Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Δριμύτατη κριτική στη δημιουργία του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα

Παρέμβαση του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη στην ολομέλεια της βουλής


Δριμύτατη κριτική στη δημιουργία του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα έκανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού ν/σ στην ολομέλεια της βουλής, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης .

Στην παρέμβασή του ο κ. Τσούκαλης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η εκτίμηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υφυπουργέ, είναι ότι με τη θέσπιση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος διαμορφώνεται, δημιουργείται ένα πλαίσιο άκρως συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, δυσκίνητο και αναποτελεσματικό. Ο θεσμός αυτός δέχθηκε πολύ έντονες ενστάσεις, κριτικές, ακόμα και μέσα στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.


Ας δούμε, όμως, τι θα κάνει ο Οικονομικός Εισαγγελέας. Χάρη συντομίας τον αναφέρω «Οικονομικό Εισαγγελέα». Ο Εισαγγελέας θα ενημερώνεται για όλες τις καταγγελίες που περιέρχονται στο ΣΔΟΕ, στα τελωνεία, στις ΕΛΥΤ κι εν γένει σε όλες τις φοροελεγκτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Ουσιαστικά θα είναι μία αντένα η οποία θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες. Και τι θα τις κάνει αυτές ο Εισαγγελέας; Θα τις αξιολογεί, θα τις διερευνά και αφού πλέον ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, στη συνέχεια θα παραγγέλνει προκαταρκτικές εξετάσεις από τους ειδικούς προανακριτικούς υπαλλήλους ανά περιφέρεια. Θα στέλνουν, δηλαδή, τους φακέλους είτε στον τοπικό αρμόδιο εισαγγελέα είτε στους υπαλλήλους των αρμοδίων Υπηρεσιών.


Αλήθεια, κύριε Υφυπουργέ, έχετε να μας δώσετε τα στοιχεία για το πόσες είναι αυτές οι πληροφορίες που δέχονται όλες αυτές οι Υπηρεσίες ανά το πανελλήνιο καθημερινά -σημαντικές ή ασήμαντες- και σε ποιες θα δώσει προτεραιότητα ο Εισαγγελέας; Να κάνουμε μία πρόχειρη εκτίμηση; Το γραφείο της Υπηρεσίας αυτής που θα εδρεύει ο Οικονομικός Εισαγγελέας στην κυριολεξία θα πνιγεί από τις πληροφορίες, τους φακέλους, τα έγγραφα που θα καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα. Θα πρόκειται για μία πλημμυρίδα, στην κυριολεξία, πληροφοριών όπου κανένας δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς.

Δεύτερον, δικαιολογημένα ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα χαρακτηρίστηκε ως ένας θεσμός τέρας. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση δεν δεσμεύεται από κανένα φορολογικό ή άλλο απόρρητο. Χωρίς την άδεια οποιουδήποτε δικαστικού Οργάνου, έχει ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε προσωπικό δεδομένο ανεξαρτήτως διαβάθμισης.


Έχετε προβλέψει, κύριε Υφυπουργέ, κάποιο αντίβαρο στην ανεξέλεγκτη εξουσία του Εισαγγελέα; Όχι, δεν έχετε προβλέψει. Λέμε, όμως, το εξής: Γιατί δεν προβλέπετε, ως στοιχειώδη δικλείδα, την παρεμβολή μιας δικαστικής κρίσης ενδιάμεσης, έστω και με ταχύτατους ρυθμούς; Ένα άλλο θέμα: Το αναφέραμε στην πρόσφατη συζήτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που κάναμε σε σχέση με την Αρχή κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Όλες οι αρμοδιότητες της Αρχής αυτής, κύριε Υφυπουργέ, είναι και αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Η εισήγηση η οποία θα επέλθει από τις παράλληλες δραστηριότητες, θα είναι απίστευτη. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία μα καμία διάταξη που να οριοθετεί ακριβώς τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες.