Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Προτάσεις Τσούκαλη για το κυκλοφοριακό.

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα συναντίληψης και συναπόφασης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων κ. Δημαρά με τους βουλευτές του νομού για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Οι δύο βασικές εισηγήσεις του Δημάρχου για την επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών και για σημειακές παρεμβάσεις έγιναν αποδεκτές.


Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσούκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:



Είναι προφανής η διαθεσιμότητά μου προς τη Δημοτική αρχή για οποιοδήποτε θέμα χρειαστεί η παρέμβασή μου σε κεντρικό επίπεδο για νομοθετική ή άλλη ρύθμιση που αφορά την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είχα την ευκαιρία να θέσω υπόψη του κ. Δημάρχου τα ακόλουθα:

1. Για το θέμα της επιδότησης των αστικών συγκοινωνιών υπάρχει ομόφωνη απόφαση Συνεδρίου της (πρώην) ΚΕΔΚΕ με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα για τη δίκαιη διεκδίκηση της πόλης. Με βάση αυτή την απόφαση θα πρέπει να υπάρξει επαναφορά του αιτήματος από το νέο όργανο των Δήμων την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).

Το θέμα αυτό το έχω θέσει με επανειλημμένες ερωτήσεις μου τόσο προς τον προηγούμενο υπουργό κ. Χατζηδάκη όσο και προς τον νυν κ. Μαγκριώτη οι οποίοι παραδέχτηκαν το δίκαιο του αιτήματος.

2. Έθεσα με έμφαση το θέμα των δικαιωμάτων των πεζών και των ΑΜΕΑ και πρότεινα να ανακηρυχθεί το 2011 ή το 2012 ως έτος για τα δικαιώματα των πεζών και των ΑΜΕΑ σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή χάρτα για με τις αντίστοιχες δράσεις.

3. Έθεσα επίσης το θέμα της ανταπόδοσης εκ μέρους του ΟΛΠΑ προς την πόλη, λόγω της επιβάρυνσης που προκαλείται στο οδικό της δίκτυο από τη λειτουργία του λιμανιού, προτείνοντας αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε τμήμα των τελών να αποδίδεται στην πόλη για περιβαλλοντικές δράσεις.

4. Τέλος ζήτησα από τον κ. Δήμαρχο να παρέμβει ώστε να τροποποιηθεί η απόφαση του προηγούμενου Περιφερειάρχη και να επαναχαρακτηριστούν ως πρωτεύον Εθνικό Δίκτυο οδοί της πόλης όπως η Ηρώων Πολυτεχνείου, η Αγίου Ανδρέου, Όθωνος-Αμαλίας κλπ όπως πραγματικά είναι .

Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να πληρώνουν οι πατρινοί για τη συντήρησή τους. Πρότεινα επίσης να ζητηθεί η αποπληρωμή μέρος του δανείου που έλαβε η προηγούμενη δημοτική αρχή για ασφαλτόστρωση αυτών των οδών από το ίδιο το υπουργείο μέσω του προϋπολογισμού του.