρυτα υπό τον κ. Πρωθυπουργό, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Από την πολύωρη σύσκεψη στα Καλάβρυτα βγήκαν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα τόσο από αυτά που ανέφεραν όσο και από αυτά που αποσιώπησαν ο κ. Πρωθυπουργός και οι παριστάμενοι υπουργοί και υφυπουργοί.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν με επιτακτικό τρόπο τα κρίσιμα εκκρεμή ζητήματα τόσο του νομού Αχαΐας όσο και της ευρύτερης περιφέρειας, όπως π.χ. η υλοποίηση των οδικών αξόνων (Ολυμπία και Ιόνια οδός), το σιδηροδρομικό δίκτυο, το φυσικό αέριο, το θαλάσσιο Μέτωπο της Πάτρας, το μεταναστευτικό, η διαχείριση των απορριμμάτων, τα ημιτελή έργα της Πάτρας (Διακονιάρης, παραγλαύκειες, Φράγμα Πείρου –Παραπείρου) αλλά και πολλά θεσμικά ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση του Καλλικράτη, το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, την ανεργία, την ανάπτυξη κλπ.


Δυστυχώς οι απαντήσεις επιβεβαίωσαν τους φόβους μας για την μη εκπλήρωση βασικών δεσμεύσεων ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Αντί να έχουμε απαντήσεις , πήραμε ασαφή νέα χρονοδιαγράμματα ή και αθετήσεις.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ήμουν ο μόνος που έθεσα ευθέως προς τον κ. Πρωθυπουργό, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων, τόσο ως προς τα θύματα, όσο και των επανορθώσεων απ’ το κατοχικό δάνειο συνολικού ύψους 1 τρις €!!! Η (μη) απάντηση του κ. Πρωθυπουργού ήταν ….«Είναι γνωστό τι πράττει η χώρα μας στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων»


Όσον αφορά τα συμπεράσματα από τις άλλες κυβερνητικές εκκρεμότητες επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε:

• Κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη υλοποίηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης για την παραχώρηση τμημάτων της λιμενικής ζώνης.


• Την επίμονη και ακατανόητη εμμονή της υφυπουργού Εσωτερικών κ Τζάκρη για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, σύμφωνα με τους όρους του 2010, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή μου, όσο και του Δημάρχου Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά.


• Την παρέμβαση του υφυπουργού προστασίας του Πολίτη κ. Όθωνα ο οποίος ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα ότι η εμμονή των φορέων της Αχαΐας για τη μη δημιουργία χώρου φιλοξενίας στην Αχαΐας, δεν αντιμετωπίζει σωστά το μεταναστευτικό ζήτημα και στέλνει λάθος μηνύματα. Με παρέμβασή μου γνωστοποίησα τη συμφωνία μου με την αναφορά και τη θέση του κ. Όθωνα.


• Η επιβεβαίωση των υποψιών μας, ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο μέχρι την Πάτρα, αλλά και η αδυναμία υπογειοποίησής της.


• Η μη αναφορά στο επιτακτικό αίτημα όλης της Δυτικής Ελλάδας για την έλευση του αγωγού φυσικού αερίου μέχρι τουλάχιστον την Πάτρα.


• Η ουσιαστική ματαίωση της υλοποίησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για τις σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας.


Στη σύντομη τοποθέτησή μου, ανέφερα πως η μη υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής σε ολόκληρο το Δυτικό άξονα της χώρας, ο οποίος αποκλίνει ιλιγγιωδώς από τον ανατολικό, συνιστά ουσιαστικά καταδίκη σε υπανάπτυξη και κοινωνική κατάρρευση. Η κατάσταση που επικρατείς τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς ουσιαστικά επιτείνουν τις συνθήκες διάλυσης και περιθωριοποίησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.