Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το μεταναστατευτικό πρόβλημα στην Πάτρα

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Τον κίνδυνο να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις ανθρωπιστικής και κοινωνικής έκρηξης, λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος στην Πάτρα, επισημαίνει με μία ακόμη ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


«Οι λέξεις αδυνατούν πλέον να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκαλης, τονίζοντας πως «σε καθημερινή πλέον βάση γινόμαστε μάρτυρες βίαιων επεισοδίων και είναι καθαρά θέμα χρόνου να χαθεί ανθρώπινη ζωή». Η πολιτεία δεν μπορεί πλέον να είναι προκλητικά απούσα τονίζει ο κ. Τσούκαλης και ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς τι σκοπεύουν να πράξουν άμεσα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έτσι όπως εκδηλώνεται στην Πάτρα, πριν χαθεί τελείως ο έλεγχος της κατάστασης.

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το μεταναστευτικό ζήτημα στην πόλη της Πάτρας και οι λέξεις αδυνατούν πλέον να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να υπάρξουν όχι μόνο θύματα αλλά και ανεξέλεγκτες καταστάσεις ανθρωπιστικής και κοινωνικής έκρηξης.


Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως μόνο σε μια ημέρα (23-3-2011) υπήρξαν τρία επεισόδια όπου μέλη τοπικού τηλεοπτικού συνεργείου, δέχτηκε επίθεση από σαράντα μετανάστες κατά την διάρκεια ρεπορτάζ στην οδό Κανελλοπούλου της Πάτρας, αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων του στην ίδια περιοχή, ενώ μετανάστης έπεσε από νταλίκα και τραυματίστηκε από διερχόμενο όχημα.


Η παντελής έλλειψη σχεδίου διαχείρισης των νέων ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχει προσλάβει το μεταναστευτικό ζήτημα, η κατεδάφιση του καταυλισμού της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, δίχως την πρόνοια εναλλακτικών λύσεων, αλλά και η παντελής απουσία δομών διαχείρισης, έχει διαχύσει το πρόβλημα σε ολόκληρη την πόλη, και έχει καταστήσει παντελώς αδύνατη την υλοποίηση οποιουδήποτε μέτρου πρόνοιας (σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, υγιεινή κλπ).


Σε καθημερινή πλέον βάση γινόμαστε μάρτυρες βίαιων επεισοδίων και είναι καθαρά θέμα χρόνου να χαθεί ανθρώπινη ζωή, αφού η συσσώρευση χιλιάδων πεινασμένων και εξαθλιωμένων μεταναστών στην Πάτρα έχει οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα. Ανθρώπινες ψυχές ψάχνουν σε κάδους απορριμμάτων για τροφή, ενώ στην είσοδο της Πάτρας επικρατεί χάος με τους εκατοντάδες μετανάστες που ορμούν στην κυριολεξία πάνω στα φορτηγά υπό το ανήμπορο βλέμμα ελάχιστων αστυνομικών.


• Επειδή η κατάσταση στην Πάτρα κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις,


• Επειδή η αντιμετώπιση της ανωτέρω κατάστασης απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικού αλλά και τοπικού πλαισίου,


• Επειδή η πολιτεία δεν μπορεί πλέον να είναι προκλητικά απούσα,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:



Τι σκοπεύετε να πράξετε άμεσα, για αντιμετώπιση του προβλήματος, έτσι όπως εκδηλώνεται στην Πάτρα, πριν χαθεί τελείως ο έλεγχος της κατάστασης;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: