Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ανεξέλεγκτη χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί στις χώρες της Ε.Ε. γιατί κρίθηκαν βλαβερά για το περιβάλλον και την υγεία, αφού κατέστρεφαν τα υπόγεια νερά, σκότωναν τους υδρόβιους οργανισμούς ή τα πουλιά και προκαλούσαν καρκινογενέσεις, εισάγονται παράνομα, είτε παρασκευάζονται στην Ελλάδα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται συστηματικά από τους αγρότες.


Τα παραπάνω καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός τονίζοντας τις τεράστιες ευθύνες όσων επιδίδονται σ' αυτές τις ολέθριες παρανομίες, αλλά προπαντός της Πολιτείας, που διαθέτει ανεπαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά λόγω ανεπαρκών ελέγχων μέσω των τροφών, καταναλώνονται καθημερινά από μικρούς και μεγάλους, με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία Τα παράνομα σκευάσματα που διακινούνται μέσω ενός οργανωμένου κυκλώματος με διεθνή δράση υπερβαίνουν με μετριοπαθείς μετρήσεις το 15% της ελληνικής αγοράς φυτοπροστατευτικών


Τα τελευταία χρόνια έχουν απαγορευτεί εκατοντάδες φυτοφάρμακα στις χώρες της Ε.Ε. γιατί κρίθηκαν βλαβερά για το περιβάλλον και την υγεία, ενώ χρησιμοποιούνταν για δεκαετίες στις καλλιέργειες. Ανάλογα με τη δραστική ουσία που περιείχαν, κατέστρεφαν τα υπόγεια νερά, σκότωναν τους υδρόβιους οργανισμούς ή τα πουλιά και προκαλούσαν καρκινογενέσεις Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα είτε εισάγονται παράνομα, είτε παρασκευάζονται στην Ελλάδα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται συστηματικά από τους αγρότες.


Τα περισσότερα σκευάσματα που εισάγονται παράνομα στη χώρα μας έχουν άγνωστη σύσταση, προέλευση και επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο , καθώς τα συνοδευτικά έγγραφα είναι πλαστά ή ανύπαρκτα. Πολλά προϊόντα παρασκευάζονται σε ασιατικές χώρες και στη συνέχεια βαφτίζονται ευρωπαϊκά με πλαστές ετικέτες για να διακινούνται ελεύθερα και να μην υπόκεινται σε ελέγχους εντός των χωρών της Ε.Ε.


Παράλληλα, αμφίβολη θεωρείται η δράση και η αποτελεσματικότητα τους, ενώ πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες χωρίς όριο. Οι αγρότες οι οποίοι, είτε λόγω άγνοιας, είτε συνειδητά αγοράζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα με κίνητρο τη χαμηλή τους τιμή η οποία μπορεί να είναι ως και 50% μικρότερη σε σχέση με τα εγκεκριμένα σκευάσματα. Η ανησυχία για πολλά τρόφιμα είναι μεγάλη καθώς δεν γίνονται έλεγχοι στα εγχώρια προϊόντα.


Τεράστιες είναι οι ευθύνες όσων επιδίδονται σ' αυτές τις ολέθριες παρανομίες, αλλά προπαντός της Πολιτείας, που διαθέτει ανεπαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι επιπλέον αδιαφορούν ή ολιγωρούν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:


1. Τι στοιχεία διαθέτουν οι Ελληνικές αρχές γι’ αυτό το παράνομο και επικίνδυνο εμπόριο;


2. Ποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς διαθέτουν και γιατί αποδεικνύονται τόσο αναποτελεσματικοί στην προστασία της δημόσιας υγείας; Πόσοι παραβάτες έχουν έως τώρα συλληφθεί, πόσοι έχουν τιμωρηθεί και με ποιες ποινές;


3. Ποια πρόσθετα μέτρα σχεδιάζονται για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον; Προβλέπεται να γίνει ηλεκτρονική καταγραφή των φυτοπροστατευτικών;


4. Δίνονται κίνητρα για τη βιολογική καλλιέργεια και αν ναι ποια;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Θανάσης Λεβέντης


Νίκος Τσούκαλης


Γρηγόρης Ψαριανός