Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ίδρυση και λειτουργία κοινωνικού (δημοτικού) φαρμακείου και δημιουργία πιλοτικού δικτύου ανακύκλωσης φαρμάκων.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΧΑΪΑΣ

Επιστολή απέστειλαν προς τη Δημοτική αρχή, η Δημοκρατική Αριστερά Αχαΐας (ΔΗΜ.ΑΡ.) και ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκος Τσούκαλης, με αίτημα την ίδρυση και λειτουργία στα πλαίσια των προνοιακών δομών του Δήμου, κοινωνικού (δημοτικού) φαρμακείου αλλά και δημιουργία πιλοτικού δικτύου ανακύκλωσης φαρμάκων. Η επιστολή απεστάλει με την ευκαιρία κατάθεσης στη Βουλή δεύτερης ερώτησης προς τα συναρμόδια Υπουργεία με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο.


Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πάτρας, τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας και την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πάτρας.


Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,


Οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. ( Φ. Κουβέλης, Θαν. Λεβέντης, Νικ. Τσούκαλης και Γρηγ. Ψαριανός) καταθέσαν πρόσφατα, για δεύτερη φορά, ερώτηση προς τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα τη διαχείριση και τελική καταστροφή των «οικιακών φαρμάκων» αλλά και τη δημιουργία, από τους ΟΤΑ Κοινωνικών ή Δημοτικών Φαρμακείων.


Η 2η αυτή ερώτηση συμπίπτει με την κορύφωση της κρίσης και των οδυνηρών κοινωνικών της επιπτώσεων, εκτός των άλλων και στην φαρμακευτική κάλυψη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων συμπολιτών μας. Η φαρμακευτική τους περίθαλψη εξαρτάται πλέον από τις συνεισφορές (εράνους) των γειτόνων.


Και όμως, στο παρελθόν υπήρξαν, ακόμα και την Πάτρα, μεμονωμένες πρωτοβουλίες ευαίσθητων φαρμακοποιών οι οποίοι συγκέντρωναν φάρμακα που δεν είχαν λήξει και τα προωθούσαν για χρήση σε χώρες του τρίτου κόσμου ή σε «κοινωνικά φαρμακεία», χωρίς όμως η προσπάθειά τους να υποστηριχτεί από κάποιο φορέα ή οργανισμό.


Ήδη λειτουργούν με επιτυχία τρία (3) κοινωνικά φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, το «Κοινωνικό Φαρμακείο», εντάσσεται στο Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και καλύπτει εντελώς δωρεάν, τη φαρμακευτική περίθαλψη ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού συνεργάζονται το Ίδρυμα Αστέγων και τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και η ΜΚΟ «Φαρμακοποιοί του Κόσμου». Αντίστοιχα, στο Κιλκίς Θεσσαλονίκης, λειτουργεί κοινωνικό φαρμακείο με τη συνδρομή της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Κιλκίς, του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, ενώ στο Βόλο συμμετέχει ενεργά και η εκκλησία.


Προτείνουμε λοιπόν τη δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου στην Πάτρα, στο πλαίσιο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης κατά το πρότυπο του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Αθηναίων.


Το Κοινωνικό Φαρμακείο μπορεί να στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή παρεμφερών επαγγελματικών κλάδων όπως των φαρμακοποιών ή/και διαφόρων ειδικοτήτων γιατρών καθώς και στη συμμετοχή των πολιτών στο πλαίσιο της οικιακής ανακύκλωσης φαρμάκων.


Επειδή είναι γνωστό ότι η ίδρυση και λειτουργία «Κοινωνικού Φαρμακείου» προβλέπεται στις προγραμματικές σας δεσμεύσεις, πλην όμως η υλοποίησή της προβάλει ως επιτακτική.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ


Τη δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου κατά τα πρότυπα αντίστοιχων πρωτοβουλιών στο Κιλκίς, την Αθήνα και πρόσφατα στο Βόλο.


Η υλοποίηση θα γίνει σε συνεργασία με τους ιατροφαρμακευτικούς φορείς της Πάτρας (Φαρμακευτικό, Ιατρικό Σύλλογο, Ε.Ι.Ν.Α).


Πρόκειται για πρωτοβουλία η οποία χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά το Δήμο, στηριζόμενη στην ανακύκλωση φαρμάκων και την εθελοντική συμμετοχή των συμπολιτών μας, μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των απόρων. Παράλληλα προτείνουμε την τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής σε όλα τα φαρμακεία καθώς και τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου πληροφόρησης μέσα από τα φαρμακεία της πόλης, των φορέων πρόνοιας για τις ανάγκες επέμβασης σε οικογένειες ή γειτονιές αλλά και το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τις υπάρχουσες δομές πρόνοιας.


Η πρότασή μας, εκτός της σημαντικής ανακούφισης στους απόρους θα δώσει και μία λύση στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης φαρμάκων στα οικιακά απορρίμματα, που επιτείνεται και από την υπερκατανάλωση φαρμάκων που παρατηρείται στην Ελλάδα. Πολλά από τα φάρμακα που για διάφορους λόγους δεν χρησιμοποιήθηκαν καταλήγουν στους σκουπιδότοπους επιβαρύνοντας το περιβάλλον με χιλιάδες ουσίες πολλές εκ των οποίων είναι τοξικές και επικίνδυνες.


Δημοκρατική Αριστερά Αχαΐας

Νίκος Τσούκαλης Βουλευτής Δημοκρατικής Αριστεράς