Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Στο χείλος της καταστροφής οι Μικρομεσαίες Εργοληπτικές Επιχειρήσεις της Περιφέρειας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση σχετική με τις οφειλές του Ελληνικού δημοσίου προς τις κατασκευαστικές εταιρείες, κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης τονίζει πως οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιοχής εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ζητούν από την Πολιτεία να τους εξοφλήσει αυτά που τους οφείλει, εδώ και χρόνια προκειμένου να σταματήσουν οι απολύσεις εργαζομένων οι οποίες το 2010 έφτασαν τις 5.000 και αναμένεται να διπλασιαστούν το 2011.


Για το ίδιο θέμα ο κ. Τσούκαλης συναντήθηκε το Σάββατο 26-2-2011 με εκπροσώπους του περιφερειακού γραφείου του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) και συζήτησε για τα ειδικότερα προβλήματα των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων της περιφέρειας, οι οποίες όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί τους, βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Πάνω από πέντε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο έγιναν μέσα στο 2010 στην Δυτική Ελλάδα και τα μηνύματα είναι ότι το 2011 οι απολύσεις θα διπλασιαστούν. Οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιοχής εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ζητούν από την Πολιτεία να τους εξοφλήσει αυτά που τους οφείλει, εδώ και χρόνια.

Σε ανακοίνωση των εταιρειών στον τοπικό Τύπο της Πάτρας, τονίζεται ότι «δεν είναι δυνατόν ένας ολόκληρος κλάδος που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους να οδηγείται μαθηματικά σε χρεοκοπία». Είναι χαρακτηρι¬στικό, τονίζεται, «ότι η έλλειψη ρευστότητας δεν οφείλεται σε ασυνέπεια κάποιου τρίτου συναλλασσόμενου, αλλά στην αδυναμία του Δημοσίου και των ΟΤΑ να εξοφλήσουν βε¬βαιωμένους και εκκαθαρισμέ¬νους λογαριασμούς για έργα που έχουν γίνει».

 
Με τη δημιουργία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ δεν προβλέφτηκε το θέμα της αποπληρωμής των υποχρεώσεων των συγχωνευμένων Δήμων και άλλων διοικητικών ενοτήτων, αλλά μεταφέρθηκαν όλα στους Νέους Δήμους, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν. Η πολιτεία δεν πληρώνει έργα κατασκευασμένα και τα οποία έχουν παραληφθεί και επιπλέον ζητάει φόρους και ΦΠΑ για εισοδήματα που δεν έχουν εισπραχθεί και που ο οφειλέτης είναι η πάλι Πολιτεία. Κάθε μέρα επαγγελματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και οδηγούνται μαζί με το προσωπικό τους στην ανεργία με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι εργολάβοι της Δυτικής Ελλάδας δοκιμά¬ζονται περισσότερο από τους συ¬ναδέλφους των άλλων περιοχών, καθ ότι οι νομοί Ηλείας και Αχαΐας καταστράφη¬καν τόσο από πυρκαγιές, όσο και από σεισμούς που διέρρηξαν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό του τόπου.

Επειδή η μη είσπραξη των απαιτήσεων τους, ή έλλειψη ρευστότητας, ή απροθυμία των Τραπεζών για χο¬ρήγηση χρηματοδοτήσεων και η πιεστική απαίτηση του Δημοσίου για είσπραξη φόρων και άλλων δι¬καιωμάτων συνθέτουν ένα εκρη¬κτικό μείγμα στις επιπτώσεις του οποίου ούτε οι μεγάλες επιχειρήσεις αντέχουν, πόσο μάλλον οι μικρομεσαίες,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Τι προτίθεστε να πράξετε για την τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στη Δυτική Ελλάδα.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης