Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Τσούκαλη για την επεξεργασία στερών αποβλήτων στην Αχαΐα

• Ν. Τσούκαλης: Ακυρώστε τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων του Νομού Αχαΐας επειδή αντιβαίνει στην Οδηγία 2004/18/ΕΚ και το ΠΔ 60/2007 . Όλα είναι υπό διαμόρφωση απάντησε η Υφυπουργός Εσωτερικών


• Υφυπουργός Εσωτερικών: Η Δημοτική Αρχή δεν επιθυμεί τη δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης αποβλήτων.

Στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, η Υφυπουργός εσωτερικών κ. Τζάκρη, απαντώντας στον κ. Τσούκαλη υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

Οι φορείς της Αχαΐας πρέπει να καταθέσουν προτάσεις με τις βέλτιστες λύσεις συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ανακύκλωσης. Το δε έργο επειδή εμπίπτει στην κατηγορία των μεγάλων έργων, απαιτείται η διαβούλευση των φορέων και της Ευρ. Επιτροπής. Μπορεί λοιπόν να αναθεωρηθεί η υφιστάμενη απόφαση του Υπουργείου Υποδομών. Δεν γνωρίζουμε από τώρα τον τελικό προϋπολογισμό. Κανείς δεν κινείται προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του έργου. Αν δεν υπάρχει συναίνεση δεν μπορεί να δεσμεύονται αυτά τα χρήματα. Ολοκληρώνοντας, η κ. Τζάκρη διέψευσε ότι απαίτησε τα τεύχη δημοπράτησης να εγκριθούν όπως είχαν τα εκδοθέντα του 2010.

Στις παρεμβάσεις του ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Τσούκαλης, κατέθεσε στα πρακτικά στοιχεία για αντίστοιχα έργα που πραγματοποιήθηκαν στο Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία και στη Λεμεσό της Κύπρο, με πολύ μικρότερο κόστος και επιπλέον υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Από τη μέχρι τώρα αξιολόγηση των τευχών δημοπράτησης έχουν διαπιστωθεί κραυγαλέα κενά και ελλείψεις που προκαλούν υπόνοιες για τη μη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η συγκεκριμένη ερώτηση αφορά μόνο τη συγκεκριμένη διαδικασία δημοπράτησης του έργου. Τα τεύχη δημοπράτησης προβλέπουν τη κατασκευή του έργου « Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και παραχώρηση της εκμετάλλευσης για 20 έτη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Αχαΐας» προ εκτιμώμενου προϋπολογισμού κατασκευής 70.110.000 ευρώ με Φ.Π.Α. Το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί με τη μορφή της Σύμβασης παραχώρησης Δημοσίου έργου με το σύστημα υποβολής προσφοράς που περιλαμβάνει Μελέτη και Κατασκευή (άρθρο 8 του Ν 3669/2008), σε συνδυασμό με το σύστημα υποβολής προσφοράς που περιλαμβάνει άλλα ανταλλάγματα (άρθρο 11 του Ν 3669/2008). Η Δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό των 60.000.000 ευρώ, ενώ 10 εκατ. προβλέπονται για τον ιδιώτη και 7 εκατ. για μη προβλέψιμα κόστη.


Κύριο αντικείμενο της συγκεκριμένης σύμβασης παραχώρησης αποτελεί η παροχή εκ μέρους του παραχωρησιούχου της υπηρεσίας επεξεργασίας των απορριμμάτων του Κυρίου του έργου έναντι ανταλλάγματος, προϋπολογισμού 270.157.200 ευρώ, ενώ η μελέτη και κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων, προϋπολογισμού 70.110.00 ευρώ, αποτελεί παρεμπίπτον αντικείμενο της συνολικής σύμβασης.


Σκοπεύετε να ακυρώσετε την ανωτέρω απόφαση; Ακριβώς επειδή πρόκειται για μεγάλο έργο γιατί δεν ξεκαθαρίζετε τη διαδικασία; Πώς θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον;






710/15-3-2011 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ Ν.ΑΧΑΪΑΣ



(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 18.3.2011)


Συνεχίζουμε με τη με αριθμό 710/15-3-2011 επίκαιρη ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την έγκριση δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας των Σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων του Ν. Αχαΐας» κ.λπ..


Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσούκαλη θα απαντήσει η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Θεοδώρα Τζάκρη.


Το λόγο έχει ο κ. Τσούκαλης, για να μας παρουσιάσει την επίκαιρη ερώτησή του.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.


Κυρία Υπουργέ, αυτή η επίκαιρη ερώτηση είχε κατατεθεί στις 9 Μαρτίου ως απλή ερώτηση εκτενέστατη και λεπτομερέστατη. Επανέρχομαι με επίκαιρη ερώτηση μετά και την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Πάτρα και τη συνάντηση που είχατε με τη Δημοτική αρχή. Είναι άκρως επίκαιρη η ερώτηση με δεδομένο ότι αύριο η Δημοτική αρχή μαζί με τους πολίτες της Πάτρας, έχει προγραμματίσει μία κινητοποίηση γι’ αυτό ακριβώς το θέμα στα διόδια του Ρίου.


Το θέμα, λοιπόν, που τίθεται αφορά ένα και μόνο στοιχείο της συγκεκριμένης σύμβασης: τον τρόπο δημοπράτησης. Θέλω να σας θυμίσω ότι ήδη κατά τη διαδικασία των τευχών δημοπράτησης έχουν διαπιστωθεί πάρα πολλές ελλείψεις και πολλά κενά στη συγκεκριμένη σύμβαση. Επιφυλάσσομαι να επαναφέρω όλα τα υπόλοιπα και περιορίζομαι μόνο σε αυτό.


Βεβαίως, κυρία Υπουργέ, εσείς δεν είστε καθ’ ύλην αρμόδια να απαντήσετε για τον τρόπο δημοπράτησης, δεδομένου ότι η έγκριση δημοπράτησης έχει γίνει με υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου του 2010 από τον κ. Ρέππα.


Έχουμε, λοιπόν, μία σύμβαση, η οποία είναι εμφανέστατα μεικτή, σύνθετη και δεν είναι σύμβαση έργου. Πρόκειται για το έργο κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων συν τη σύμβαση επεξεργασίας των αποβλήτων για διάρκεια είκοσι ετών. Ο προϋπολογισμός του έργου για την κατασκευή του εργοστασίου ανέρχεται στα 70.110.000 ευρώ. Το κόστος της λειτουργίας για τα είκοσι χρόνια είναι 270.157.200 ευρώ. Το έργο δημοπρατείται σύμφωνα με τις διατάξεις περί ανάθεσης και κατασκευής έργου.


Αυτό, λοιπόν, το οποίο αναφέρω στην επίκαιρη ερώτησή μου είναι το εξής: Γιατί δημοπρατείται με αυτή τη διαδικασία, ενώ οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 60/2007 και η Οδηγία 18/2004 είναι σαφείς και λένε ότι για τα 70.000.000 ευρώ κατασκευής του εργοστασίου, το οποίο είναι παρεμπίπτον έργο, δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση ο τρόπος ανάθεσης διαγωνισμού και κατασκευής του εργοστασίου;


Τα ερωτήματα είναι σαφή: Σκοπεύετε να ακυρώσετε τη συγκεκριμένη διαδικασία; Τι σκοπεύετε να κάνετε, προκειμένου να τηρηθούν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος και της Οδηγίας;


Σας ευχαριστώ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς ευχαριστούμε.


Το λόγο έχει η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Θεοδώρα Τζάκρη.


ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε Τσούκαλη, θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω για την κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε μερικά ζητήματα για το συγκεκριμένο έργο και βεβαίως μέσα από το ξεκαθάρισμα προκύψουν και κάποιες γενικές παραδοχές.


Πραγματικά όπως αναφέρεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προβλέπεται η κατασκευή αυτής της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων για ολόκληρο το Νομό Αχαΐας και θα έλεγα μάλιστα ότι θα συμφωνήσουμε όλοι πως αποτελεί τη μοναδική, οριστική και μόνιμη λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε ολόκληρο το Νομό Αχαΐας.


Το συγκεκριμένο έργο κύριε Τσούκαλη, έχει έναν υψηλότατο βαθμό ωριμότητας. Έχει εκδοθεί η απόφαση επικαιροποίησης των περιβαλλοντικών όρων, έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο συμβούλιο του Υπουργείου Εσωτερικών οι τεχνικές προμελέτες του έργου και όπως αναφέρατε και εσείς, έχει εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, από το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου με τη μέθοδο της μελέτης κατασκευής.


Να πω εδώ ότι υπάρχουν δύο περιβαλλοντικά ενδεδειγμένες τεχνολογίες για το συγκεκριμένο έργο, που είναι μηχανικής και βιολογικής διαλογής, που είναι διαδικασίες φιλικές για το περιβάλλον, διαδικασίες οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε όλες τις προηγμένες περιβαλλοντικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι με αυτές τις διαδικασίες απαγορεύεται η καύση σε κάθε περίπτωση ως μέθοδος χρησιμοποίησης και επεξεργασίας. Βεβαίως, αυτές οι δύο εναλλακτικές μέθοδοι, αυτές οι δύο εναλλακτικές επεξεργασίες έγιναν για τη μεγιστοποίηση του ανταγωνισμού του συγκεκριμένου έργου.


Επειδή ακριβώς υπήρξε αυτός ο μέγιστος βαθμός ωρίμανσης, αλλά και η συναίνεση όλων των τοπικών φορέων της Πάτρας και του Νομού Αχαΐας –αναφέρομαι στο Δήμο Πατρέων, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, στην περιφέρεια Αχαΐας και στον τοπικό ΦΟΣΔΑ- υπήρξε η απόφαση τον περασμένο Σεπτέμβριο από το αρμόδιο Υπουργείο, το ΥΠΕΚΑ για τη χρηματοδότηση του έργου με το ποσό το οποίο αναφέρατε, με 60.000.000 ευρώ σε έναν συνολικό προϋπολογισμό 70.000.000 ευρώ.


Θέλω εδώ όμως να σας ξεκαθαρίσω κύριε Τσούκαλη και να το πούμε από αυτό το Βήμα και σε όλους τους πολίτες της Αχαΐας ότι πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση όταν δεν υπάρχει συναίνεση και κάποιος από αυτούς τους τοπικούς φορείς αντιδρά, δεν είναι σε καμιά των περιπτώσεων διατεθειμένη να δεσμεύει αυτά τα πολλά εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που υπάρχουν ανάγκες στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ίδια περιφέρεια. Πολλά από αυτά τα έργα είναι επίσης ώριμα.


Να σας πω ότι η πρόσκληση της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας έχει ανοίξει από τον περασμένο Νοέμβρη και ακόμη δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή.


Τα τεύχη δημοπράτησης στα οποία αναφερθήκατε υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών. Έχουν γίνει οι σχετικές παρατηρήσεις, αλλά ακόμα δεν έχουν επανυποβληθεί συμπληρωμένα, ώστε να πάμε σε τελικά τεύχη δημοπράτησης, για να μιλάμε για τελικά τεύχη δημοπράτησης για το συγκεκριμένο έργο.


Όσον αφορά το χαρακτήρα της σύμβασης είδα ότι στηρίξατε την κρίση σας στο έγγραφο από 1.11.2010 του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ. Αυτό το έγγραφο , κύριε Τσούκαλη, αποτελεί μόνο την έγκριση της δημοπράτησης του έργου κατασκευής και λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου με τη μέθοδο της μελέτης κατασκευής. Δηλαδή, αναφέρεται μόνο στον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου και δεν αποτελεί πρόκριμα και χαρακτηρισμό του χαρακτήρα της σύμβασης ως σύμβασης δημοσίου έργου ή σύμβασης παροχής υπηρεσιών.


Το καταθέτω ξανά στα Πρακτικά. Δεν αναφέρεται πουθενά μέσα στο έγγραφο αυτό ο χαρακτήρας του έργου. Δεν αποτελεί πρόκριμα και σε καμιά των περιπτώσεων δεν χρήζει ακυρώσεως.


Από εκεί και πέρα το Προεδρικό Διάταγμα 60/2007 στο οποίο αναφερθήκατε χαρακτηρίζει ως σύμβαση παροχής υπηρεσίας τη σύμβαση στην οποία το έργο που υπάρχει εντός αυτής αποτελεί μόνο παρεμπίπτον σε σύγκριση με το συνολικό αντικείμενο της σύμβασης. Και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών –και καταθέτω το έγγραφο αυτό, επίσης, στα Πρακτικά- η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών κρίνει ότι το συγκεκριμένο έργο, δηλαδή, η μονάδα επεξεργασίας στην Πάτρα δεν είναι παρεμπίπτον έργο σε σύγκριση με το συνολικό αντικείμενο της σύμβασης, αλλά αποτελεί το κύριο αντικείμενο, το κύριο έργο της σύμβασης από το οποίο θα εξαρτηθεί και η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας, αλλά και η αξιοπιστία του αναδόχου που τελικά θα εγκριθεί, αν πραγματικά θέλετε ακόμα το έργο. Γιατί προς την κατεύθυνση αυτή δεν κινείται κανένας.


Σε κάθε περίπτωση θα συμφωνήσω μαζί σας στο εξής: Με προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ ανήκει το έργο αυτό στην κατηγορία των μεγάλων τεχνικών έργων. Θα πρέπει, δηλαδή, να ανοίξει φάκελος μεγάλου έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία πρέπει να διαβουλευτούν οι κύριοι του έργου, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Πατρέων, για να έχουμε εκεί και τον τελικό χαρακτήρα της σύμβασης, όπου αναφερθήκατε και τον τρόπο δημοπράτησης και την τελική χρηματοδότηση, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί μέχρι τώρα.


Όπως αντιλαμβάνεστε για να ολοκληρωθεί ο τρόπος δημοπράτησης και για να μην έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις, στις οποίες και εσείς αναφερθήκατε, κύριε Τσούκαλη, θα πρέπει να ανοίξει η αίτηση, να γίνει αίτηση για την ένταξη του έργου και να ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης και με το ΕΠΠΕΡΑΑ και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βεβαίως με την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


(Στο σημείο αυτό η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Θεοδώρα Τζάκρη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)


Όταν υποβληθεί ο φάκελος με τα πλήρη οικονομοτεχνικά στοιχεία για την ένταξη του έργου, να είστε βέβαιος ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός και θα προσπαθήσει να περισώσει, να βοηθήσει, να διασφαλίσει και το συμφέρον των πολιτών της Αχαΐας και συγκεκριμένα των δημοτών της Πάτρας και βεβαίως να γίνει αυτό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):


Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Τσούκαλης.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κυρία Υπουργέ, πραγματικά χαίρομαι που με την απάντησή σας διαψεύδετε αυτά που διαδόθηκαν στην Πάτρα για τη στάση σας κατά τη διαβούλευση που έγινε με τους τοπικούς φορείς, δηλαδή περί της κατηγορηματικής σας θέσης ότι εγκρίνετε τα τεύχη δημοπράτησης όπως είχαν κατατεθεί τον Δεκέμβρη του 2010. Αυτή είναι μια καλή εξέλιξη.


Επίσης, καλή εξέλιξη είναι ότι δεν ήσασταν κατηγορηματική στην υπουργική απόφαση –είναι εδώ και ο κ. Μαγκριώτης- του Νοεμβρίου ότι δεν μπορεί να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη απόφαση, γιατί η απόφαση ήταν σαφής. Η απόφαση ήταν ότι εγκρίνουμε τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου στο σύνολό του. Είναι ενιαίο έργο και εκτελείται ως ΣΔΙΤ, ως σύμβαση κατασκευής έργου.


Ποια είναι η αγωνία μας; Αυτό που είπατε στο τέλος, ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για μεγάλο έργο θα τύχει της διαβούλευσης των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ερώτημα είναι το εξής: Γιατί δεν ξεκαθαρίζετε από τώρα όλη αυτή τη διαδικασία, να πάμε από τώρα ως συνολικό πακέτο ΣΔΙΤ, δηλαδή μελέτη, κατασκευή του έργου, αλλά και παροχή υπηρεσιών;


Είναι βέβαιο, κυρία Υφυπουργέ. Μελετήστε το Προεδρικό Διάταγμα, τη σχετική Οδηγία ότι η κατασκευή του έργου με τα 70.000.000 είναι παρεμπίπτον έργο σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών των 260.000.000. Αυτό είναι προφανές. Η δική μας αγωνία είναι να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Είμαι βέβαιος ότι και εσείς το θέλετε αυτό. Ξεκαθαρίστε το ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια.


Τώρα θέλω να αναφερθώ στην κατασκευή. Αυτό δεν υπάρχει στο περιεχόμενο της ερώτησής μου, κυρία Υφυπουργέ. Θα καταθέσω στα Πρακτικά τις κατασκευές δυο αντίστοιχων εργοστασίων -το ένα στην Κύπρο και το άλλο στο Σαν Σεμπάστιαν της Ισπανίας- με τη μέθοδο της βιοξήρανσης, δυναμικότητας διακοσίων πέντε χιλιάδων τόνων και με συμμετοχή ελληνικής εταιρείας σ’ αυτό. Το κόστος του εργοστασίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, είναι 25.000.000 ευρώ.


Επίσης, υπάρχει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Λάρνακα, δυναμικότητας διακοσίων χιλιάδων τόνων ετησίως, που σύμφωνα με τις προδιαγραφές είναι τόσο σύγχρονο που έχει απίστευτη ελαστικότητα και προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Έχει δυνατότητα να επεξεργάζεται το σύνολο των στερεών αποβλήτων. Ο προϋπολογισμός είναι 46.000.000 ευρώ.


Αυτό σας το αναφέρω, γιατί θα είναι η επόμενη παρέμβαση όσον αφορά το κόστος του εργοστασίου. Γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η κ. Μπιρμπίλη έδωσε δυνατότητα στον κ. Δημαρά να πάρει, από τα χρήματα που είναι δεσμευμένα, κάποια ποσά προκειμένου να κατασκευάσει ΣΜΑ και αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, γιατί η ίδια βεβαίως θεώρησε ότι είναι υπερβολικό το ποσό των 60.000.000 ευρώ για την κατασκευή αυτού του εργοστασίου.


Να πω απλώς, επειδή είναι και ο κ. Μαγκριώτης εδώ, ότι από τον προϋπολογισμό των 70.000.000, τα 60.000.000 είναι του δημοσίου. Τα 10.000.000 υποτίθεται ότι τα βάζει ο ιδιώτης. Υπάρχουν 7.000.000 απρόβλεπτα. Δεν υπολογίζεται το εργολαβικό όφελος, όπως βεβαίως δεν υπολογίζεται και η έκπτωση.


Είναι προφανές ότι ο ιδιώτης δεν πρόκειται να βάλει ούτε μια δραχμή και όμως πάμε να προχωρήσουμε με ΣΔΙΤ. Προσέξτε το, γιατί έχω την εντύπωση ότι παρόμοιες συμβάσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν από το παρελθόν, πρόκειται να υπογραφούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είναι περίοδος αυτή για σπατάλες τέτοιου είδους.


Ευχαριστώ πολύ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς ευχαριστούμε.


Το λόγο έχει η Υφυπουργός κ. Τζάκρη.


ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Οφείλω να σας πω ότι με απόλυτο σεβασμό προς τους πολίτες ολόκληρης της χώρας και με τον ίδιο βαθμό σεβασμού προς τους πολίτες της Αχαΐας, εμείς προχωρούμε σε μια ποιοτική αναβάθμιση του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και δη των στερεών αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να προσαρμοστούμε -αν θέλετε- και με την εθνική αλλά και με την κοινοτική νομοθεσία. Πάμε σε μια ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης στερεών αποβλήτων, όπως υπαγορεύουν η Κοινοτική Οδηγία-Πλαίσιο 98/2008.


Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία μας, κύριε Τσούκαλη, είναι να μην ξανανοίξουν οι χωματερές στο Νομό Αχαΐας, οι οποίες κινδυνεύουν να ξανανοίξουν εξαιτίας της διαφαινόμενης αδιαλλαξίας και βεβαίως ο Νομός Αχαΐας να γνωρίσει μια πολύ σημαντική μείωση των απορριμμάτων που τελικά πηγαίνουν προς ταφή με συγκεκριμένες μεθόδους. Θέλω να σας πω εδώ ότι η διαδικασία της ένταξης των έργων είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία, ότι δηλαδή τελικά επιλέγονται οι προτάσεις οι οποίες είναι ωριμότερες, είναι οι καλύτερες και έχουν και ένα βαθμό υλοποίησης.


Αυτό που θέλω να σας πω σε κάθε περίπτωση, κύριε Τσούκαλη, είναι ότι, εάν τελικά θα ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο -δεν ξέρω με ποιον προϋπολογισμό- και αν θα προχωρήσει, αυτό εναπόκειται τελικά στη βούληση και στη συνεννόηση των τοπικών φορέων εκεί της Αχαΐας και στην ειλικρινή τους βούληση και διάθεση να προχωρήσουν τη διαδικασία και όχι τελικά στα χέρια της Κυβέρνησης. Θα σας θυμίσω ότι η πρόσκληση η οποία έχει ανοίξει από πέρυσι από την αποκεντρωμένη διοίκηση Δυτικής Πελοποννήσου παραμένει μέχρι σήμερα ενεργή, εφ’ όσον δεν έχει κατατεθεί ακόμη καμία πρόταση.


Εν πάση περιπτώσει, το διαφαινόμενο αδιέξοδο που υπάρχει στην περιοχή εκεί της Αχαΐας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων καταδεικνύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη δημιουργίας της μονάδας διαχείρισης και επεξεργασίας. Και αυτό το λέω γιατί από τους χώρους υγειονομικής ταφής που υπάρχουν εκεί οι περισσότεροι οδηγούνται σε κορεσμό. Σε σύγκριση και σε συνδυασμό με τη χαμηλή κλίμακα ανακύκλωσης που χρησιμοποιείται, δεν μπορεί να οδηγήσει ούτε προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος ούτε βεβαίως της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας των κατοίκων της Αχαΐας, όπως απαιτούν και οι κάτοικοι και υπαγορεύει και η υφιστάμενη νομοθεσία.


Με διακόσιες χιλιάδες τόνους παραγόμενα σκουπίδια το χρόνο στην περιοχή του Νομού Αχαΐας, κύριε Τσούκαλη, δεν μπορούμε να θέτουμε ψευτοδιλήμματα για το αν θα κάνουμε ανακύκλωση ή αν θα έχουμε εν πάση περιπτώσει μονάδες επεξεργασίας. Τα χρειαζόμαστε και τα δύο. Χρειαζόμαστε μονάδες επεξεργασίας που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ζωή, αν θέλετε, στους χώρους υγειονομικής ταφής, που θα γίνουν τελικά χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και όχι σύμμεικτων σκουπιδιών, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Και βεβαίως χρειαζόμαστε και προγράμματα ανακύκλωσης που θα αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές και θα οδηγήσουν βεβαίως και στη μείωση των σκουπιδιών που πηγαίνουν τελικά προς ταφή.


Εγώ οφείλω να σας πω, κύριε Τσούκαλη, ότι σε διαβούλευση που έγινε πριν από λίγες ημέρες με τους παράγοντες και κυρίως με το Δήμαρχο των Πατραίων κανένας δεν μου ζήτησε τίποτα απ’ όλα αυτά. Δεν μου ζήτησαν ούτε εντατικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, δεν μου ζήτησαν ούτε υποδομές για την ανάπτυξη εκεί των κυττάρων που υπάρχουν για να μπορέσουμε να δώσουμε διέξοδο και λύση, δεν μου ζήτησαν ούτε καν να προχωρήσει η διαδικασία του εργοστασίου. Σας το λέω δηλαδή εδώ πέρα, σας το καταθέτω. Δεν είχαν τέτοιες αγωνίες. Είναι η μοναδική περίπτωση δημοτικής αρχής σε ολόκληρη τη χώρα που δεν μου ζήτησε χρήματα για υποδομές.


Από εκεί και πέρα όμως, οφείλω να σας πω και το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι με το διαφαινόμενο κορεσμό του κεντρικού κυττάρου της αχαϊκής πρωτεύουσας η κατάσταση εκεί κοντεύει να εκτραπεί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς, με διάθεση συναίνεσης και σοβαρής, ειλικρινούς διαβούλευσης να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να υποδείξουν προς την Κυβέρνηση τις βέλτιστες λύσεις για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, αν τελικά τη θέλουν τη μονάδα των στερεών αποβλήτων. Γιατί, αν κάποιοι θα έπρεπε να έχουν πρεμούρα για τη μονάδα αυτή, θα έπρεπε να είναι οι ίδιοι οι τοπικοί φορείς και πολύ περισσότερο ο Δήμος σε κάθε περίπτωση. Νομίζω όμως ότι ειλικρινά δεν τη θέλουν. Και από εκεί και πέρα, εγώ είμαι στη διάθεσή σας να σας πω…


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κάνετε λάθος. Την θέλουν όλοι, κυρία Υπουργέ.


ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Δεν μου το είπε κανείς.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κυρία Υπουργέ, και μην κάνετε διάλογο.


ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Μα, δεν μου το είπε κανείς. Αυτό που μου ζήτησαν μόνο είναι να συνηγορήσω εγώ, ως μη αρμόδια, για τη μεταφορά του συνόλου των απορριμμάτων της αχαϊκής πρωτεύουσας στο Φλόκα. Αυτό μου ζητήθηκε μόνο. Αυτό ήταν το αντικείμενο του αιτήματος που μου τέθηκε από το Δήμο.


Να σας πω εδώ ότι είναι οριοθετημένες οι αρμοδιότητες του καθενός φορέα στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας. Εγώ τους καλώ μόνο να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους. Δεν τους ζητώ να κάνουν τη μονάδα διαχείρισης στην Πάτρα, επειδή το ζητά η ελληνική Κυβέρνηση. Είναι απαίτηση των κατοίκων της ίδιας της Αχαΐας ολόκληρης και αυτό είναι για να μην ξανανοίξουν οι χωματερές, να προστατευτεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής, το δημόσιο συμφέρον, μόνο αυτό και πάνω απ’ όλα αυτό.


Σας ευχαριστώ.