Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Πρόταση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας για συγχώνευση σχολικών μονάδων Ακράτας και Αιγείρας

Ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς


Σύμφωνα με πρόταση της Δ/ντριας Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, προτείνεται η συγχώνευση των Γυμνασίων Ακράτας και Αιγείρας στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Αιγείρας και των Λυκείων Ακράτας και Αιγείρας στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ακράτας.



Η συγκεκριμένη πρόταση έχει προκαλέσει αναστάτωση αλλά και αγανάκτηση στις τοπικές κοινωνίες δεδομένου ότι στην περιοχή κανένας λόγος κατάργησης σχολικής μονάδας δεν υπάρχει, απεναντίας μέχρι και την προηγουμένη σχολική χρονιά αναζητούνταν και αγοράζονταν οικόπεδα για στέγαση σχολικών μονάδων.

Για τις συγκεκριμένες μονάδες επισημαίνεται πως εξυπηρετούν μαθητές διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών που οδηγούνται στα σχολεία τους από αντίθετους οδικούς άξονες. Επομένως αν εφαρμοστεί η πρόταση αυτή θα μεταφέρονται περισσότεροι μαθητές σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το σχολικό συγκρότημα της Αιγείρας μόλις και μετά βίας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των 157 μαθητών που στεγάζονται σήμερα σ' αυτό, σε αίθουσες που στην πλειοψηφία τους είναι λυόμενες κατασκευές στον προαύλιο χώρο του σχολείου και επί του δρόμου. Ταυτόχρονα στο σχολικό συγκρότημα της Ακράτας που διαθέτει δυο ξεχωριστά κτίρια και στεγάζει με άνεση τους 244 μαθητές του σήμερα, με την πρόταση αυτή θα στεγάζει μόνον 177 μαθητές.

• Επειδή οι μετακινήσεις μαθητών θα προκαλέσουν αναστάτωση και επιπλέον προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.


• Επειδή κανένα από τα δύο σχολεία δεν υπολειτουργεί, ώστε να προταθεί συγχώνευση


• Επειδή η πρόταση αυτή δεν αποσκοπεί στην βελτίωση της παιδαγωγικής διαδικασίας προς το συμφέρον του μαθητή, αλλά μόνον στη στείρα λογική της εξοικονόμησης πόρων για το Δημόσιο.

Ερωτάται η κ. υπουργός


Με ποια παιδαγωγικά, κοινωνικά και χωροταξικά κριτήρια προωθείται η συγχώνευση των γυμνασίων και λυκείων Ακράτας και Αιγείρας του ν. Αχαΐας;