Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Τραγική η κατάσταση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στη χώρα μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟY ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Η ορθολογική διαχείριση των πόρων από την πλευρά των διοικήσεων των Νοσοκομείων της χώρας, δεν πρέπει να σημάνει τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας, αναφέρει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.

 Ο κ. Τσούκαλης χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας εξ αιτίας των μέτρων που επέβαλε το υπουργείο Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο όνομα της αποφυγής κατασπατάλησης πόρων του Δημοσίου(!!!),περικόπηκε ακόμα και η απαραίτητη προσφορά της πορτοκαλάδας, του κράκερ και του τυριού στους εθελοντές αιμοδότες!!!


Η απαγόρευση πραγματοποίησης αιμοληψιών τα Σαββατοκύριακα είχε σαν αποτέλεσμα να φτάνουν καθημερινά καταγγελίες από συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών απ’ όλη την Ελλάδα που επισημαίνουν την αστοχία των περικοπών που έγιναν και τον κίνδυνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Τραγική και έξω από κάθε πρόβλεψη αναμένεται να είναι η έλλειψη αίματος το επόμενο διάστημα λόγω των ακυρώσεων προγραμματισμένων αιμοληψιών τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των πολυμεταγγιζόμενων συνανθρώπων μας αλλά και την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) η απώλεια του προσφερόμενου αίματος το 2010 υπολογίζετε πως έφτασε το 7%-9% δηλαδή περίπου 50.000 μονάδες. Πολλές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, λόγω ελλείψεως προσωπικού, δεν πραγματοποιούν αιμοληψίας (εκτός των Σαββατοκύριακων) και τα απογεύματα. Επιπλέον, ακόμα και η απαραίτητη προσφορά της πορτοκαλάδας, του κράκερ και του τυριού περικόπηκαν, με τον φόβο κατασπατάλησης πόρων του Δημοσίου!

Καθημερινά φτάνουν καταγγελίες από συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών απ’ όλη την Ελλάδα που επισημαίνουν την αστοχία των περικοπών που έγιναν και τον κίνδυνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

• Επειδή η ορθολογική διαχείριση των πόρων από την πλευρά των διοικήσεων των Νοσοκομείων της χώρας, δεν πρέπει να σημάνει τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας και τις αυξήσεις των εισαγωγών αίματος,

 
• Επειδή οι Εθελοντές Αιμοδότες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο και η απαράδεκτη συμπεριφορά των Διοικήσεων δεν πρέπει να συνεχιστεί, στο πλαίσιο των περικοπών των εξόδων των Νοσοκομείων.

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να ανακαλέσετε όλες τις αποφάσεις οι οποίες καταστρέφουν την οργανωμένη προσπάθεια των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών όλης της χώρας, προκειμένου να μπορούν να γίνονται αιμοληψίες και τα Σαββατοκύριακα, χωρίς να περικοπούν οι στοιχειώδεις παροχές προς τους Έλληνες αιμοδότες;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης