Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Επαναλειτουργία και εφημερίες του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Τα θέματα των εφημεριών και των λειτουργικών προβλημάτων του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» που πρόσφατα επαναλειτούργησε, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Οι τέσσερεις βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, εάν προτίθεται να παρέμβει για το σύστημα εφημεριών, ώστε αυτές να μοιραστούν σε αναλογία 10 προς 20, στα δύο νοσοκομεία της περιοχής, ώστε να κατανεμηθούν ισόποσα και οι εφημερίες των Κυριακών, ενώ παράλληλα θέτουν το ζήτημα του προγραμματισμού για την έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης και απόδοσης σε χρήση του κεντρικού 9οροφου κτιρίου.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Επαναλειτούργησε την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011 το Γ.Ν. Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» στο νεόδμητο τριώροφο κτίριο του, το οποίο στεγάζει την Παθολογική, Χειρουργική και Ορθοπαιδική κλινική με σύνολο κλινών 88 έναντι περίπου 110 που είχαν πριν από το σεισμό. Η έναρξη εφημέρευσης συνοδεύτηκε με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα όπως η αδυναμία των καρδιολόγων να καλύψουν τόσο την εφημερία στο πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 409 όσο και άλλες κλινικές στο νεόδμητο κτίριο. Επίσης η εφημερία του νοσοκομείου ξεκίνησε χωρίς να είναι διαθέσιμη η τεχνολογική υποδομή για την λειτουργία του ενδοσκοπικού των γαστρεντερολόγων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται πάλι στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο για αντιμετώπιση.


Επιπλέον δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τη νοσηλεία των νευροχειρουργικών ασθενών αλλά και για το χώρο όπου αυτοί θα χειρουργούνται από τους νευροχειρουργούς του Νοσοκομείου, αφού οι διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες στο νεόδμητο κτίριο είναι μόνο δύο, μία για τη γενική χειρουργική και μία για την ορθοπαιδική κλινική. Τέλος η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν ήταν έτοιμη στο ξεκίνημα επαναλειτουργίας του Νοσοκομείου για να νοσηλεύσει βαρέως πάσχοντες ασθενείς και είναι προς το παρόν άγνωστο πότε θα δύναται να επαναλειτουργήσει.

Πέραν αυτών, η απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να αναλάβει 13 καθημερινές εφημερίες ο «Άγιος Ανδρέας» και 18 εφημερίες-συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων- το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ιατρών και των δύο νοσοκομείων. Με δεδομένη τη δυσαναλογία (1/3) που υπάρχει σε κλίνες και ιατρικό προσωπικό υπέρ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τόσο η ΕΙΝΑ όσο και το Δ.Σ του «Αγ. Ανδρέα» έχουν διατυπώσει το αίτημα για αναλογία εφημεριών, 10 ημέρες ο «Άγιος Ανδρέας» έναντι 20 ημερών για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Τέλος εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η αποκατάσταση του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου που επλήγη από τον σεισμό και ακόμη χάσκει ως γιαπί, μετά και την αντισεισμική θωράκισή του.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Προτίθεστε να παρέμβετε για το σύστημα εφημεριών ώστε αυτές να κατανεμηθούν σε αναλογία 10 προς 20, με δεδομένη την πραγματική κατάσταση των δύο νοσοκομείων σε κλίνες και ιατρικό προσωπικό, ώστε να κατανεμηθούν ισόποσα και οι εφημερίες των Κυριακών;

 

 

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Οι ερωτώντες βουλευτές
2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης και απόδοσης σε χρήση του κεντρικού 9οροφου κτιρίου, με δεδομένο ότι πρέπει να μεταφερθούν εκεί οι κλινικές, Μαιευτική/Γυναικολογική, Μονάδα Νεογνών, ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, Καρδιολογικές και Μονάδα Εμφραγμάτων, Ουρολογική, Πλαστική Χειρουργική που σήμερα στεγάζονται στο παλιό κτίριο του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου 409;