Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη Τσούκαλη στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Επιστημονικό Πάρκο

Συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Πατρών είχε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης την Παρασκευή 4-3-2011. Ο κ. Τσούκαλης συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Σταυρόπουλο συναντήθηκε με τον Πρύτανη κ. Παναγιωτάκη και τον αντιπρύτανη κ. Κροντηρά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκαν τόσο τα χρόνια όσο και τα επείγοντα προβλήματα του ιδρύματος με κορυφαίο αυτό της φύλαξης. Στη διεξοδική συζήτηση που έγινε προσδιορίστηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, κάτι για το οποίο ο κ. Τσούκαλης ανέλαβε την πρωτοβουλία από κοινού και με άλλους βουλευτές του νομού να προωθήσουν τα τρέχοντα ζητήματα.


Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών που φιλοξενεί εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπου ο κ. Τσούκαλης συζήτησε με τον πρόεδρο κ. Κώστα Τσεκούρα και τον Δ/ντη κ. Γεράσιμο Μεντζελόπουλο. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τους υπεύθυνους του Επιστημονικού Πάρκου, έγινε εκτενής ενημέρωση για τα τεράστια λειτουργικά, οργανωτικά, οικονομικά αλλά και χωροταξικά προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν την ανάπτυξη του Πάρκου, μιας σημαντικότατης υποδομής έρευνας και καινοτομίας για την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας μας στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.


Επισημάνθηκε πως τα προβλήματα χώρου που αντιμετωπίζει το Πάρκο είναι ιδιαίτερα έντονα, με αποτέλεσμα εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να λειτουργούν κάτω από ασφυκτικές συνθήκες που όχι μόνο δεν τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν και να προσλάβουν νέους επιστήμονες, αλλά να είναι ορατός ο κίνδυνος μέχρι το καλοκαίρι και όσες λειτουργούν να εγκαταλείψουν το Πάρκο αναζητώντας χώρους εγκατάστασης σε χώρες της Ασίας.


Άκρως επιτακτικό κρίθηκε το ζήτημα της παραχώρησης των εγκαταστάσεων της εταιρείας Atmel η οποία αφού επιδοτήθηκε από το Ελληνικό δημόσιο απέλυσε όλους τους εργαζόμενους και έκλεισε. Η παραχώρηση των εγκαταστάσεων της ως άνω εταιρείας, θα ανακούφιζε το οξύ πρόβλημα της στέγασης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται και θα επέτρεπε την παραπέρα ανάπτυξή τους .


Συζητήθηκαν τέλος θέματα ένταξης μελετών στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ καθώς και θέματα θεσμικής λειτουργίας και ταμειακής επάρκειας. Ο κ. Τσούκαλης θα επαναφέρει την προσεχή εβδομάδα στη βουλή με ερώτησή του το θέμα της παραχώρησης των εγκαταστάσεων της Atmel αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάρκο.