Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Διακομματική ερώτηση για την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ, ΑΝΔΡΕΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Διακομματική ερώτηση, για την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου κατέθεσαν οι βουλευτές του νομού, Μαρία Κυριακοπούλου, Νίκος Νικολόπουλος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και Νίκος Τσούκαλης.


Οι τέσσερεις βουλευτές συντονίζοντας τη δράση τους, για το θέμα του παραλιακού μετώπου (ενόψει και της αυριανής κινητοποίησης στο μόλο) παρεμβαίνουν μεταφέροντας στους αρμόδιους υπουργούς το καθολικό αίτημα της πόλης για απόδοση του θαλάσσιου μετώπου, και τους ερωτούν, σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής των πράξεων παραχώρησης και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης



- Θαλασσίων Υποθέσεων και Νήσων


- Οικονομικών


Θέμα: Παραχώρηση της παραλιακής ζώνης στο Δήμο Πατρέων.


Υπογράφηκε πρόσφατα από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πατρέων και της ΟΛΠΑ ΑΕ σχετικά με την παραχώρηση στο Δήμο τμημάτων του παραλιακού μετώπου της πόλης και ορίστηκε ο οδικός χάρτης υλοποίησης της συμφωνίας. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε στα πλαίσια υλοποίησης εξαγγελίας του κ. Πρωθυπουργού κατά την προεκλογική του επίσκεψη στην Πάτρα.


Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Δεκεμβρίου, πριν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί η νομική μορφή του φορέα στον οποίο θα αποδοθούν τα χερσαία τμήματα της λιμενικής ζώνης που θα εκμεταλλεύεται ο Δήμος, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απόδοσης. Βασική δε προϋπόθεση για την απόδοση των συγκεκριμένων τμημάτων, είναι η έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών.


Σε πρόσφατες όμως απαντήσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Θαλασσίων Υποθέσεων (αρ. πρωτ. 1013151/1741/26.01.2011 και αριθ. πρωτ. 6611/89, 14.02.201, αντίστοιχα), περιέπλεξαν περαιτέρω την υπόθεση και ενέτειναν τη σύγχυση στους τοπικούς φορείς δεδομένου ότι και τα δύο Υπουργεία δήλωσαν αναρμόδια, παραπέμποντας το ένα προς το άλλο για απάντηση.


• Επειδή αποφασίστηκε πρόσφατα, γενικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνει την παραχώρηση περιφερειακών λιμένων.


• Επειδή επείγει η υλοποίηση της συμφωνίας παραχώρησης προκειμένου το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας να μην συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης.


• Επειδή αποτελεί πάγιο και καθολικό αίτημα όλων των φορέων η απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας,


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Γιατί καθυστερεί η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την υλοποίηση της συμφωνίας;


2. Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής των πράξεων παραχώρησης και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Κυριακοπούλου


Νίκος Νικολόπουλος


Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος


Νίκος Τσούκαλης
Ερώτηση: Προς τους κ. κ. Υπουργούς: