Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Απαίτηση της κοινωνίας η ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού σκηνικού

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Άρθρο του Νίκου Τσούκαλη στην εφημερίδα "ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ" του Αγρινίου




Η ειλικρίνεια αρχίζει εκεί όπου τελείωσαν όλοι οι τρόποι για να σωθείς. Είναι μια ρήση, η οποία δυστυχώς ταιριάζει απολύτως στο πολιτικό σύστημά μας. Είναι υποχρεωτικό το πολιτικό σύστημα να οδηγηθεί στην κάθαρση με την αρχαιοελληνική έννοια. Ήδη, η νέμεσις και η ύβρις έχουν προηγηθεί. Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.


Η κρίση που διανύουμε έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Διαχέεται δε σε όλα τα επίπεδα. Η ανασφάλεια της κοινωνίας γιγαντώνεται. Η χώρα μας αντιμετωπίζει έκρηξη ύφεσης, ανεργίας, πληθωρισμού, συρρίκνωσης και τεχνολογικής οπισθοδρόμησης της παραγωγικής βάσης. Έχει εμπλακεί, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοδιαδόχων μέτρων, αστοχίας, πρόσθετων μέτρων κ.ο.κ., χωρίς να διαφαίνεται ο δρόμος εξόδου από την κρίση και προ πάντων με μια κοινωνία όρθια.


Εμείς ως ΔΗΜΑΡ, θεωρούμε ότι οι πολιτικές και τα μέτρα (παλιά και νέα) δεν είναι μονόδρομος. Η χώρα περνάει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Έχει όμως ανάγκη από ένα χαμόγελο και μια αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική, εναλλακτική πολιτική διεξόδου από την κρίση.


Με αυτή την αισιοδοξία της πολιτικής βούλησης η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει παρουσιάσει επανειλημμένα τις δικές της ιδέες γι΄ αυτή την εναλλακτική διέξοδο, την εναλλακτική πορεία της οικονομίας και της χώρας. Γνωρίζουμε βέβαια ότι για την πορεία αυτή χρειάζεται η ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συσπείρωση των πολιτών.


Σημαντικό είναι να υπάρχει και να κατατίθεται η πρόταση δημόσια. Στο διάλογο, στον αντίλογο, στη δημοκρατική αντιπαράθεση. Και από το βήμα της Βουλής και με τους πολίτες και με τους αγώνες. Με σχέδιο, στόχους και με ευθύνη έναντι της χώρας και της κοινωνίας.


Μπορεί λοιπόν να υπάρξει οικονομική πολιτική η οποία να παρακολουθεί τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης και να κατανέμει δίκαια τα βάρη; Εάν σχεδιασθεί μια τέτοια πολιτική, είναι σε θέση να την εφαρμόσει ο κρατικός μηχανισμός;


Η απεμπλοκή της Ελλάδας από το μηχανισμό της τριμερούς χρηματοδότησης, όσο κι αν αποτελεί δίκαιο αίτημα της κοινωνίας -και είναι δίκαιο- προϋποθέτει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση και αυτή, στη συνέχεια, προϋποθέτει την ύπαρξη συσχετισμών και ευρωπαϊκού χαρακτήρα, οι οποίοι πρέπει να διαμορφωθούν.


Η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει ότι πρέπει να βρεθεί δίκαιος τρόπος μείωσης των ελλειμμάτων του κράτους μας, της εξάρτησης από την υπερχρέωση και επομένως να ανατραπεί η πελατειακή διαχείριση των προνομίων και της φοροδιαφυγής.


Οι πολίτες διεκδικούν την αναδιανομή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η αλληλεγγύη και ο επανακαθορισμός του προτύπου ανάπτυξης ανοίγει σήμερα το έδαφος για μια ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς, αλλά και στην οικονομία, με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων.


Η ελληνική κοινωνία δεν συσπειρώνεται ούτε στη δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής και των απαιτήσεων των δανειστών της χώρας, ούτε στη δικαίωση των ενόχων της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Η ανοχή της εξαντλείται.


Οι ευθύνες των κομμάτων του πελατειακού κράτους είναι τεράστιες και δεν διαγράφονται με επικοινωνιακά μέσα. Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας, δεν πρέπει απλώς να εγκαταλειφθούν, πρέπει να ανατραπούν.


Θεωρούμε ότι το ξεπέρασμα της κρίσης κρίνεται σε τρία μέτωπα:


-Στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, που θα την πληρώσουν δραματικά όλοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.


-Στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι μέσα από νέους έμμεσους φόρους, καθώς και με την καταπολέμηση της ακρίβειας.


-Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα, υπέρ των πολιτών. Μιας ανάπτυξης οικολογικής για τη βελτίωση της ζωής τους, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, με ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς, αλλά και στην οικονομία, με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων, με δυναμική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.


Ο κυριότερος λόγος ίδρυσης της ΔΗΜ.ΑΡ., αποτέλεσε το ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας καθώς και η διατύπωση μίας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης.


Η ΔΗΜ.ΑΡ. φέρει τεράστια ευθύνη για να εκπροσωπήσει επάξια όλους τους πολίτες που θα την εμπιστευτούν και θα ενστερνιστούν τις πεποιθήσεις και τις ιδεολογίες της, οι οποίες βασίζονται σε έναν πυρήνα ανανεωτικών ιδεών. Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, ο αριστερός ευρωπαϊσμός, η μεταρρυθμιστική στρατηγική και η οικολογική εγρήγορση αποτελούν βασικές αρχές και στοιχείο της ταυτότητας της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Επιμέλεια: Βαγγέλης Πάλλας