Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση Τσούκαλη για την απόδοση της λιμενικής ζώνης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ

 


Σαφείς και δεσμευτικές απαντήσεις για το θέμα της απόδοσης τμημάτων της λιμενικής ζώνης στο Δήμο (αυτή τη φορά δια ζώσης στην ολομέλεια της βουλής) ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών και Θαλασσίων Υποθέσεων, με νέα επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Ο κ. Τσούκαλης επανέρχεται στο ίδιο θέμα μετά τις πρόσφατες απαντήσεις που έλαβε στην από 11-1-2011 ερώτησή του, όπου και τα δύο ερωτώμενα υπουργεία δήλωσαν αναρμοδιότητα.


Για το ίδιο θέμα ο κ. Τσούκαλης απέστειλε επιστολή προς το Δήμαρχο Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά, με την οποία του ζητά να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη με όλο το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξει συντονισμός ενεργειών προς τον κ. Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία.



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: « Παραχώρηση τμημάτων της Λιμενικής ζώνης στο Δήμο Πατρέων»


Η παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων τμημάτων του παραλιακού μετώπου της πόλης αποτελούσε και αποτελεί διαχρονικό αίτημα των φορέων της. Για το λόγο αυτό υπογράφηκε πρόσφατα το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πατρέων και της ΟΛΠΑ ΑΕ και ορίστηκε ο οδικός χάρτης υλοποίησης της συμφωνίας.


Με βάση την ανωτέρω συμφωνία, θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί η νομική μορφή του φορέα στον οποίο θα αποδοθούν τα χερσαία τμήματα της λιμενικής ζώνης που θα εκμεταλλεύεται ο Δήμος, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απόδοσης πριν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Βασική δε προϋπόθεση για την απόδοση των συγκεκριμένων τμημάτων, είναι η έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών.


Την ώρα που οι φορείς της πόλης ανέμεναν «τη μια και μοναδική» υπογραφή που έλλειπε για την παραχώρηση της λιμενικής ζώνης και την απόδοσή της στο Δήμο Πατρέων, τα «αρμόδια» υπουργεία δηλώνουν αναρμοδιότητα. Σε απάντηση στην με αριθ. πρωτ. 8875/11-1-11 ερώτηση που κατέθεσα προς το Υπουργείο Οικονομικών, πληροφορήθηκα ότι αρμόδιο να μου απαντήσει είναι το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, προς το οποίο κοινοποιήθηκε η ερώτησή μου. Αυτό με τη σειρά του, μου απάντησε πως «οι προβλεπόμενες και αναγκαίες ενέργειες δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του»!!!


• Επειδή η εκδήλωση αναρμοδιότητας από τα ανωτέρω υπουργεία έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.


• Επειδή η απόδοση τμημάτων της παραλιακής ζώνης αποτέλεσε σαφή προεκλογική δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού,


Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:


1. Ισχύουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνηση για την απόδοση τμημάτων του παραλιακού μετώπου στην πόλη;


2. Σε ποια φάση εν τέλει βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής των πράξεων παραχώρησης και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ  ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ


ΘΕΜΑ: «παραχώρηση τμημάτων της λιμενικής ζώνης στο Δήμο Πατρέων»


κ. Δήμαρχε


Από τις πρόσφατες απαντήσεις που έλαβα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Θαλασσίων υποθέσεων, σχετικά με την υλοποίηση του μνημονίου μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του δήμου Πατρέων για την παραχώρηση τμημάτων της λιμενικής ζώνης προς το Δήμο, αφενός ανακύπτει ζήτημα συνέπειας των κ.κ. Πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου της κυβέρνησης , αφετέρου δε ζήτημα ακύρωσης του πάγιου και διαχρονικού αιτήματος της πόλης για την πρόσβασή της στο θαλάσσιο μέτωπο.


Επειδή η αναιτιολόγητη και μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας σε συνδυασμό με τη διαδικασία fast track-παραχώρησης εκτός των άλλων και λιμένων της χώρας, προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία, για να μην πω βεβαιότητα, για την εξέλιξη του ζητήματος


Εκτιμώ ότι πρέπει να συγκαλέσετε άμεσα σύσκεψη με όλο το πολιτικό προσωπικό της περιοχής προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξει συντονισμός ενεργειών προς τον κ. Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία.


Φιλικά

Νίκος Τσούκαλης

Βουλευτής Αχαΐας Δημοκρατικής Αριστεράς