Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αίτημα για άμεση επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Η έξαρση της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης το οποίο εκδηλώθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στον αντίποδα, τα χρόνια προβλήματα που παρουσιάζει η περιφέρεια και συγκεκριμένα η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα δεν έχουν τύχει αντίστοιχης σοβαρής αντιμετώπισης επισημαίνει με μία ακόμη ερώτησή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Κατόπιν των ανωτέρω, αλλά και της αίσθησης περί πολιτών δεύτερης κατηγορίας που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, ερωτά τον Υπουργό εάν και πότε προτίθεται να επισκεφθεί τις δύο πόλεις προκειμένου να προεδρεύσει σε αντίστοιχες συσκέψεις των φορέων για την ολοκληρωμένη διαχείριση του ζητήματος.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Η έξαρση της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης το οποίο εκδηλώθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στα μέτρα που αποφασίστηκαν περιλαμβάνονται καθημερινές περιπολίες, τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων.


Στον αντίποδα, τα χρόνια προβλήματα που παρουσιάζει η περιφέρεια και συγκεκριμένα η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα δεν έχουν τύχει αντίστοιχης σοβαρής αντιμετώπισης. Στην Πάτρα ιδιαίτερα, οι κατά καιρούς επιχειρήσεις σκούπας, η κατεδάφιση του καταυλισμού στην ηρώων Πολυτεχνείου δίχως την πρόνοια εναλλακτικών λύσεων, η παντελής απουσία δομών διαχείρισης, έχει διαχύσει το πρόβλημα των συγκεντρωμένων μεταναστών/δυνάμει προσφύγων σε όλη την πόλη. Η εγκληματικότητα έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις με συνεχείς επιθέσεις σε πολίτες αλλά και μεταξύ μεταναστών ενώ η πρόσβαση φορτηγών στο λιμάνι συνοδεύεται από προσπάθειες “ρεσάλτο” των μεταναστών θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους αλλά και την οδική ασφάλεια.


Σε αυτό το κλίμα, και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας και των τοπικών φορέων για σοβαρή κυβερνητική αντιμετώπιση και επίσκεψη του αρμόδιου Υπουργού και στις δύο πόλεις, δεν έχει υπάρξει κυβερνητική απάντηση.






Κατόπιν των ανωτέρω, αλλά και της αίσθησης περί πολιτών δεύτερης κατηγορίας που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεται να επισκεφθεί τις δύο πόλεις προκειμένου να προεδρεύσει σε αντίστοιχες συσκέψεις των φορέων για την ολοκληρωμένη διαχείριση του ζητήματος και αν ναι πότε;




Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ