Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τροποποίηση του ν. 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 12/4/2011)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Το λόγο έχει ο κ. Νικόλαος Τσούκαλης, Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας, για επτά λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέει κάποιος ότι η ειλικρίνεια αρχίζει εκεί όπου τελείωσαν όλοι οι τρόποι για να σωθείς. Είναι μια ρήση, η οποία ταιριάζει, δυστυχώς, απολύτως στο πολιτικό σύστημά μας. Και όμως, ακόμα και αυτή η ρήση, σήμερα σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα έχει περισσέψει, δεν ισχύει.


Με πολύ μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ τη συζήτηση που έχει προηγηθεί και πραγματικά έχω φτάσει στο σημείο να μην πιστεύω πολλά απ’ αυτά τα οποία λέγονται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι υποχρεωτικό το πολιτικό σύστημα να οδηγηθεί στην κάθαρση με την αρχαιοελληνική έννοια. Ήδη, η νέμεσις και η ύβρις έχουν προηγηθεί. Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Απευθύνομαι σε συναδέλφους απόντες της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας δεν είναι παρών αυτήν τη στιγμή.


Οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας πριν ανέβουν να μιλήσουν θα πρέπει να απολογηθούν και θα πρέπει να δώσουν λόγο εδώ, γιατί δύο φορές αποχώρησαν από αυτήν εδώ την Αίθουσα όταν είχε υποβληθεί το αίτημα για σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, προκαλώντας μάλιστα νομολογιακά, θεωρητικά συνταγματικά ζητήματα, γιατί πρώτη φορά πλειοψηφία έχει αποχωρήσει από Κοινοβούλιο στον πολιτισμένο κόσμο.

Δεύτερον, θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία και όλοι οι Βουλευτές να απολογηθούν για ποιον λόγο διέλυσαν βιαίως τη Βουλή τη συγκεκριμένη σύνοδο το 2009 με αποτέλεσμα συλλήβδην –το γνωρίζουν όλοι- να προκύψει εξάλειψη του αξιόποινου. Εάν αυτά δεν απαντηθούν, τότε παρέλκει οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια δικαιολόγησης της κατάντιας του πολιτικού συστήματος.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απολογηθεί και να δικαιολογήσει για ποιο λόγο οι δύο Υπουργοί του μέχρι το 2004, ο κ. Δρυς και ο κ. Φωτιάδης δεν περιλαμβάνονταν στο πόρισμα της Μονής Βατοπεδίου για διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, όταν η ανακρίτρια, η κ. Καλού, τους στοχοποιεί, τους αναφέρει, τους ονοματίζει ως ηθικούς αυτουργούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι βέβαιος ότι εάν κάποιοι από τους συμπολίτες μας αυτήν τη στιγμή επιλέγουν το κανάλι της Βουλής να παρακολουθήσουν τη συζήτηση αυτή, μία έκφραση θα τους έρχεται στο μυαλό το «ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι». Αυτό θα πρέπει να το λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν.

Τοποθετήθηκα στην επιτροπή της Βουλής. Ως Δημοκρατική Αριστερά τοποθετηθήκαμε υπέρ επί της αρχής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αν και το θεωρούμε φύλλο συκής στη γύμνια του πολιτικού συστήματος. Θεωρούμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται απλώς και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, αποκλειστικά και προκειμένου να διασκευαστούν όσα πιστεύουν και όσα εκτιμούν οι συμπολίτες για την κατάντια που έχουμε οδηγηθεί. Η εκτίμησή μας είναι ότι πάρα πολλά πράγματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και σε αυτό το νομοσχέδιο, και πάρα πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει, εάν πραγματικά υπήρχε η πολιτική βούληση.

Πρέπει να αναφερθώ και στη θέση, την οποία διατυπώναμε διαχρονικά όσον αφορά αυτό το θέμα. Διαβάζω ακριβώς ένα από τα συμπεράσματα της πορισματικής θέσης που είχα την τιμή εγώ προσωπικά να καταγράψω, να συγγράψω όσον αφορά την υπόθεση Βατοπεδίου. Διαβάζω ένα από τα συμπεράσματα: «Πάγια θέση μας είναι η αφαίρεση από το Κοινοβούλιο κάθε αρμοδιότητας που ανήκει εξ ορισμού στη δικαστική εξουσία. Δεν μπορεί πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα άλλου θεσμικού ή πολιτειακού οργάνου να ασχολούνται με ανακριτικές πράξεις, να στοχοποιούν ποινικά πολιτικά πρόσωπα. Επίσης, πάγια θέση μας είναι η ισότιμη ποινική μεταχείριση του πολιτικού με τον απλό πολίτη. Είμαστε έτσι αντίθετοι σε δικονομικές, αλλά και ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ποινικής μεταχείρισης, όπως παραδείγματος χάριν διαφορετική παραγραφή των αδικημάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε δηλώσει την πρόθεσή μας για ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία. Ημεροχρονολογία: 15 Δεκεμβρίου 2008». Δυόμισι χρόνια πριν. Επί δυόμισι χρόνια το πολιτικό σύστημα δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος το υφιστάμενο καθεστώς. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η υποκρισία εξακολουθεί να ισχύει σε αυτόν εδώ τον τόπο. Πρέπει να αναφερθώ, γιατί άκουσα πάρα πολλά. Άκουσα πολλούς να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, τόσο για την αθωότητά τους, τόσο για τις καλές προθέσεις τους, όσο βεβαίως και για τις εντυπώσεις και εκτιμήσεις που έχουν για άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Πρόσφατα ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου «φούμαρα». Δεν είναι εδώ ο κ. Πλεύρης. Ήμασταν σε δύο εξεταστικές μαζί και θα ήθελα ο ίδιος να τοποθετηθεί στο κατά πόσο το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ήταν φούμαρα. Και ερωτώ: ακόμα εξακολουθεί μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα να επικρατεί πλέον ο αμοραλισμός και η πολιτική σκοπιμότητα, επειδή θέλουμε να εξυπηρετήσουμε κάποια πράγματα και χαρακτηρίζουμε, ανατρέπουμε, πορισματικές θέσεις, τεκμηριωμένες θέσεις ακόμα του ίδιου του κόμματός μας, χαρακτηρίζοντας ως φούμαρα ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Επειδή ο χρόνος είναι πολύ λίγος, τελειώνω με το εξής. Είχα την τιμή, κύριε Υπουργέ, ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, πριν από τα Χριστούγεννα, να επικαλεστώ την παράγραφο 5 του άρθρου 86. Οι εξηγήσεις που έδωσε ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής δεν αρκούν. Ο ίδιος θα έπρεπε να έχει την ευαισθησία να επικοινωνήσει με τον κ. Κοντό, εάν δεν του έχει στείλει απάντηση επί των ενστάσεών του, για να του εξηγήσει πώς ακριβώς συγκροτείται η συγκεκριμένη επιτροπή και να φροντίσει ο ίδιος, με δική του πρωτοβουλία, αφού υπήρξε η ευαισθησία από έναν εμπλεκόμενο να συσταθεί για πρώτη φορά η συγκεκριμένη επιτροπή, να την συγκροτήσει.

Και εδώ είναι το άλλο σημείο της υποκρισίας, που περιλαμβάνει γενικώς όχι μόνο τους εμπλεκόμενους, αλλά και τα πολιτικά κόμματα. Έχω απευθύνει έκκληση και ως Δημοκρατική Αριστερά και εγώ προσωπικά προς τους πολιτικούς Αρχηγούς –και προς τον κ. Παπανδρέου και προς τον κ. Σαμαρά- να «υποχρεώσουν» όλους τους εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα να υποβάλουν αίτηση σύμφωνα, κύριε Παυλόπουλε, με το συγκεκριμένο άρθρο –και από εκεί και πέρα μπορούμε να πούμε πάρα πολλά- και να ενταχθούν στη συγκεκριμένη επιτροπή. Η μία επιτροπή μπορεί να τους χωρέσει όλους.

Εδώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, περιμένω να απευθύνετε αυτή την πρόσκληση προς τον κ. Παπανδρέου και εσείς, κύριε Παυλόπουλε, προς τον κ. Σαμαρά και ουσιαστικά να απαιτηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους –γιατί δεν είναι μόνο το Βατοπέδι, είναι και τα ομόλογα και η «SIEMENS», όπου τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε- με την αίτησή τους να ζητήσουν τη συγκρότηση της συγκεκριμένης επιτροπής.

Πώς θα συγκροτηθεί η συγκεκριμένη επιτροπή, εάν θα είναι περισσότεροι δικαστικοί κ.λπ., όλα αυτά είναι λυμένα και το Σύνταγμα παρέχει με τη συγκεκριμένη διάταξη τεράστιες δυνατότητες απεμπλοκής της Βουλής από τη συγκεκριμένη διαδικασία, ούτως ώστε να δώσουμε και ένα δείγμα επί της ουσίας.
Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά το θέμα των αγωγών και του ανοίγματος των λογαριασμών, θα αναφερθώ συγκεκριμένα επί των άρθρων αύριο, γιατί έχω να κάνω αρκετά εκτεταμένες προτάσεις.

Ευχαριστώ πολύ.