Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Στη βουλή τα προβλήματα λειτουργίας της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗ

Τα προβλήματα λειτουργίας της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Θανάσης Λεβέντης.


Οι δύο βουλευτές, με αφορμή τις επισημάνσεις των διευθυντών των κλινικών του «Αγ. Ανδρέα» και της διοίκησης του ιατρικού συλλόγου Πάτρας ερωτούν τον υπουργό υγείας τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να ενισχυθεί το νοσοκομείο του «Αγ. Ανδρέα» με γιατρούς και να μειωθούν οι μέρες εφημέρευσης, να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής θεραπείας, να οργανωθούν οι προμήθειές του ώστε οι χειρουργοί να μην δανείζονται από το Π.Γ.Ν. Ρίου ράμματα και γάζες και τέλος να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι ξεκούρασης των γιατρών
 Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Αδυναμία λειτουργίας της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», λίγες μέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας της, διαπιστώνουν οι διευθυντές του νοσοκομείου και η διοίκηση του ιατρικού συλλόγου Πάτρας. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην κάλυψη των εφημεριών, στην έλλειψη κλινών, χώρων και υλικών.


Όπως επεσήμαναν οι διευθυντές του «Αγ. Ανδρέα» η κάλυψη των εφημεριών γίνεται με την εθελοντική προσφορά των γιατρών, προκειμένου να μην μείνουν ακάλυπτοι οι ασθενείς, μιας και δεν υπήρξε διάθεση γιατρών απ’ το νοσοκομείο του Ρίου, όπως είχε υποσχεθεί η διοίκηση του ΠΕΣΥ. Εξ άλλου η μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του νομού δημιουργούν ένα άλλο εξίσου σο¬βαρό πρόβλημα αφήνοντας χωρίς γιατρό ολόκλη¬ρες περιοχές.


Η εναλλάξ εφημερία του «Αγ. Ανδρέα» που διαθέτει μόλις 88 κλίνες με το νοσοκομείο του Ρίου δυναμικότητας 700 κλινών είναι αδύνατη, μιας και η νέα πτέρυγα έγινε για να συμπληρώσει το πα¬λαιό κτίριο κι όχι να παίξει κυρίαρχο ρόλο. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι «οι εφημερίες δεν θα αντέξουν έως το τέλος του μήνα και οι α¬σθενείς θα μείνουν ακάλυπτοι».


Σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης υλικών για τα χειρουργεία (γαζών, ραμμάτων κ.ά) αντιμετωπίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου και καθημερινά προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα υλικά της επόμενης ημέρας, ώ¬στε να μπορέσουμε να χειρουργήσουν, ενώ οι 25 χειρουργοί του νοσοκομείου έχουν στη διάθεση τους 22 κλίνες και μόλις 10 τ.μ. για να ξεκουραστούν. Τέλος δεν λειτουργεί ακόμη η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων ενώ η καρδιολογική κάλυψη γίνεται εξ αποστάσεως (νοσοκομείο Θώρακος) και μάλιστα για μία ειδικότητα που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα επείγοντα περιστατικά.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός


Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου:


• Να ενισχυθεί το νοσοκομείο του «Αγ. Ανδρέα» με γιατρούς και να μειωθούν οι μέρες εφημέρευσης.


• Να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής θεραπείας,


• Να οργανωθούν οι προμήθειές του ώστε οι χειρουργοί να μην δανείζονται από το Π.Γ.Ν. Ρίου ράμματα και γάζες


• Να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι ξεκούρασης των γιατρών


Οι ερωτώντες βουλευτές


Θανάσης Λεβέντης


Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Απαντώντας στην με αρ. 13443/21-3-2011 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές κκ. Θ. Λεβέντη και Ν. Τσούκαλη, σχετικά με τη λειτουργία της νέας πτέρυγας του ΓΝ Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», όπως με ενημέρωσε η υπηρεσία, σας γνωρίζουμε τα εξής:



Η νέα πτέρυγα του ΓΝ Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ως κτίριο συμπληρωματικό των άλλων κτιρίων του Νοσοκομείου. Η πλήρης λειτουργία των κεντρικών κτιρίων του Νοσοκομείου, μετά την ανακατασκευή τους, θα βελτιώσει σημαντικά τις υποδομές και θα επιτρέψει την εύρυθμη λειτουργία όλων των κλινικών και τμημάτων.


Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και ο περιορισμένος αριθμός κλινών στη νέα πτέρυγα περιορίζουν τον αριθμό εφημερίων που δύναται να εκτελέσει το ΓΝΠ «Ό Αγιος Ανδρέας». Το θέμα μελετάται από την 6" ΥΠΕ, η οποία είναι αρμόδια για τον ορισμό του εφημεριακού καθεστώτος.


Η Καρδιολογική κάλυψη της νέας πτέρυγας γίνεται κατόπιν απόφασης του ΔΣ, με την επιτόπια παρουσία ενός ειδικευμένου και ενός ειδικευόμενου ιατρών Καρδιολόγων.


Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας άρχισε να λειτουργεί στις 8-4-2011, μετά την παραλαβή των απαραίτητων πιστοποιητικών.