Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την οικογενειοκρατία στα ΑΕΙ

Το ζήτημα της οικογενειοκρατίας στα Πανεπιστήμια έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Τσούκαλης με ερώτησή του προς τον κ. Υφυπουργό Παιδείας, κ. Πανάρετο


• Σε μία απλή καταγγελία την οποία μάλιστα δεν έχει αποστείλει προς αξιολόγηση και απάντηση στο Παν/μιο Πατρών στήριξε ο κ. Πανάρετος την αναφορά του στο Πανεπιστημίου.


• Για σοβαρό λάθος του κ. Υφυπουργού τοποθετήθηκε ο κ. Τσούκαλης και ζήτησε δημόσια αποκατάσταση.


• Στοιχείο της επιπολαιότητας ήταν ότι δεν υπήρχαν έτοιμα στοιχεία για την οικογενειοκρατία και για αυτό δεν τα παρέδωσε στο βουλευτή. Υποσχέθηκε όμως ότι θα τα παραδώσει τις αμέσως ημέρες.


Στην παρέμβασή του, ο κ. Τσούκαλης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «έχει ανακύψει σοβαρό ζήτημα ως προς το Πανεπιστήμιο Πάτρας αλλά και του ΤΕΙ σε μια κοινότητα που αριθμεί πάνω από 700 μέλη. Σε συνεντεύξεις του ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Πανάρετος, ανέφερε ενδεικτικά ως περίπτωση οικογενειοκρατίας το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η αναφορά σας αυτή δόθηκε στις Πρυτανικές αρχές ώστε να γίνει διασταύρωση; Πραγματικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αναξιοκρατίας στα παν/μια. Όμως αν και ως ΔΗΜ.ΑΡ. συμφωνούμε στη γενική διατύπωση και στην ανάγκη καταπολέμησης της αναξιοκρατίας, όπως εξάλλου υποστηρίξαμε στη διαβούλευση για το μέλλον της Παιδείας, διαφωνούμε με ισοπεδωτικές λογικές. Τι στοιχεία έχετε που να τεκμηριώνουν τις δηλώσεις περί οικογενειοκρατίας;


Δεδομένου ότι η δήλωση του κ. Πανάρετου προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από την πανεπιστημιακή κοινότητα της Πάτρας, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα σχετικά με το αν έχει ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Υπουργείο. Η αναφορά σας είχε να κάνει με την υιοθέτηση μιας καταγγελίας η οποία δεν ήταν διασταυρωμένη και στο ισοπεδωτικό της χαρακτήρα, πλήττει όλη την κοινωνία.»


Παράλληλα, ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. ζήτησε να κατατεθούν ονομαστικές καταστάσεις εκπαιδευτικών των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ Πατρών και υπόλοιπης Ελλάδας που στοιχειοθετούν κατά το Υπουργείο περιπτώσεις οικογενειοκρατίας.