Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Απολύσεις εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό TELE TIME

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα των απολύσεων εργαζομένων (τεχνικών και δημοσιογράφων) στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΕΛΕ ΤΙΜΕ, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό πολιτισμού, εάν ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός, μετά τις απολύσεις που έγιναν, πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το ΕΣΡ και το αρμόδιο υπουργείο για τη διατήρηση του ενημερωτικού του χαρακτήρα, καθώς και εάν έχει γίνει έλεγχος της ποιότητας και πληρότητας του ενημερωτικού προγράμματος του σταθμού και ιδιαίτερα των τοπικών ενημερωτικών παραγωγών.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Είκοσι τρείς εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό TELE TIME της Πάτρας από το Φεβρουάριο του 2009 μέχρι σήμερα, διάστημα κατά το οποίο ο σταθμός βρίσκεται στην ιδιοκτησία του ομίλου ΜΜΕ του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.


Με τις τελευταίες απολύσεις 3 δημοσιογράφων και 3 τεχνικών που έγιναν το μήνα Ιανουάριο (αφού η εργοδοσία εκμεταλλεύτηκε τη νέα νομοθεσία που προβλέπει απολύσεις ποσοστού 5% των εργαζομένων) οι εργαζόμενοι του σταθμού είναι λιγότεροι από 25 με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει και νέα μείωση. Σε συνάντηση που έγινε στις 3-2-2011 μεταξύ εκπροσώπων της εργοδοσίας και των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων (ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ, και ΣΤΤΗΛ) δεν υπήρξε η παραμικρή δέσμευση για τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας.


Οι απολυμένοι εργαζόμενοι, μαζί με τους εξωτερικούς συνεργάτες και όσους εργάζονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, που έχασαν την εργασία τους στο συγκεκριμένο σταθμό ξεπερνούν τους 30. Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών της εργοδοσίας είναι ο σταθμός να έχει σήμερα μόλις 5 δημοσιογράφους και μόνο 2 εξ αυτών να είναι μέλη ενώσεων συντακτών ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών έχει χαθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας του σταθμού με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνέπειες για την αδειοδότησή του.


• Επειδή οι ενημερωτικές περιφερειακές συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό που παραχωρείται απ’ το κράτος σε ιδιώτες


• Επειδή οι Περιφερειακοί σταθμοί πρέπει να προβάλουν 5ωρο ενημερωτικό πρόγραμμα και το 30% αυτού να προέρχεται απ την περιφέρεια,


Ερωτάται ο κ. υπουργός:


1. Πληροί ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός τις προϋποθέσεις που θέτει το ΕΣΡ και το αρμόδιο υπουργείο για τη διατήρηση του ενημερωτικού του χαρακτήρα, εν όψει και της νέας ψηφιακής εποχής;
2. Έχει γίνει έλεγχος της ποιότητας και πληρότητας του ενημερωτικού προγράμματος του σταθμού και ιδιαίτερα των τοπικών ενημερωτικών παραγωγών και αν ναι ποια ήταν τα αποτελέσματα.
3. Τι προτίθεστε να πράξετε για την αποτροπή παρόμοιων αντεργατικών ενεργειών απ’ την πλευρά της εργοδοσίας;


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης