Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Κατάθεση εγγράφων σχετικών με την ύδρευση Δήμων Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου

Αίτηση προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για κατάθεση Εγγράφων σχετικών με τη μελέτη υδροδότησης των δήμων της Δυτικής Αχαΐας κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.

Το κείμενο της ΑΚΕ έχει ως εξής:

Με την υπ’ αριθ. ΚΥΑ 103496/23.4.08 σχετικά με το έργο ύδρευσης της Πάτρας και των υπολοίπων οικισμών Αχαΐας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο, το ΥΠΕΧΩΔΕ αγνόησε αυθαίρετα τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας και εξαίρεσε από την επέκταση των δικτύων ύδρευσης , τις περιοχές των Δήμων Λαρίσσου, Ωλενίας, Μεσσάτιδος και ολόκληρης της Τριταίας.


Σε απάντηση σχετικής ερώτησης που κατέθεσα (8123/21.12.2010) με πληροφορήσατε πως στα πλαίσια μελέτης με τίτλο «Μελέτη ύδρευσης Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο-Δίκτυα ύδρευσης υπολοίπων οικισμών Ν. Αχαΐας», προβλέπεται να υδροδοτηθούν πρόσθετοι οικισμοί (έργα Β' φάσης), οι οποίοι μαζί με τα έργα της Α' φάσης που είναι σε εξέλιξη με δύο εν ενεργεία εργολαβίες, έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων με την ΚΥΑ ΑΠ οικ. 103496/23-4-08


Από την απάντησή σας προκύπτει πως με βάση την εν λόγω μελέτη:


• Δεν περιλαμβάνονται οι οικισμοί που βρίσκονται στην ορεινή ζώνη του Δήμου Ωλένιας, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στη λεκάνη απορροής του π. Πηνειού.


• Ο Δήμος Τριταίας δεν καλύπτεται από το σχέδιο ύδρευσης. καθώς πρόκειται για ορεινό Δήμο με πολλούς (μικρούς) διάσπαρτους οικισμούς, πολλοί εκ των οποίων είναι στη λεκάνη απορροής του π. Πηνειού και σε κοντινή απόσταση από την αντίστοιχη λίμνη.


• Στο σχέδιο ύδρευσης του Δήμου Μεσσσάτιδος, έχουν αποκλεισθεί όλοι οι οικισμοί, εκτός του οικιασμού της Οβριάς.

Παρακαλώ να μου χορηγήσετε αντίγραφο της μελέτης των έργων της Β΄ φάσης με βάση την οποία αποκλείονται οι ανωτέρω οικισμοί.




Ο αιτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης