Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού στα Χειρουργεία του Γ.Π.Ν Ρίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗ

Το θέμα των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού στα χειρουργεία του Γ.Π.Ν. Ρίου και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, φέρνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό υγείας οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Θανάσης Λεβέντης.


Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν:



Οι κινητοποιήσεις ήταν δυστυχώς μονόδρομος τονίζεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων αφού τα τελευταία χρόνια οι αντοχές του προσωπικού έφτασαν και σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν, τα ανθρώπινα όρια. Το γεγονός ότι υπάρχει υπόλοιπο κανονικών αδειών από το 2009 2010 και 2011 το ύψος των οποίων ανέρχεται μαζί με τα χρωστούμενα ρεπό σε 3.760 ημέρες, είναι ένα δείγμα της κόπωσης την οποία αντιμετωπίζει το προσωπικό.


Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι θα έπρεπε ή το προσωπικό που εργάζεται στα χειρουργεία (29 άτομα) να ήταν ακριβώς το διπλάσιο (60) για να ανταπεξέλθει στις 750 επεμβάσεις που πραγματοποιούνται κατά μέσον όρο το μήνα ή οι επεμβάσεις να ήταν οι μισές. Η πρόσφατη απόφαση για τη λειτουργία εννέα χειρουργικών αιθουσών, συνεπάγεται εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας και καθημερινές παρατάσεις χειρουργείων και ως εκ τούτου, επιπλέον, καταστρατήγηση του ωραρίου των εργαζομένων. Αυτά τα δεδομένα όχι μόνο δεν επιτρέπουν εξόφληση χρεών σε άδειες και ρεπό του προσωπικού αλλά αντίθετα συσσωρεύουν νέα χρέη.


Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και το δεύτερο νοσοκομείο της Πάτρας ο « Αγ. Ανδρέας» ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε άμεσα για την ομαλή λειτουργία των χειρουργείων στο ΓΠΝ Ρίου;


2. Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε το θέμα της καταβολής των οφειλόμενων κανονικών αδειών και ρεπό στους εργαζόμενους;






Οι ερωτώντες βουλευτές


Θανάσης Λεβέντης


Νίκος Τσούκαλης
Οι σοβαρότατες ελλείψεις του Νοσηλευτικού προσωπικού στα Χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου είναι η αιτία των κινητοποιήσεων των εργαζομένων αφού όλες τους οι εκκλήσεις για εξεύρεση λύσης ήταν «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω».