Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Παρέμβαση Τσούκαλη για το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών

ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ



Τροπολογία με την οποία ζητά την υπαγωγή και εποπτεία του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του νομοσχεδίου περί «Απλοποίησης της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις»


Ο κ. Τσούκαλης αναφερόμενος στο έργο του Επιστημονικού Πάρκου το χαρακτήρισε ως «ατμομηχανή» της εξειδικευμένης ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας πως είναι παράδοξο, ένα τέτοιο ίδρυμα, να εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.


Στην παρέμβασή του ο κ. Τσούκαλης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:


«Κύριε Υπουργέ έχουμε καταθέσει μια τροπολογία την οποία θα επανακαταθέσουμε στην Ολομέλεια. Έχει σχέση με το Επιστημονικό Πάρκο της Πάτρας. Δεν έχει άμεση σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά υπάρχει το εξής παράδοξο. Μια εγκατάσταση η οποία αυτή τη στιγμή είναι η «ατμομηχανή» της εξειδικευμένης ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή της δυτικής Ελλάδας, με διαδικασίες γρήγορης ανάπτυξης PIN OFF, διαδικασία τεχνοβλαστού, που «παίζει» τον έναν από τα τρία πτερύγια του έλικα, δηλαδή, δημόσιο, τεχνολογικά ιδρύματα και επιχειρηματική κοινότητα, έχει ως εποπτεύουσα αρχή το Υπουργείο Παιδείας. Με αποτέλεσμα, να υπάρχει σοβαρή εμπλοκή στη λειτουργία του, ενώ ουσιαστικά χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.


Καταλαβαίνω ότι ίσως να υπάρξει πρόβλημα με το Υπουργείο Παιδείας. Όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς. Πρέπει να αναλάβει την εποπτεύουσα λειτουργία, (αρμοδιότητα) το Υπουργείο σας. Μόνο και μόνο εάν πληροφορηθείτε τις δραστηριότητες που έχει αυτή τη στιγμή, τον προγραμματισμό του, όσον αφορά την ανάπτυξη της περιφέρειας και τη συνεργασία που έχει με την αιρετή περιφέρεια της προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας, θα καταλάβετε ότι δεν μπορεί να εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.


Σας παρακαλώ, ελέγξτε το, έχω την εντύπωση ότι και το Υπουργείο Παιδείας θα δείξει καλή διάθεση να αναλάβετε εσείς τον εποπτεύονται ρόλο του Επιστημονικού Πάρκου. Εξάλλου, απ' ό,τι γνωρίζω μόνο το Επιστημονικό Πάρκο της Πάτρας εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, όλα τα άλλα αντίστοιχα πάρκα και εγκαταστάσεις εποπτεύονται από εσάς.